E oficial: Unele firme din Romania vor avea o cheltuiala suplimentara de mii de euro - Ce rol are ANAF

Marti, 02 Februarie 2016, ora 20:14
8697 citiri
E oficial: Unele firme din Romania vor avea o cheltuiala suplimentara de mii de euro - Ce rol are ANAF
Foto: ANAF

Unele firme din Romania vor avea o cheltuiala suplimentara de mii de euro, avand in vedere ca in Monitorul Oficial a fost publicat, marti, ordinul presedintelui ANAF care reglementeaza procedura intocmirii dosarului preturilor de transfer.

Acesta este obligatoriu de depus anual la autoritati de marii contribuabili care fac afaceri cu firme afiliate, in timp ce firmele mici si mijlocii sunt nevoite sa-l intocmeasca doar la cererea echipelor de inspectie fiscala, cand tranzactiile cu entitati afiliate depasesc valori semnificative.

ANAF pregateste o noua cheltuiala pentru companiile mici: E vorba de mii de euro

Problema este ca multe din companiile mici care fac afaceri cu firme afiliate si-ar vedea afectate serios cifrele bugetelor anuale.

Motivul? Intocmirea unui asemenea dosar costa cateva mii de euro - in cel mai bun caz, dar uneori se ajunge pana la zeci de mii sau, in cazul companiilor foarte mari, la sute de mii de euro.

Compania de consultanta fiscala Benta Consult a realizat o sinteza pe aceasta tema, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Cine intocmeste in mod obligatoriu anual dosarul preturilor de transfer?

Companiile din categoria "marilor contribuabili" intocmesc obligatoriu, in fiecare an, dosarul preturilor de transfer, cand efectueaza tranzactii cu entitati afiliate, daca se depasesc urmatoarele plafoane:

  • Incasari sau plati de dobanzi, daca valoarea cumulata anuala depaseste suma 200.000 de euro, determinta in lei la cursul BNR valabil pentru ultima zi a exercitiului financiar;
  • Achizitii sau prestari de servicii, daca valoarea cumulata anuala depaseste suma de 250.000 de euro, determinata in lei la cursul BNR valabil in ultima zi a exercitiului financiar;
  • Achizitii sau livrari de bunuri, daca valoarea cumulata anuala depaseste 350.000 de euro, determinata in lei la cursul BNR valabil in ultima zi a exercitiului financiar.

Dosarul preturilor de transfer se depune la organul fiscal competent pana la data depunerii declaratiei anuale de impozit pe profit formular 101 (25 martie).

Nota: Daca tranzactiile cu parti afiliate nu depasesc plafoanele amintite, nici marii contribuabili nu depun anual dosarul preturilor de transfer.

Care e situatia contribuabililor mijlocii si mici?

Pentru contribuabilii mijlocii sau mici, respectiv pentru marii contribuabili ce nu sunt obligati sa depuna anual dosarul preturilor de transfer, acestia vor intocmi dosarul preturilor de transfer numai la solicitarea organului fiscal cu ocazia inspectiilor de specialitate.

In plus, nu se va intocmi dosarul preturilor de transfer pentru tranzactii cu entitati afiliate decat daca tranzactiile depasesc urmatoarele valori anuale:

  • Plati sau incasari de dobanzi in suma de 50.000 Eur, la cursul BNR din ultima zi a exercitiului;
  • Achizitii sau prestari de servicii in suma de 50.000 Eur, la cursul BNR din ultima zi a exercitiului;
  • Achizitii sau livrari de bunuri corporale si necorporale in suma de 100.000 Eur, la cursul BNR din ultima zi a exercitiului.

In ce termen se prezinta dosarul preturilor de transfer?

Pentru marii contribuabili ce au obligatia intocmirii anuale a dosarului preturilor de transfer termenul de prezentare este de 10 zile de la solicitare.

Pentru contribuabilii mici si mijlocii sau marii contribuabili la care se solicita dosarul preturilor de transfer cu ocazia inspectiei, termenul de prezentare este la aprecierea organului fiscal intre 30 si 60 de zile, cu posibilitatea prelungirii acestuia o singura data cu 30 zile.

Pentru marii contribuabili ce depun anual dosarul preturilor de transfer, plafoanele enumerate sunt luate in considerare incepand cu 01.01.2016, respectiv acestia nu depun pentru anul trecut chiar daca au depasit valorile.

Ce inseamna afiliere din punct de vedere fiscal

Potrivit Codului Fiscal, o persoana este afiliata cu alta persoana daca relatia dintre ele este definita de cel putin unul dintre urmatoarele cazuri:

a) o persoana fizica este afiliata cu alta persoana fizica, daca acestea sunt sot/sotie sau rude pana la gradul al III-lea inclusiv. Intre persoanele afiliate, pretul la care se transfera bunurile corporale sau necorporale ori se presteaza servicii reprezinta pret de transfer;

b) o persoana fizica este afiliata cu o persoana juridica daca persoana fizica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot detinute la persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv persoana juridica;

c) o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca cel putin:

  • (i) prima persoana juridica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza persoana juridica;
  • (ii) a doua persoana juridica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la prima persoana juridica;
  • (iii) o persoana juridica terta detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua.
  • C.P.

    Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
    Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
    Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
    Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
    Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
    Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
    #dosar preturi transfer 2016, #dosar preturi transfer, #schimbari dosar preturi transfer , #ANAF
    Comentarii
    Poza Nonpolitikon
    Nonpolitikon
    rank 5
    Aci-i forba de transferu lu' Mutu, că dupe limbariță pare-a fi cu și