Ziare.com

Intra in vigoare o noua procedura de executare silita - cum va functiona platforma e-Popriri

Sambata, 14 Martie 2020, ora 08:03

   

Intra in vigoare o noua procedura de executare silita - cum va functiona platforma e-Popriri
A fost publicat, joi, in Monitorul Oficial, ordinul privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanta a actelor de executare si a procedurii de comunicare a acestora.

Actul normativ analizat astazi intra in vigoare in termen de 15 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, respectiv in data de 27 martie 2020.

Acesta reglementeaza o noua procedura de executare silita - emiterea electronica a popririlor puse asupra conturilor bancare atunci cand contribuabilii inregistreaza datorii restante.

Cu aceasta ocazie, este reglementata din punct de vedere oficial platforma e-Popriri - spatiu privat de pe portalul ANAF, pus la dispozitia institutiilor de credit, prin intermediul careia sunt comunicate actele de executare silita transmise electronic la distanta.

Ca procedura, organele fiscale care au competenta in executarea silita transmit electronic adresele de infiintare a popririi catre unitatea de imprimare rapida, in vederea procesarii acestora. Dupa procesarea si validarea de catre unitatea rapida a acestor popriri, platforma e-Popriri preia aceste informatii si le comunica unitatilor de credit.

Popririle prelucrate zilnic pana la ora 24:00 se considera a fi comunicate unitatii bancare in urmatoarea zi lucratoare, la ora de incepere a zilei bancare. Prin mesajul comunicat unitatii bancare, se comunica numarul de evidenta al platii si codul fiscal al beneficiarului.

Dupa momentul trimiterii catre institutia de credit a mesajului cu informatiile privind suma datorata bugetului de stat, institutia de credit nu mai deconteaza alte documente de plata, pana ce nu se realizeaza plata la buget.

Procedura dezvolta situatii particulare in situatiile in care:

a) Exista disponibilul de bani pentru plata integrala a datoriei;
b) Suma de bani existenta in cont este insuficienta pentru plata datoriei bugetare;
c) Nu exista sume in contul bancar.

Adrian Benta, consultant fiscal, auditor financiar
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 19730 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Gasec interesant timpul in care a aprut acesta lege .

Cind bursase gasete in cadere libera cind stim bine ca ciclul extins artificial se suprapune cu acest virus lumea is vor pierde locurile de muca din cauza recesiuni care bate la usa . Deci bancile cu ajutorul statului vor sa se asigure chiar acum ca voi aveti bani sa nu cum va ca pierderile bancare sa fir prea mari . Da traim vremuri intresante .
Ramineti sanatosi.

 

Nimic nu e clar. O sa trimita poprieile electronic, adica nu prin

posta, eu vad singura diferenta. Si atunci si banii ii iau mai repede. De la contribuabulul care numai el stie cum isi dramuieste banii. Amana, spre exemplu, taxa la primarie probabil ca sa aiba ceva bani sa-i dea copilului la facultate. Si daca pana acum mai mergea sa intarzie cateva luni, platind, binenteles majorari si dobanzi, acum se va trezi fara bani. Si mai e ceva. Toate popririle se vor face, inteleg, ca pana acum. Ai bani in 4 banci, te trezesti ca-ti ia banii de patru ori. Su dupa aia, cand ii vrei inapoi, o sa-ti zica, lasa, asteapta *** pana la anul cand o sa ai din nou datorii si atunci ii platesti cu banii astia !!!!!

 

Asta mai lipsea-n vremurile astea!

.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor