Ministrul "Vine baiatu' "si Guvernul "bete-n roate"

Luni, 11 Mai 2015, ora 10:38
3073 citiri
Ministrul "Vine baiatu' "si Guvernul "bete-n roate"

Capacitatea unui guvern de a conduce tara nu se masoara in planuri care arata bine atunci cand le vezi puse pe hartie. Capacitatea unui guvern de a conduce tara se masoara in modul in care face viata mai usoara cetatenilor sau, daca nu poate face asta, macar nu o face mai grea prin reglementari stupide, multe si inaplicabile.

Guvernul Victor Ponta se incadreaza cu brio in ultima categorie. Am putea sa-l numim Guvernul "bete-n roate" pentru lungul sir de prostii si prostioare pe care l-a introdus in legislatie in ultimul timp.

Ultimele saptamani au fost pline de asa ceva, cateva exemple fiind relevante: ordonanta bacsisului, problema cardurilor de sanatate sau inchiderea unor firme pentru sume foarte mici pe care nu le puteau justifica.

Toate sunt grave, insa ordonanta referitoare la reglementarea bacisisului arata cel mai bine care e principala problema a acestui fel de act normativ: sunt facute din birouri, de oameni care nu inteleg economia reala si societatea.

Deja au inceput sa apara glume pe marginea ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici, pe care nu m-ar mira sa-l numim ministrul "vine baiatu'" pentru modul in care a "explicat" ordonanta bacsisului. Macar i-a facut pe toti sa rada, asta e sigur.

Sa spui ca, atunci cand comanzi pizza acasa, trebuie sa te intorci cu persoana de la livrare la sediu sa iei bonul e deja ilar si arata lipsa de ancorare in societate. "Rectificarea", faptul ca respectiva persoana trebuie sa mai faca un drum si sa iti aduca bonul acasa e deja ceva demn de "cascadorii rasului".

Nu la fel de amuzanta, dar cu siguranta mai serioasa e problema cardurilor de sanatate, care nu au fost ridicate. Ce vor face pacientii in cazul in care au nevoie de servicii medicale si ce vor face medicii? Guvernul Ponta nu a oferit niciun raspuns, merge pe principiul "lasa ca merge si asa".

Cat despre intreaga poveste cu inchiderea firmelor pentru sume mici pe care nu le puteau justifica, uneori cativa lei, Guvernul a dat o lectie de manipulare. S-a concentrat doar pe vreo 2 cazuri, aratand ca sunt, de fapt, inventii. Nu e nicio dovada ca ar fi asa, dar sa nu uitam ca sunt sute de cazuri semnalate, nu doar cele 2 pe care ni le scoate Fiscul in fata.

Si, cel mai important, exista legislatie pentru inchiderea pentru cativa lei, acolo e problema. Fie si prin deductie logica, ne putem da seama ca, avand legea in spate, s-au intamplat abuzuri. Chiar si Guvernul si-a recunoscut tacit gafa si a rectificat-o, insa doar pe jumatate - doar a crescut putin suma. Adica un restaurant poate fi inchis in continuare pentru erori minore, ceea ce ne intoarce la prima concluzie: oameni care nu inteleg economia reala fac legi care se aplica in economia reala.

Vom vedea ce se intampla dupa aplicarea noului Cod Fiscal. Naratiunea Guvernului Ponta in privinta masurilor fiscale din ultimul timp, de la impozitarea bacsisului la proiectul noului Cod Fiscal, a fost ca "scad taxele". Ca mai tot ce trece prin masina de propaganda a premierului, imbina jumatati de adevaruri cu minciuni si minciunele.

Scad unele taxe si impozite, intr-adevar, insa cresc altele, cum ar fi taxele pe proprietati, care cresc semnificativ, laolalta cu taxele locale.

Profesiile liberale vor fi si ele "lovite" daca sunt scoase din categoria profesiilor independente, daca proiectul de Cod Fiscal al Guvernului trece in aceasta forma. Asta pentru a nu mai vorbi despre faptul ca, asa cum atrage atentia Comisia Europeana, riscam sa intram in procedura de deficit bugetar excesiv din cauza aplicarii acestui Cod Fiscal.

Vor fi multe "bete-n roate" de la Guvern in perioada urmatoare. Iar cetatenii vor deconta.

Costel Alexe este deputat PNL si presedintele Tineretului National Liberal

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

România, cea mai mare inflație din UE în ianuarie. Activitatea Guvernului sau lipsa acesteia sunt printre principalele cauze
România, cea mai mare inflație din UE în ianuarie. Activitatea Guvernului sau lipsa acesteia sunt printre principalele cauze
Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana a scazut in luna ianuarie pana la 3,1%, de la 3,4% in decembrie, insa in Romania rata anuala a inflatiei a fost de doua ori mai mare decat media din...
Cum va arăta e-Factura simplificată pentru volume mari de facturi. Ministrul de Finanțe face reparații din mers cu o lună și jumătate înainte să fie împărțite amenzi
Cum va arăta e-Factura simplificată pentru volume mari de facturi. Ministrul de Finanțe face reparații din mers cu o lună și jumătate înainte să fie împărțite amenzi
De la 1 ianuarie, de când sistemul RO e-Factura a devenit obligatoriu pentru contribuabili, acesta a ajuns la peste 300.000 de utilizatori, prin intermediul său fiind procesate un milion de...
#impozit bacsis, #card sanatate, #cod fiscal, #ministru Finante impozit bacsis , #ANAF