Obligatiile romanilor care inchiriaza camere turistilor - Cat trebuie sa dea la Fisc

Luni, 03 August 2015, ora 08:12
20042 citiri
Obligatiile romanilor care inchiriaza camere turistilor - Cat trebuie sa dea la Fisc

Romanii care inchiriaza camere in scop turistic trebuie sa depuna o declaratie in acest sens la Fisc si sa plateasca atat impozitul pe venit, cat si contributiile sociale de sanatate.

Pentru a afla care sunt obligatiile contribuabililor care se afla in aceasta situatie, Ziare.com a stat de vorba cu Andra Ciotic, manager la divizia de consultanta fiscala la firma PwC Romania.

Fiscul, raid pe litoral: Amenzi de aproape 700.000 de lei - Care au fost neregulile

Ce trebuie sa faca romanii care au camere pe care le inchirieaza turistilor?

Contribuabilii care obtin venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala trebuie sa aiba in vedere declararea acestora la autoritatile fiscale competente, tinand cont de prevederile fiscale specifice, in functie de capacitatea de cazare a locuintelor proprietate personala, precum si numarul de camere inchiriate.

Ce obligatii fiscale au acestia?

Ca regula generala, potrivit prevederilor actuale, pentru veniturile din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala se datoreaza impozit pe venit (16%) precum si contributia individuala de asigurari sociale de sanatate (5,5%). Pentru aceste venituri se depun declaratiile privind venitul estimat/norma de venit precum si declaratia de venit realizat, dupa caz, conform Legii 571/2003 privind Codul Fiscal.

CASS chirii - ANAF: A existat o problema cu deciziile. Nu stim daca vor fi penalitati

Ce patesti daca nu declari aceste obligatii?

Depunerea cu intarziere a declaratiilor de venit se sanctioneaza cu amenda contraventionala de catre organul fiscal. Nedepunerea declaratiilor fiscale da dreptul organului fiscal sa stabileasca din oficiu obligatiile fiscale corespunzatoare si, de asemenea, acesta poate sa sesizeze si alte organe abilitate ale statului.

Vacanta pe litoral? Atentie, cresc tarifele la hotel cu pana la 25%

Ce spune legea privind impozitul pe venit

Prevederile legale sunt cuprinse in art. 62^1 din Codul Fiscal, care stipuleaza regulile privind stabilirea impozitului pe venitul determinat pe baza normei anuale de venit.

Iata ce spune legea:

(1) Contribuabilii care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, datoreaza un impozit pe venitul stabilit ca norma anuala de venit.

(2) Norma anuala de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat se determina de directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti.

(3) Directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, dupa caz, au obligatia publicarii anuale a normelor anuale de venit, in cursul trimestrului IV al anului anterior celui in care urmeaza a se aplica.

(4) Contribuabilii prevazuti la alin. (1) au obligatia sa depuna la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 31 ianuarie inclusiv, declaratia privind venitul estimat/norma de venit pentru anul in curs. In cazul in care contribuabilii incep sa realizeze in cursul anului, dupa data de 31 ianuarie inclusiv, venituri definite potrivit art. 61 alin. (3), in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului acestia au obligatia completarii si depunerii declaratiei privind venitul estimat/norma de venit pentru anul fiscal in curs.

(5) Organul fiscal competent stabileste impozitul anual datorat pe baza declaratiei privind venitul estimat/norma de venit si emite decizia de impunere la termenul si potrivit procedurii stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

(6) Impozitul anual datorat se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra normei anuale de venit, impozitul fiind final.

(7) Impozitul anual datorat se vireaza integral la bugetul de stat.

(8) Plata impozitului se efectueaza in cursul anului catre bugetul de stat, in contul impozitului anual datorat, in doua rate egale, astfel: 50% din impozit pana la data de 25 iulie inclusiv si 50% din impozit pana la data 25 noiembrie inclusiv.

Pentru declaratiile privind venitul estimat/norma de venit depuse in luna noiembrie sau decembrie, impozitul anual datorat se stabileste prin decizie de impunere anuala, pe baza declaratiei privind venitul estimat/norma de venit si se plateste in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere.

CASS pentru toate chiriile

Nu doar cei care inchiriaza camere turistilor trebuie sa achite contributia de asigurari de sanatate.

Potrivit legii, incepand cu data de 01.01.2014, persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosinei bunurilor (chirii, arenda, inchirieri camere in scop turistic) datoreaza CASS pentru aceste venituri, indiferent daca mai obtin sau nu alte categorii de venituri.

Cine e vizat de acest lucru:

  • veniturile din inchirieri si subinchirieri de bunuri mobile si imobile;
  • venituri obinute de catre proprietar din inchirierea camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprins intre una si 5 camere inclusiv;
  • veniturile din arendarea bunurilor agricole.

Citeste si:
Noua metodă de ”sifonare” a banilor către localitățile conduse de primari PNL. Județul care primește o treime din fonduri
Noua metodă de ”sifonare” a banilor către localitățile conduse de primari PNL. Județul care primește o treime din fonduri
Bugetul de stat pe anul 2021 prevede Fondul de intervenţie la dispoziţia Executivului, din care a fost alocată suma de 377 milioane lei pentru ajutorarea mai multor localități afectate de...
Marcel Ciolacu, despre congresul PNL: „Iohannis și lacheii liberali nu au reguli! Nu au lege! Congresul a fost un focar de infecție sanitar și moral!”
Marcel Ciolacu, despre congresul PNL: „Iohannis și lacheii liberali nu au reguli! Nu au lege! Congresul a fost un focar de infecție sanitar și moral!”
Președintele PSD Marcel Ciolacu a lansat marți, 28 septembrie, un atac dur la adresa PNL și a președintelui Klaus Iohannis ca urmare a organizării congresului liberal unde au fost invitați...
Sursa: Ziare.com