Noul Cod fiscal: Daca pleci mai mult timp din tara, trebuie sa treci pe la ANAF

Luni, 23 Noiembrie 2015, ora 07:28
44400 citiri
Noul Cod fiscal: Daca pleci mai mult timp din tara, trebuie sa treci pe la ANAF
Foto: Adrian Benta

Noul Cod fiscal aduce o masura surprinzatoare privind plata contributiei la sanatate incepand cu 1 ianuarie 2016, de catre persoanele fizice rezidente in Romania, ce nu realizeaza venituri, nu sunt scutite de plata contributiei de sanatate prin efectul legii si nici nu sunt coasigurate prin intermediul unei persoane ce deja contribuie la sistemul de sanatate.

Aceste persoane vor achita o contributie in cuantum de 5,5% din salariul minim valabil in anul respectiv.

In plus, ele au obligatia sa se declare la ANAF pentru luarea in evidenta in termen de 15 zile de la data cand nu realizeaza venituri, conform art. 180 din noul Cod fiscal.

Plata contributiei se va face trimestrial in data de 25 a ultimei luni din trimestrul respectiv.

Ce reprezinta o contraventie si cum o putem contesta

Topul localitatilor din Romania cu cel mai mare impozit pentru locuinte - Cresteri de pana la 275%

Noi modificari aduse Codului Fiscal: 10 schimbari importante

Cine este vizat de masura

In aceasta categorie regasim o gama larga de persoane cum ar fi persoanele casnice, cei ce practica agricultura de subzistenta si cetateni romani ce isi desfasoara activitatea in strainatate, fara sa renunte la rezidenta fiscala din Romania, ce nu pot proba detinerea unei asigurari de sanatate emise de autoritatile din alte state membre, recunoscuta in Romania, conform art. 153 din noul Cod fiscal.

Aici s-ar regasi cetatenii romani ce lucreaza intr-o forma neoficiala in alte state membre, probabil persoanele ce fac menaj, lucratorii din constructii etc.

Desigur, trebuie sa precizam in mod expres ca persoanele care detin o asigurare pentru boala si maternitate in sistemul de securitate sociala din alt stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene sau in statele cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale, care produce efecte pe teritoriul Romaniei, si fac dovada valabilitatii asigurarii, in conformitate cu procedura stabilita prin ordin comun al presedintelui AANAF si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurari sociale de sanatate, conform recentei modificari aduse noului Cod fiscal prin OUG nr. 50/2015.

In acest context, se impune o analiza mai profunda a situatiei fiscale a cetatenilor romani ce lucreaza in alte state si cu precadere in alte state ale comunitatii europene, respectiv cetatenii romani cu dubla cetatenie ce locuiesc in Republica Moldova.

Au aceste persoane obligatii de plata a impozitelor pe veniturile realizate in alte state catre bugetul de stat din Romania?

Raspunsul la aceasta situatie este dat de rezidenta fiscala a fiecaruia si nu de detinerea unei cetatenii. Cel putin la nivel de doctrina, intr-un an fiscal, o persoana fizica este rezidenta fiscal intr-un singur stat, respectiv acolo unde se realizeaza rezidenta fiscala este indreptatit conform tratatelor internationale, sa solicite impozitele de la aceasta persoana fizica.

Detinerea unei cetatenii iti da dreptul de vot, in timp ce rezidenta fiscala intr-un anumit stat demonstreaza statul la care trebuie sa platesti impozitele.

Cand este o persoana fizica, cetatean roman sau strain, rezident fiscal in Romania?

In Romania, o persoana fizica indiferent de cetatenia acesteia, este considerata prin efectul legii rezidenta a statului roman, daca se regaseste intr-una din urmatoarele patru situatii:

  • a) Detine un domiciliu in Romania: Probabil existenta acestui domiciliu in Romania este caracteristica generala a cetatenilor romani, ce lucreaza in alte state, ce ii fac rezidenti ai statului roman.
  • b) Persoana fizica se regaseste pe teritoriul Romaniei pentru o perioada mai mare de 183 de zile pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive: Acest termen de 183 de zile este unul recunoscut in cadrul conventiilor internationale privind rezidenta fiscala.
  • c) Centrul intereselor vitale ale persoanei fizice este regasit in Romania: Ar fi situatia unor antreprenori straini ce se regasesc pe teritoriul Romaniei un numar redus de zile, insa afacerile le sunt concentrate pe teritoriul Romaniei, de unde obtin majoritatea veniturilor.
  • d) Este cetatean roman, ce lucreaza in strainatate ca functionar sau angajat al Romaniei intr-un stat strain: Este cazul personalului din misiunile diplomatice din alte state.
  • Exista obligatia declararii la ANAF? Ce noutati ne aduce Codul fiscal pentru stabilirea mai exacta a rezidentei fiscale?

    O persoana fizica cetatean roman, ce stie ca va parasi teritoriul Romaniei pentru mai mult de 183 de zile si este interesata sa isi modifice rezidenta fiscala, va depune o declaratie pentru renuntarea la rezidenta fiscala, conform art. 59 din noul Cod fiscal.

    Desigur, pana la momentul schimbarii rezidentei fiscale, aceasta persoana plateste catre bugetul de stat din Romania, impozitul pe veniturile realizate atat din Romania, cat si din strainatate.

    Temeiul normativ indicat mai precizeaza si faptul ca persoana fizica romana ce pleaca de pe teritoriul Romaniei pentru o perioada mai mare de 183 de zile va depune aceasta declaratie cu minim 30 de zile inainte de plecare.

    In mod similar, si persoanele straine - expatii, cum ii cunoastem noi - ce indeplinesc conditii de rezidenta pe teritoriul Romaniei, au obligatii de declarare a rezidentei fiscale. In acest sens, si aceste persoane ce au o sedere in Romania mai mare de 183 de zile intr-un interval de 12 luni consecutive, se vor adresa autoritatii fiscale pentru stabilirea rezidentei fiscale in Romania.

    Cat de noua este procedura?

    Aceasta procedura nu este chiar atat de noua, este reglementata si in perioada de fata de OMFP nr. 74/2012, modificarea de substanta fiind introducerea acestor obligatii direct in Codul fiscal. Poate va suporta modificari in perioada urmatoare, insa este bine de cunoscut daca te afli in aceasta situatie.

    Consultant Fiscal,

    Auditor Financiar,

    drd. ec. Adrian Benta

    Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
    Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
    Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
    Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
    Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
    Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
    #contributii sanatate persoane neasigurate, #plata contributii sanatate, #contributii sanatate 2016, #ANAF rezidenta fiscala , #ANAF