FMI: ANAF sa negocieze intelegeri cu contribuabilii, nu sa se ajunga la proces

Vineri, 02 Septembrie 2016, ora 17:10
4425 citiri
FMI: ANAF sa negocieze intelegeri cu contribuabilii, nu sa se ajunga la proces
Foto: Ziare.com

Fondul Monetar International (FMI) ne atrage atentia asupra problemelor de functionare ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), in special ale Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC).

Un raport realizat in urma vizitei expertilor FMI in Romania, din perioada 7 - 21 aprilie, arata ca inspectorii DGAMC se confrunta cu teama de a fi dati in judecata de contribuabilii carora le atribuie in mod eronat prejudicii si, simultan, cu aceea de a fi nevoiti sa acopere prejudiciile pe care le omit din propriul buzunar.

Potrivit FMI, inspectorii ANAF nu trebuie sa raspunda personal pentru valoarea impozitelor neidentificate pe parcursul unei inspectii.

Totodata, nu este normal ca acestia sa fie trasi la raspundere personal de contribuabili pentru ca au omis o ajustare fiscala.

"Rezultatul combinat al acestor doua aspecte (teama de a nu omite o ajustare si cea de a fi obligat sa acoperi costurile din buzunarul propriu) genereaza o "paralizie" in randul inspectorilor DGAMC, ratele productivitatii fiind mult mai mici decat cele inregistrate. (...) In administratiile fiscale cu cele mai bune practici, functionarii publici ce isi indeplinesc sarcinile cu buna credinta sunt protejati impotriva acuzatiilor nefondate. Teama inspectorilor de control ai DGAMC de raspunderea personala pe care ar putea sa o suporte pentru ca au omis o ajustare fiscala determina un comportament disfunctional", se arata in raport.

Astfel, expertii FMI recomanda Fiscului romanesc sa-i protejeze mai bine pe inspectori.

"ANAF ar trebuie sa acopere costurile atunci cand un contribuabil il actioneaza in instanta pe inspector, daca nu este demonstrat un comportament de neglijenta clara sau in mod deliberat necorespunzator", mentioneaza documentul citat.

O alta recomandare importanta a expertilor FMI pentru agentia fiscala din Romania este aceea de a negocia intelegeri cu contribuabilii atunci cand apar diferente intre sumele platite si cele constatate in urma inspectiilor fiscale.

"Este necesara posibilitatea de a negocia intelegeri cu contribuabilii pe marginea ajustarilor fiscale, cu controale de integritate. ANAF trebuie sa poata incheia intelegeri, acolo unde este cazul, mai ales ca numarul de cazuri de transfer al profiturilor creste. Instantele nu sunt cel mai bun loc de rezolvare a diferentelor de opinii pe marginea corectitudinii ratelor economice de randament al functiilor, activelor sau riscurilor, sau pe marginea evaluarii proprietatii intelectuale aflate in diferite tari", puncteaza expertii FMI.

In acest sens, administratiile fiscale avansate pe plan mondial au adeseori un Panel de Incheiere de Intelegeri, format din experti interni si externi - cu o integritate recunoscuta, cum ar fi judecatori reputati ce s-au pensionat din activitate - care recomanda incheierea sau nu a unei intelegeri prin negociere cu un contribuabil.

O optiune alternativa si mai costisitoare pentru Romania ar fi aceea de a infiinta si dota cu resursele adecvate un Tribunal Fiscal care sa poata adjudeca in cazurile de transfer prin preturi, mai arata raportul FMI.

Expertii institutiei internationale au detectat si alte probleme care diminueaza puternic eficienta DGAMC, precum faptul ca nu are in baza de date societatile afiliate marilor contribuabili si faptul ca are o metodologie de evaluare a riscurilor deficitara care nu ii permite sa reflecte corect cuantumul ajustarilor potentiale.

Ca urmare, expertii FMI recomanda ANAF sa extinda gama de informatii utilizate pentru evaluarea riscurilor fiscale, sa dezvolte capacitatile de analiza de risc, sa largeasca si sa imbunatateasca instrumentarul de administrare a conformarii de care dispune DGAMC si ca inspectiile ar trebui sa acopere doar perioadele ce prezinta cele mai mari riscuri.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#ANAF recomandari FMI , #ANAF