Marile averi, luate la bani marunti: Cei mai multi dintre cei verificati locuiesc in Bucuresti si Ilfov

Luni, 10 August 2015, ora 14:26
10826 citiri
Marile averi, luate la bani marunti: Cei mai multi dintre cei verificati locuiesc in Bucuresti si Ilfov
Foto: Ziare.com

ANAF realizeaza cele mai multe verificari ale averilor detinute de persoanele fizice identificate cu risc fiscal in Ilfov (34), Bucuresti (31), urmate de judetele Suceava (14), Buzau (10) si Tulcea (10), din cele 313 persoane stabilite pentru prima faza a programului derulat.

La polul opus se situeaza judetele Vaslui, cu 2 persoane fizice verificate, si Dambovita, Arad, Caras-Severin, Bistrita-Nasaud si Covasna, cu cate trei persoane.

Fiscul a identificat cate 9 persoane de verificat in judetele Braila, Galati, Constanta, Cluj, Bihor si Brasov, cate 8 in Vrancea, Valcea, Timis si Hunedoara.

In Bacau, Prahova si Dolj vor fi verificate cate 7 persoane cu risc fiscal, iar in Olt, Gorj, Mehedinti, Maramures si Mures cate 6 persoane.

Totodata, pentru Iasi, Neamt, Arges, Ialomita, Teleorman, Calarasi, Sibiu si Harghita au fost selectate cate 5 persoane, iar pentru Botosani, Giurgiu, Salaj, Satu-Mare si Alba ANAF a identificat cate 4 persoane ale caror averi vor fi verificate.

Fiscul declara razboi averilor nejustificate: Manelistii si camatarii, la verificat

Fiscul a anuntat saptamana trecuta ca a inceput programul de verificare a persoanelor cu venituri mari care prezinta risc fiscal ridicat cu 313 dosare, de care se ocupa 60 de inspectori.

Cine este vizat de ANAF

Din totalul de 14,3 milioane de persoane care obtin venituri impozabile, ANAF a selectat aproape 300.000 pentru esantionul semnificativ supus analizei de risc. Printre acestia se numara asociati sau actionari care au imprumutat firma cu peste 200.000 de lei, persoane care au cumparat bunuri sau case de peste 70.000 de euro, au depozite anuale de peste 150.000 de lei sau au achizitionat masini mai scumpe de 25.000 de euro.

ANAF a identificat peste 132.000 de cazuri in care diferenta intre veniturile estimate si cele declarate este mai mare de 10%, dar nu mai putin de 50.000 de lei.

Mai departe, agentia a stabilit ca aproape 5.900 de persoane prezinta un grad ridicat de risc fiscal, respectiv au un risc anual de nedeclarare mai mare de un milion de lei anual, au facut achizitii de proprietati imobiliare in intervalul 2011 - 2013 mai mare de 150.000 de euro sau au cumparat in acelasi interval masini de peste 75.000 de euro.

Dintre cei 5.900 de contribuabili, 1.160 au fost eliminati intrucat riscul de nedeclarare de peste un milion de lei este acoperit de veniturile sotilor, dar s-au adaugat 3.150 de cetateni, rude sau afini pana la gradul II, identificati cu risc fiscal in esantionul de 132.000 de persoane.

Au rezultat astfel 7.880 de cazuri propuse pentru verificarea amanuntita, in patru grupe de risc - patron bogat de firma saraca, persoane cu patromoniu semnificativ, dar fara activitati economice cunoscute, persoane cu venituri volatile, respectiv alte persoane, care nu intra in primele trei categorii dar prezinta risc semnificativ.

In total sunt 5.400 de persoane vizate pentru prima serie de verificari.

ANAF ia la puricat marile averi: Profilul celor care se pot trezi cu Fiscul la usa

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a anuntat joi ca a inceput verificarea persoanelor cu venituri mari care prezinta risc fiscal ridicat, metodologia presupunand mai multe etape, care vor dura cel mult sase luni sau, daca sunt necesare informatii din strainatate, 12 luni.

ANAF a lansat "Programul de asigurare a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal" ca urmare a analizelor de risc fiscal efectuate de Directia Verificari Fiscale asupra persoanelor fizice, in cadrul programului de asigurare a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu averi mari, pe baza datelor disponibile privind veniturile declarate si alocarile de fonduri (cresteri patrimoniale, achizitii, creante, cheltuieli etc.), in urma carora au fost identificate si alte persoane fizice decat cele din acest grup care prezinta risc fiscal ridicat - risc de nedeclarare a unor venituri semnificative si sustragere de la plata impozitelor aferente.

In esantionul de risc al persoanelor fizice cu risc fiscal intra proprietarii unor averi afisate semnificative (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creante din creditari acordate companiilor si/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative in conturi bancare din Romania sau din strainatate, cheltuieli personale ridicate), nejustificate de veniturile declarate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#mari averi verificate, #ANAF mari averi, #Fisc mari averi , #ANAF