Prima pe "lista rusinii", insasi ANAF. Exercitiu de impotenta

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 20 Mai 2016, ora 18:40
9848 citiri
Prima pe "lista rusinii", insasi ANAF. Exercitiu de impotenta

"Lista rusinii" cu contribuabilii persoane fizice care au datorii mai mari de 1.500 de lei fata de stat publicata de ANAF are un anume rol, terapeutic daca vreti, pentru ca da masura ipocrizei multor persoane publice.

Va aduceti aminte cum Victor Ponta punea in 2014 ANAF-ul pe vanzatorii de leustean de la coltul strazii? Cum erau inchise magazine pentru diferente de 50 de lei in casa de marcat? Lege era, nu tocmeala, banul statului era sfant. Vedem acum ca sotia fostului premier, Daciana Sarbu, datoreaza aceluiasi stat si nu pentru vanzare de leustean, desigur, un total de 36.233 de lei.

Sunt pe lista cu pricina si fostii ministri de Finante, dnii Teodorovici si Valcov, cei care gestionau banul luat de la vanzatorii de leustean. Si Avocatul Poporului. Si, cu voia dvs, primul pe lista cu o suma ametitoare primarul social-democrat al Sectorului 3 Robert Negoita, din nou candidat PSD, cu 232 de milioane de lei.

Vorba unei prietene care locuieste in Sectorul 3: daca eu am restanta 50 de lei la bugetul local, imi pune poprire pe conturi dl Negoita. Lasa ca suma datorata da dimensiunea unui castig ametitor de autentic social-democrat, nu gluma.

Deci, cum ar veni, sa-i stim si sa-i admiram in adevarata splendoare a ipocriziei lor ca apoi sa nu zicem macar ca nu am stiut ce votam si cine ne calca in picioare.

Dar dincolo de asta, ANAF insasi a dat prin aceasta lista o mostra penibila si de incompetenta, si de impotenta institutionala.

Pe de-o parte, aflam ca lista este incorecta. Cel putin doua persoane publice care apar pe ea, Elena Basescu si Catalin Predoiu, au aratat ca si-au platit datoriile, iar ANAF a admis ca este vorba despre erori. Doi cunoscuti avocati, Catalin Dancu si Gheorghe Piperea, contesta si ei existenta datoriilor, ba chiar ameninta sa dea Fiscul in judecata.

Pai daca s-a gresit cu VIP-urile, nu se intreaba omul de rand cu el cum o fi? Ce incredere poti avea in calculele, in competenta, chiar buna credinta a unei asemenea institutii. Ca functionarii sunt prea putini, ca lucreaza pe computere de pe vremea bunicii, ca sunt prost platiti si demotivati nu contest, dar nici nu ma intereseaza. Ma intereseaza rezultatul.

Cei aflati degeaba pe lista pot da ANAF in judecata pentru prejudicii de imagine si cred ca au sanse bune sa castige cate ceva din banii contribuabililor. Se pune si problema unor procese pentru publicarea unor date private.

Apoi, ma intreb cum se putea ajunge la asemenea datorii de milioane daca ANAF era o institutie eficienta. Vad un Fisc care plange ca lumea nu se conformeaza. Daca isi stergea lacrimutele de ciuda si se punea pe executari, lista nu era necesara si bugetul indestulat. Unele sume nu pot fi exectuate pentru ca sunt in litigiu? Pai atunci nici pe lista nu stiu daca aveau ce cauta, daca e sa fim cinstiti.

Daca tot voia sa faca acest exercitiu de lamentatie, impotenta in opinia mea, ANAF ar fi trebuit sa precizeze ce sume pot fi executate si de ce nu au fost si care nu pot fi, pentru ca fac obiectul unor contestatii inca nesolutionate definitiv.

Si nu in ultimul rand, cred ca pe langa datornicii la stat ar trebui sa fie publicata si lista datoriilor statului fata de persoane fizice si firme. Atunci sa vezi distractie maxima.

ANAF considera probabil ca a facut un exercitiu de transparenta. Intr-un fel destul de riscant si schiop, da. Dar asteptam cu interes exercitiul de eficienta.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#lista datorii ANAF, #lista datorii Fisc Negoita Daciana Ponta , #ANAF