Fiscul a transmis ca nu are procese pe rol cu romanii din categoriile pentru care Guvernul condus de Victor Ponta a anuntat ca face amnistie fiscala.
Seful Executivului sustinea, in urma cu cateva zile, ca datoriile persoanelor aflate in proces cu ANAF pentru sume mici ar trebui sterse, pentru ca procesele ar costa mai mult decat suma recuperata.
In consecinta, reprezentantii Fiscului au raspuns la solicitarea Realitatea TV, explicand faptul ca nu exista niciun proces pe rol cu romanii care s-ar incadra in categoria amnistiatilor.
Scutirea obligatiilor fiscale ii vizeaza pe toti cei care sunt platiti pe drepturi de autor, dar si cei care isi desfasoara activitatea ca PFA-uri si profesii liberale, indiferent de venituri, dupa cum reiese din nota de fundamentare a proiectului, publicata de Ministerul Finantelor.
De asemenea, de amnistie mai beneficiaza si firmele de transport international, care ofera diurne soferilor, dar si cei care au de platit CASS pentru venituri mai mici de nivelul salariului minim, pentru a se rezolva situatiile aberante de genul impozitarii alocatiei copiilor care o primesc intr-un cont bancar.
Amnistia fiscala marca Ponta, o discriminare neconstitutionala? - Interviu
Pe 11 mai, Ponta a anuntat ca pregateste "un proiect de lege care sa prevada foarte clar ca tot ce e in trecut pana la 1 iunie, sume pe care exista procese intre ANAF si diversi contribuabili referitoare la PFA, PFI, DDA, CASS, in general pentru cei care nu au venituri sau au venituri foarte mici, la acele diurne pentru soferi, deci toate cele in care noi ne aflam intr-o multime de procese, avem miercuri proiect de lege".
El a adaugat ca exista "procese care ne costa mai mult decat banii pe care ii recuperam, dupa care, de la 1, oricine greseste plateste".
Cu toate acestea, in nota de fundamentare a proiectului publicat pe Ministerul Finantelor nu se mentioneaza nimic despre situatia proceselor pe care le are statul cu persoanele care intra in categoriile amnistiate.
O masura discriminatorie si neconstitutionala
Dan Barascu, consultant fiscal la firma BDO Romania, a atras atentia, pentru Ziare.com, ca masura este discriminatorie si neconstitutionala.
"Nu cred ca este constitutional sa fie scutita doar o anumita categorie de persoane si sa nu-i scutesti pe toti. Nu se respecta principiul taxarii, nu exista nicio prevedere legala care sa spuna ca, in anumite conditii, pentru anumite categorii de contribuabili, Fiscul poate sa aplice o amnistie fiscala, iar pentru altii, nu.
Fiscalitatea ar trebui sa respecte principiul neutralitatii, asigurand conditii egale, sarcina fiscala a fiecaruia trebuie sa fie, in mod rezonabil, aceeasi. Mai mult, se va crea o alta problema. Aceasta masura de scutire poate deveni subiectul unor actiuni in instanta, pe care contribuabilii ce nu intra in sfera amnistiei le pot intenta Fiscului", a explicat consultantul.
ANAF: Fara CASS pe alocatiile copiilor si pe castiguri mai mici decat salariul minim
Pe 9 mai, ANAF a anuntat ca a suspendat emiterea deciziilor privind regularizarea contributiilor de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru anul 2012, "pana la clarificarea normelor legale aplicabile", dupa ce unii contribuabili au fost instiintati ca au de platit sume mai mari decat veniturile obtinute.
Persoanele care obtin venituri din dobanzi, dividende sau chirii, indiferent de valoare, sunt obligate sa achite contributii de asigurari sociale de sanatate. Contributiile se calculeaza aplicand procentul de CASS la o baza lunara care nu poate fi mai mica decat salariul minim brut pe tara.
In consecinta, au aparut situatii aberante, in care oamenii aveau de platit sume mai mari decat au incasat sau sume pe dobanzile obtinute din alocatiile copiilor. De asemenea, calculul fiind facut pentru obligatii de plata datand din 2012, penalitatile de intarziere erau substantiale.
ANAF: Fara CASS pe alocatiile copiilor si pe castiguri mai mici decat salariul minim
In februarie, ANAF a anuntat ca va emite din oficiu decizii de anulare a platii CASS impuse pentru persoanele care nu aveau obligatia acestei plati, iar cei care au achitat banii ii vor primi inapoi.
Procedura a fost decisa de Guvern printr-un proiect de lege, dupa ce, la inceputul anului, in Arges, cateva mii de copii care primeau alocatiile pe card au fost instiintati ca au de achitat cate 468 de lei, reprezentand contributiile pe anul 2012, aferente dobanzilor din alocatie.
Lasati-l linistit, ca acum vin si inundatiile si are... Vezi tot