Panama Papers: Aproape 300 de romani au legaturi financiare in paradisul fiscal. SRI, sesizat (Video)

Marti, 12 Aprilie 2016, ora 15:40
6854 citiri
Panama Papers: Aproape 300 de romani au legaturi financiare in paradisul fiscal. SRI, sesizat (Video)

Aproape 300 de romani au realizat, in ultimii 13 ani, tranzactii din si in Panama, a anuntat, marti, Neculae Plaiasu, presedintele Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.

"In perioada 2003 - sfarsitul lui martie 2016, in bazele de date ale Oficiului au fost inregistrate 286 de persoane fizice si juridice care au realizat incasari si transferuri externe din si in Panama. Valoric, au intrat 21,7 milioane de euro si au iesit 50,5 milioane de euro. Mentionez ca cifrele sunt influentate de conditia barem mai mare de 15.000 de euro.

Prin procedurile noastre au fost cuprinse in analiza si produsele rezultate au fost diseminate institutiilor de aplicare a legii. In 2015 au fost diseminate 13 sesizari catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", a explicat Plaiasu.

De asemenea au fost facute 6 sesizari la SRI, existand suspiciuni de finantare a terorismului.

Cifrele au fost prezentate de acesta, marti, in cadrul audierilor care au avut loc in Parlament, pe tema Panama Papers, la care a participat si presedintele Ficului, Dragos Doros.

Conducerea ANAF, audiata marti in Parlament

La iesirea de la audieri, seful ANAF a precizat ca institutia pe care o conduce analizeaza in prezent informatiile scoase la iveala de ampla ancheta jurnalistica, astfel ca nu poate fi formulata deocamdata o concluzie.

"Informatiile fiscale sunt foarte bine cantarite si trebuie sa stabilim o masa impozabila care e corecta. Aceste informatii nu se pot stabili in cateva zile, niciun Fisc din Europa nu a prezentat vreun rezultat, pentru ca sunt tipuri de investigatii care au la baza o concentrare foarte mare de informatii.

Exista supiciuni de evaziune fiscala, dar acum e prea devreme sa tragem concluzii", a atras atentia Dragos Doros.

Analiza Fiscului

Fiscul a transmis, saptamana trecuta, ca verifica informatiile aparute in legatura cu cetatenii romani ale caror nume apar in scandalul international Panama Papers.

"ANAF a initiat un grup de lucru interdepartamental pentru verificarea implicatiilor fiscale ale informatiilor publicate prin proiectul de investigatie jurnalistica 'Panama Papers'.

Sunt alocate resurse pentru analiza datelor provenite din surse deschise, referitoare la identitatea persoanelor fizice si juridice, si corelarea acestora cu cele existente in bazele de date specifice, referitoare la conturi detinute, participatii in firme, tranzactii interne sau internationale.

In activitatea acestui grup de lucru vor fi implicati inspectori antifrauda, inspectori fiscali si inspectori specializati in verificarea veniturilor persoanelor fizice, gestionarea informatiilor fiscale si executari silite", se arata in comunicatul de presa al ANAF remis Ziare.com.

Panama Papers: ANAF deschide o ancheta. Peste 100 de romani vor fi verificati

Printre numele vehiculate in scandal se afla Frank Timis, Sorin Ovidiu Vintu, Constantin Iacov si Cristi Borcea, insa pe liste apar cel putin 100 de milionari romani, informeaza Rise Project, care a facut parte din grupul de jurnalisti care au publicat si analizat documentele Panama Papers.

Citeste si:
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională, prin intermediul instanţei de judecată, modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foştilor...
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Premierul Nicolae Ciucă ocupă primul loc ca vizibilitate şi în luna mai. Pe locul al doilea se situează ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, urmat de ministrul Energiei Virgil Popescu, ambii...