Profesiile liberale: Guvernul pregateste o "amnistie fiscala" pentru erorile ANAF

Miercuri, 13 Mai 2015, ora 07:46
4230 citiri
Profesiile liberale: Guvernul pregateste o "amnistie fiscala" pentru erorile ANAF
Foto: ANAF

Premierul Victor Ponta a anuntat ca Guvernul va discuta miercuri un proiect de lege prin care vor fi anulate anumite obligatii de plata pentru drepturi de autor, PFA sau PFI. Masura ar urma sa stopeze procesele pe care companiile le au cu ANAF si ar reglementa un "moment zero" cu data de 1 iulie.

Oficial, premierul Ponta spune ca masura este urmare a faptului ca sunt deschise multe procese intre ANAF si diversi contribuabili, iar "costul proceselor depaseste cuantumul banilor obtinuti".

In realitate, masura vine in ajutorul ANAF, institutia pierzand pe banda rulanta procesele intentate de contribuabili impotriva deciziilor inspectorilor de Fisc. Si nu schimba nimic pe viitor in materie de fiscalitate.

Dan Badin, Deloitte: "Probabil vor exista norme de aplicare"

Partener coordonator servicii fiscale si juridice Deloitte, Dan Badin este convins ca proiectul nu se va adresa exclusiv celor care au deschis litigii cu ANAF si ca viitoarea lege trebuie explicata foarte clar.

"Nu stim cum arata textul final al proiectului de lege, cu atat mai putin cum va iesi el dupa dezbaterile parlamentare, dar nu cred ca putem vorbi doar despre cei care au ajuns in instante. Avand in vedere ca s-a pus in discutie un moment T0 pentru tipurile de contribuabili enumerate, atunci se subintelege ca vor fi acoperite si alte situatii, inclusiv cea a contribuabililor care nu au fost controlati fiscal sau cei care, desi controlati, nu au ajuns la un proces.

Situatiile particulare pot fi extrem de variate, deci este important ca principiul care sta la baza acestui demers sa fie corect explicat si reflectat in propunerea de lege. Probabil ca, daca va fi nevoie, autoritatile vor emite si o norma sau instructiuni de aplicare a acestei legi", a declarat Dan Badin pentru Curs de guvernare.

Realitatea din spatele unei actiuni de PR

Anuntata din senin, masura pare, la prima vedere, in favoarea contribuabililor. La o privire atenta, se poate constata ca interventia legislativa va avea ca efect simpla renuntare la veniturile impuse prin decizii arbitrare ale inspectorilor de Fisc. Practic, prin lege se revine, temporar, la normalitate.

Surse participante la discutiile purtate la Ministerul de Finante cu reprezentanti ai companiilor private specializate in materie fiscala au oferit detalii ale discutiilor care au demarat pe marginea subiectului in luna aprilie.

Problema cea mai delicata cu care se confrunta Fiscul este cea a retratarii profesiilor liberale, acest proiect incercand de fapt sa rezolve chestiunea care a generat proteste vehemente la adresa practicilor ANAF.

Citeste mai multe despre cum Guvernul pregateste o "amnistie fiscala" pentru erorile ANAF pe Curs de guvernare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#profesii liberale amnistie ANAF , #ANAF