Prima reactie a sefului ANAF dupa ce a fost pus sub urmarire penala de DNA

Joi, 11 Februarie 2016, ora 10:34
6681 citiri
Prima reactie a sefului ANAF dupa ce a fost pus sub urmarire penala de DNA
Foto: Europa FM

Gelu Stefan Diaconu, presedintele ANAF, a reactionat, joi dimineata, la punerea sa sub urmarire penala in dosarul deschis de DNA in care se cere avizul Camerei Deputatilor pentru retinerea si arestarea deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun.

In acest dosar este urmarit penal si vicepresedintele Fiscului, Mihai Vatasoiu, printre altii, ambii fiind acuzati de favorizarea faptuitorului si abuz in serviciu.

Presedintele si vicepresedintele ANAF, urmariti penal de DNA - Care sunt acuzatiile

"Dupa cum cunoasteti, ieri (miercuri - n.red.), mi s-au adus la cunostinta invinuirile in dosarul instrumentat de domnul procuror Doru Florin Tulus, constand intr-un pretins abuz in functie si favorizarea faptuitorului. Mentionez faptul ca am solicitat sa fiu audiat, retinut sau arestat, pentru clarificarea cu celeritate a acestui dosar kafkian.

Singura acuzatie care mi se aduce atat mie, cat si vicepresedintelui ANAF, este aceea ca am emis doua circulare nelegale prin care am dispus suspendarea deciziilor de impunere privind plata CASS pentru dobanzile acumulate de alocatiile copiilor depuse in conturi, precum si pentru persoanele realizatoare de venituri modice.

Reamintesc opiniei publice ca anomalia prevazuta in Codul Fiscal a facut ca aplicatia informatica sa trimita decizii de impunere de sute de lei pentru venituri de 2-3 lei, intrucat CASS-ul se calcula la venitul minim si nu la venitul efectiv, potrivit legii", arata Gelu Stefan Diaconu, intr-un comunicat remis Ziare.com.

El sustine ca a aflat "cu stupoare" ca procurorul DNA apreciaza ca a suspendat emiterea acestor decizii care vizau sute de mii de copii si persoane cu venituri modice, pentru a ajuta de fapt un grup restrans de cateva sute de persoane.

In plus, seful Fiscului mai arata ca solicitarea de remediere a acestei aberatii fiscale a venit chiar din partea prim-ministrului Victor Ponta si a ministrului de Finante de la acea vreme, Darius Valcov.

"De asemenea, reprezentati ai institutiilor care au propria Casa de Sanatate pentru Ordine Publica, Siguranta Nationala si Autoritati Judecatoresti mi-au atras atentia in mod imperativ ca, in urma emiterii acestor decizii, identitatea unora dintre angajatii acestora sa fie desconspirata, in relatia cu Fiscul.

Revenind la logica kafkiana a organului de cercetare penala, opinia publica trebuie sa stie ca acesta considera ca nu trebuia sa suspendam prin circulare emiterea deciziilor de impunere pentru sute de mii de copii si persoane cu venituri modice, intrucat nu exista un temei legal, facand totodata o banala confuzie in ce priveste diferenta dintre suspendarea emiterii unui titlu de creanta si anularea unei creante bugetare, apanaj al initiativelor legislative ale MFP si ale Guvernului", a mai spus Gelu Stefan Diaconu.

Amnistie pentru copii - Seful ANAF explica cum se va rezolva problema impozitarii alocatiilor

El aminteste ca Directia Antifrauda a ANAF a sprijinit in mod activ DNA exact in instrumentarea dosarului privind fraudarea fondurile europene, de catre aceasta grupare.

"Totodata, trebuie stiut si faptul ca in aceeasi perioada exista pe procedura de avizare in Ministerul de Finante, care are drept de initiativa legislativa si nu ANAF, asa cum eronat apare in comunicatul DNA, trei proiecte de acte normative care aveau sa rezolve aceasta anomalie fiscala.

Subliniez faptul ca in tot acest timp nu am avut niciun fel contact cu persoanele din grupul infractional vizat de procurori.

Astazi, si in zilele urmatoare, lucrez impreuna cu echipa ANAF la intocmirea unui memoriu cu toate documentele anexate pe care-l vom depune Parchetului si pe care il vom face public", a mai spus seful ANAF.

Ministrul de Finante i-a cerut demisia

Ca urmare a punerii sub urmarirea penala, miercuri, ministrul de Finante, Anca Dragu Paliu, a cerut demisia presedintelui ANAF si a vicelui acestuia, motivand ca aduc un prejudiciu de imagine institutiei pe care o conduc.

Seful Fiscului si adjunctul sau, urmariti penal - Ministrul Finantelor le cere demisia

In replica, Gelu Stefan Diaconu a mentionat ca refuza sa demisioneze, insa vrea sa fie demis, "astfel incat la finalizarea acestui dosar cineva sa-si asume consecintele acestei masuri".

"Consider ca este inacceptabil ca, fie din rea credinta, nestiinta sau exces de zel, ale uneia sau mai multor persoane, o institutie de importanta ANAF sa poata fi destabilizata, punand in pericol tinta de deficit structural si intreaga securitate economica a Romaniei.

Cu toate acestea, tocmai pentru ca nu confund institutiile cu oamenii, si nici pe mine cu ANAF, am incredere ca CSM si DNA vor urmari cu atentie deosebita rezolvarea cu celeritate si in deplina legalitate a dosarului in care am fost implicat intr-o maniera ce poate fi asimilata unui adevarat abuz", a mai spus presedintele ANAF.

Dosarul de spalare de bani al lui Madalin Voicu ia amploare: Seful si vicele ANAF, pusi sub acuzare de DNA - UPDATE

Detalii despre dosar

In acelasi dosar, procurorii DNA au cerut, miercuri, retinerea si arestarea preventiva a deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun, printre altele si pentru spalare de bani.

DNA ii vrea in arest pe deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun, pentru spalare de bani

DNA a transmis Parchetului de pe langa ICCJ cererea si referatul intocmit in cauza, in vederea sesizarii ministrului Justitiei, Raluca Pruna, pentru a cere presedintelui Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si a arestarii preventive a celor doi deputati.

In ce il priveste pe deputatul PSD Madalin Voicu, acesta este acuzat de DNA de trafic de influenta, fals in declaratii si spalare a banilor, toate in forma continuata.

Nicolae Paun, presedintele Partidei Rromilor, este acuzat, printre altele, de deturnare de fonduri, spalare de bani, cumparare de influenta, schimbare a destinatiei fondurilor europene, obtinere pe nedrept a fondurilor europene si influentare a declaratiilor, toate in forma continuata, informeaza un comunicat al procurorilor anticoruptie remis Ziare.com.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#declaratie presedinte ANAF urmarit penal, #presedinte ANAF urmarit penal , #ANAF