Dupa zece ani, Romania aplica modelul bulgaresc la ANAF. Care vor fi rezultatele

Marti, 30 Aprilie 2013, ora 14:18
4759 citiri
Dupa zece ani, Romania aplica modelul bulgaresc la ANAF. Care vor fi rezultatele

Necesitatea reformarii si modernizarii Fiscului este larg recunoscuta, fiind argumentata de statisticile care plaseaza tara noastra pe ultimele locuri la nivel european dupa eficienta colectarii taxelor si impozitelor, in timp povara fiscala este printre cele mai ridicate. In continuare, Romania are posibilitatea de a implementa un proiect care, aplicat in Bulgaria in urma cu 10 ani, a avut rezultate insemnate.

Banca Mondiala a aprobat, de curand, un proiect in valoare de 70 de milioane de euro pentru modernizarea sistemului de colectare a impozitelor si contributiilor sociale al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), prin cresterea eficientei in colectarea impozitelor si a contributiilor sociale, a disciplinei fiscale si reducerea birocratiei.

"Prin acest proiect, Banca Mondiala colaboreaza cu Romania pentru a creste eficacitatea in colectarea de taxe si contributii sociale si disciplina fiscala si a reduce povara administrativa pe umerii contribuabililor de a isi indeplini responsabilitatile in acord cu noile legi fiscale. ANAF va gestiona implementarea proiectului (...)

In general, o administrare fiscala moderna va incerca sa minimizeze contactul direct cu contribuabilul, iar serviciul este oferit prin folosirea unui website, al unui call center accesibil si alte mijloace. In plus, reducerea contactului uman minimizeaza oportunitatile de 'comportament corupt', se arata intr-un comunicat al Bancii Mondiale.

Contribuabilii, victimele ANAF si CASMB: Trebuie sa demonstrezi ca respecti legea

Dupa finalizarea proiectului, angajatii ANAF vor fi instruiti si distribuiti in intreaga organizatie, fiind vizate zone cheie precum audit si colectarea de datorii.

Imprumutul are o scadenta de 12 luni, cu o perioada de gratie de 5 ani. Eficacitatea dorita prin acest proiect este asteptata sa fie indeplinita in luna octombrie a acestui an.

"Este un proiect de reformare a organizarii ANAF facut pe modelul bulgaresc. Bulgarii au o eficenta a colectarii cu aproape 50% fata de Romania. Ramane de vazut daca va fi implementat cu atata seriozitate ca in Bulgaria.

In primul rand, trebuie sa vrea politicul sa lupte impotriva evaziunii, iar deocamdata nu am vazut lucrul acesta. Sunt multe discutii, pana la urma, daca se dorea se facea demult, cu sau fara bani de la Banca Mondiala, care sunt bani rambursabili", a spus avocatul Gabriel Biris pentru Ziare.com.

Despre reforma ANAF se vorbeste de multi ani. In 2011 au avut loc restructurari masive, cand, sub conducerea lui Sorin Blejnar, au fost disponibilizati peste 1.700 de angajati ai ANAF, iar 150 de administratii fiscale au fost desfiintate.

Agentia avea la finalul anului peste 27.000 de angajati si peste 260 de administratii financiare. In 2012, urmatorul sef al ANAF, Serban Pop, sustinea ca restructurarea agentiei nu presupune concedierea angajatilor, reforma urmand sa fie continuata in primul rand prin motivarea acestora.

Ce rezultate a avut programul Bancii Mondiale in Bulgaria

Exemplul progreselor inregistrate de Bulgaria, care a beneficiat mai devreme de un astfel de program, este indicat de multi specialisti fiscali atunci cand vine vorba de deficientele aparatului autohton de colectare a taxelor.

In 2003, Bulgaria a obtinut un imprumut de a 31,9 milioane de dolari din partea Bancii Mondiale pentru restructurarea administratiei financiare in cadrul unui program derulat in perioada 2003-2009.

In 2009, numarul administratiilor financiare Bulgaria a ajuns la 29. De la 9.500 de angajati ai administratiilor fiscale din Bulgaria in 2005 au ramas 7.976 in 2010.

De asemenea, in 2011, numarul platilor anuale pentru achitarea obligatiilor fiscale era 17 in Bulgaria, in timp ce in Romania erau necesare 113 plati intr-un an.

Ponderea in PIB a veniturilor fiscale a crescut de la 18% in 2002 la 23,8% in 2008, potrivit unui raport al Bancii Mondiale. O alta realizare notabila vizeaza rata de conformare la plata TVA, care a crescut in acelasi interval de la 77% la 92% in 2008.

Cu un nivel mai ridicat al TVA fata de Bulgaria, de 24% fata de 20%, tara noastra a colectat doar 8,4% din PIB venituri din TVA in anul 2011, in timp ce in Bulgaria ponderea a fost de 8,6% din PIB.

"In Bulgaria, toate casele fiscale de marcat comunica in timp real, practic varsa datele cu privire la vanzari online cu serverul ANAF. Astfel, au capacitatea sa faca analize de risc. De exemplu, daca un butic de la un colt de strada vinde de doua ori mai putin decat vecinul lui in conditii comparabile, cu ajustarile de rigoare, ii trimite controlul", a descris Gabriel Biris modul de functionare a sistemului de combatare a evaziunii din Bulgaria.

La finalul anului 2012, ANAF a raportat venituri de 167,8 miliarde de lei,in crestere cu 7% fata de anul anterior. In 2012, structurile ANAF au adus 7,92 miliarde de lei in plus la bugetul de stat, potrivit unui comunicat remis presei. Cresterea gradului de colectare a fost posibila datorita imbunatatirii activitatilor de control si combatere a evaziunii fiscale, sustin reprezentantii Angentiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#modernizare Fisc Banca Mondiala, #imprumut Banca Mondiala ANAF , #ANAF