Legea ANAF la Titu: Cine nu-si poate plati casa la banca plateste penalitati la stat

Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 08:58
4851 citiri
Legea ANAF la Titu: Cine nu-si poate plati casa la banca plateste penalitati la stat
Foto: ANAF

In mod normal, potrivit unei legi foarte limpezi, imprumutatii prin programul Prima Casa nu platesc penalitati, in cazul in care creditul este declarat scadent anticipat si statul il executa silit pe debitor.

Chiar daca legislatia e clara, inspectorii de la Fisc din Titu, judetul Dambovita, au calculat unei persoane executate silit penalitati de intarziere si dobanzi in suma de 8.014 lei aferente unui debit de 84.258 de lei reprezentand garantii acordate si platite de Fondul National de Garantare a Creditelor unei institutii de credit in cadrul programului "Prima Casa".

Persoana in cauza a contestat decizia si a obtinut in final anularea sa.

Nu e suficient ca un contribuabil sa aiba dreptate: o contestatie trebuie formulata in termen de maximum 30 de zile de la primirea deciziei de impunere emisa de ANAF. Dupa acest termen, chiar daca sunt ilegale, penalitatile calculate de Fisc nu mai pot fi contestate.

Decizia de impunere a fost emisa initial in luna decembrie 2014. La data respectiva, seful Serviciului Fiscal Orasenesc Titu, economistul Radu Raceanu, transmite Decizia referitoare la obligatii de plata accesorii in suma totala de 2.697 lei (1.079 lei penalitati de intarziere si 1.618 lei dobanda).

In ciuda faptului ca decizia este contestata, Fiscul din Titu insista si calculeaza in continuare penalitati si dobanzi, care la data solutionarii contestatiei ajung la suma totala de 8.014 lei.

De remarcat: Codului de procedura fiscala il obliga pe cel care se considera nedreptatit sa conteste decizia in termen de 30 de zile. Reciproca, in caz de depunere a contestatiei, nu este valabila.

In cazul de fata, solutionarea contestatiei, depuse in ianuarie 2015, vine dupa un an, in luna ianuarie 2016.

Citeste mai departe despre Legea ANAF la Titu: Cine nu-si poate plati casa la banca plateste penalitati la stat pe Curs de guvernare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#credit Prima Casa ANAF, #credit Prima Casa penalitati, #restante rate Prima Casa , #ANAF