Primaria Campulung Moldovenesc, executata silit de ANAF pentru o investitie garantata de Guvern

Duminica, 29 Martie 2015, ora 15:42
4487 citiri
Primaria Campulung Moldovenesc, executata silit de ANAF pentru o investitie garantata de Guvern
Foto: kmkz.ro

Primarul din Campulung Moldovenesc spune ca municipiul a fost executat silit de ANAF cu 2,3 milioane de lei pentru un credit garantat de Guvern si accesat pentru un proiect judetean de utilitati, edilul sustinand ca centrala termica de cogenerare construita in urma programului nu este functionala.

Primarul din Campulung Moldovenesc, Mihaita Negura, a declarat, duminica, pentru Mediafax ca judetul Suceava, reprezentat de Consiliul Judetean, impreuna cu alte 61 de localitati, intre care si Campulung Moldovenesc, au contractat un imprumut in valoare de 86,3 milioane de euro de la Deutsche Bank London pentru realizarea programului "Utilitati si mediu la standarde europene in judetul Suceava".

Din valoarea imprumutului, pentru municipiul Campulung Moldovenesc a fost alocata suma de 13.469.130 de euro cu o perioada de rambursare 20 de ani si o perioada de gratie de 5 ani de la ultima tragere.

Banii respectivi au fost investiti in construirea unei centrale termice de cogenerare, care nu a fost pusa insa in functiune si nici nu va putea fi folosita vreodata intrucat nu este viabila, potrivit primarului.

Negura a explicat ca, pana in prezent, ratele de capital au fost platite de Ministerul de Finante, care este si garantul creditului, iar pana in septembrie 2014 dobanzile aferente creditului si penalitatile au fost platite din bugetul local, plata creditului facandu-se semestrial.

Primarul a precizat ca, in 5 decembrie 2014, Serviciul Fiscal Municipal Campulung Moldovenesc a instiintat Primaria ca a fost emis titlu executoriu pentru suma de 2.148.855 lei, intrucat a expirat scadenta ratei de credit din septembrie 2014, iar in 23 martie 2015 municipiul a fost obligat sa achite suma de 2.305.677,81 lei reprezentand debitul aferent fondului de risc si accesoriilor aferente debitului.

"Primaria Campulung Moldovenesc este singura executata silit din cele 61 de primarii. De ce doar Campulung Moldovenesc?", s-a intrebat Negura.

Primarul din Campulung Moldovenesc, care este si lider al organizatiei municipale PNL, a mentionat ca situatia in care se afla cele 61 de localitati sucevene care trebuie sa ramburseze creditul, desi doar cateva au investitii functionale, a fost analizata, vineri, intr-o sedinta a primarilor liberali din judet cu conducerea PNL Suceava.

"Am luat hotararea sa intocmim, saptamana urmatoare, un memoriu semnat de primari, care va fi inaintat Consiliului Judetean Suceava, Ministerului de Finante si Parlamentului Romaniei", a spus Negura.

El a mai spus ca daca nu se va gasi o solutie prin care creditul sa fie preluat de Ministerul de Finante, atunci locuitorii din Campulung Moldovenesc au de platit, timp de 15 ani, aproximativ 18 milioane de euro pentru o investitie nefinalizata si care nu va functiona niciodata, dar care va bloca dezvoltarea municipiului.

Primarul din Campulung Moldovenesc a propus Consiliului Judetean Suceava sa aprobe vanzarea echipamentelor si utilajelor aferente centralei termice, iar cu o parte din banii obtinuti sa fie achitat creditul, dar i s-a raspuns ca bunurile ce fac parte din domeniul public nu pot fi vandute, iar retelele de termoficare sunt incluse, prin lege, in cadrul bunurilor proprietate publica.

In acelasi timp, CJ Suceava a subliniat ca utilajele si echipamentele care fac parte din investitia compusa din centrala termica de cogenerare, precum si a celor aferente punctelor termice apartinand municipiului Campulung Moldovenesc fac obiectul unui contract de imprumut extern care pana in momentul de fata nu a fost achitat integral, iar, potrivit contractului de imprumut, echipamentele achizitionate sunt gajate in favoarea statului care este garantul imprumutului.

Centrala termica de cogenerare a municipiului a fost construita in anul 2010 prin proiectul judetean "Suceava-Utilitati si mediu la standarde europene", dar nu a fost data inca in folosinta intrucat nu s-a reusit punerea in functiune la parametrii normali in conditii de siguranta si rentabilitate.

Potrivit lui Negura, cele patru turbogeneratoare sunt inca in coletele livrate si sigilate de furnizor.

Creditul de 86,3 milioane de euro obtinut de CJ Suceava trebuie sa fie achitat in 25 de ani.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Primaria Campulung Moldovenesc executata silit, #ANAF primarie executata , #ANAF
Comentarii