Credit de 91 de milioane, reformare de 5%: Banca Mondiala, nemultumita de reorganizarea ANAF

Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 09:44
3490 citiri
Credit de 91 de milioane, reformare de 5%: Banca Mondiala, nemultumita de reorganizarea ANAF

In vreme ce discursul guvernamental intern este unul optimist in ceea ce priveste performantele ANAF, documentele Bancii Mondiale contin note pesimiste legate de ritmul de implementare al programului de reorganizare al Fiscului roman.

Oficiali ai Bancii Mondiale au declarat pentru cursdeguvernare.ro ca inclusiv decizii continute de ultima hotarare de guvern privind reorganizarea ANAF nu sunt in concordanta cu proiectul finantat de BM.

Proiectul si banii

Ministerul Finantelor a deschis un credit la Banca Mondiala de 91,8 milioane de dolari in anul 2013, bani cu care urmeaza sa restructureze, reformeze si sa dezvolte Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Implementarea corecta si eficienta a proiectului ar urma sa ridice toti indicatorii de performata ai Fiscului roman - de la digitalizare, instruirea personalului, imbunatatirea relatiei cu contribuabilul - cu rezultate in cresterea gradului de colectare si reducerea evaziunii fiscale.

Imprumutul ar urma sa fie restituit in perioada 2018-2025. Autoritatile romane vor plati cate doua transe pe an, a cate 7,1% din valoarea principalului, incepand cu octombrie 2018, ultima plata urmand sa fie efectuata in aprilie 2025, reiese din contractul semnat in mai 2013 de Guvernul Romaniei si oficialii Bancii Mondiale.

Rezultatele la zi

La peste doi ani de la debutul efectiv al programului de reorganizare al ANAF derulat cu Banca Mondiala (9 august 2013), ultima revizie a programului caracterizeaza drept "moderat nesatisfacator" stadiul general de implementare al proiectului.

O apreciere ingrijoratoare a expertilor BM este continuta de documentul finalizat in august 2015:

"Pentru consolidarea stadiului de implementare al proiectului, sunt cateva chestiuni asupra carora ANAF trebuie sa se concentreze pentru finalizarea cu succes a unui proiect considerat critic. Insa managementul ANAF a inceput sa se indeparteze de la angajamentele asumate, in ciuda asigurarilor oferite de ministrul de Finante la debutul acestui proiect. Managerul de proiect a ridicat aceasta problema in cadrul unei intrevederi recente cu ministrul Finantelor. Echipa de experti va contina sa insiste pentru aceasta importanta actiune de reorganizare si va monitoriza indeaproape situatia".

Citeste mai departe despre Credit de 91 de milioane, reformare de 5%: Reorganizarea ANAF in proiectul cu Banca Mondiala pe CursDeGuvernare.ro.

Citeste si:
Eșecul PSD de la Sectorul 1. Cum încearcă social-democrații să ascundă rușinea referendumului ratat împotriva lui Clotilde Armand
Eșecul PSD de la Sectorul 1. Cum încearcă social-democrații să ascundă rușinea referendumului ratat împotriva lui Clotilde Armand
La un an de zile după ce au început să strângă primele semnături, PSD alături de alte cinci partide nu au reușit să strângă îndeajuns de multe semnături pentru organizarea...
Ministerul Transporturilor vrea să mai cumpere încă 20 de trenuri electrice. Pe ce trasee vor circula
Ministerul Transporturilor vrea să mai cumpere încă 20 de trenuri electrice. Pe ce trasee vor circula
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat miercuri, 10 august, că începe o nouă licitaţie pentru încă 20 trenuri electrice de lung parcurs. ”Autoritatea pentru Reformă...