Reorganizarea ANAF a trecut de Parlament. Cele opt directii regionale vor fi desfiintate

Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 14:52

   

Reorganizarea ANAF a trecut de Parlament. Cele opt directii regionale vor fi desfiintate
Camera Deputatilor a adoptat, in calitate de for decizional, in sedinta de miercuri, proiectul referitor la reorganizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Acesta prevede ca vor fi desfiintate cele opt directii regionale si vor fi infiintate la nivelul judetelor, precum si trecerea structurii vamale din cadrul ANAF la Ministerul de Finante.

Proiectul de lege a fost initiat de UDMR si are ca obiect de reglementare reorganizarea ANAF in sensul revenirii la modul de organizare a administratiilor financiare la nivel judetean.

Potrivit textelor adoptate, in subordinea Agentiei se infiinteaza directiile finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, cu sediul in municipiile resedinta de judet, respectiv Bucuresti, institutii publice cu personalitate juridica.

Cele opt directii generale regionale ale finantelor publice se desfiinteaza si devin, prin divizare, directii ale finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

Atributiile directiilor generale regionale ale finantelor publice, cu exceptia celor ale directiilor regionale vamale, precum si ale birourilor vamale de interior si de frontiera, se preiau de catre directiile finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, potrivit ariei teritoriale de competenta.

Textul adoptat mai prevede ca se infiinteaza Directia Generala a Vamilor, ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, finantat de la bugetul de stat, care se organizeaza si functioneaza in subordinea Ministerului Finantelor Publice.

Directia Generala a Vamilor se infiinteaza prin preluarea atributiilor, a activitatii, a posturilor si a personalului urmatoarelor structuri vamale din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si a unitatilor subordonate: Directia Generala a Vamilor din cadrul aparatului propriu al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, precum si directiile regionale vamale si birourile vamale de interior si de frontiera din cadrul directiilor generale regionale ale finantelor publice.

Deputatii PNL si USR au criticat proiectul, considerand ca reorganizarea ANAF trebuia facuta de Guvern.

Marti, la Comisia de Buget-Finante, ministrul de resort, Eugen Teodorovici, a declarat ca sustine acest proiect.

"S-a vorbit mult de aceasta nevoie de a reorganiza ANAF si ca structura si ca functii, ca impartire a functiilor intre ANAF si Ministerul de Finante si in special partea de mentalitate, probabil ca mentalitatea va fi si ea schimbata odata cu schimbarea acestei structuri extrem de importante pentru economia nationala. Cum va arata?

V-am spus vizavi de Vama ca aceasta va fi adusa la forma dinainte de 2013, adica pusa partea de vama sub autoritatea Ministerului de Finante, ca structura independenta, si sub Ministerul de Finante pentru ca asa este normal sa fie.

Mai departe, in zona de ANAF, stiti foarte bine ca anul trecut a inceput un proces de mutare la nivel de judet a contribuabililor mijlocii, tocmai pentru o mai buna relatie directa si cat mai simpla cu toti contribuabilii.

De asemenea, propunerea facuta la comisie de colegii de la UDMR reflecta si o dorinta de a se desfiinta partea de regiuni in ansamblul lor, deci ca si zona de finantari ramane pe regiuni partea de vama care intr-un proiect va avea aceasta logica, sub autoritatea Ministerului de Finante si la nivel regional partea de structuri", a precizat Teodorovici.

Citeste si: Protest spontan la ANAF: Nimeni nu stie daca mai are loc de munca pana la Craciun
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 18934 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
ceapa_verde
rank 5
Se intorc la judete?
Pai, cum ramane cu regionalizarea? Ce se alege de banii cheltuiti pentru aceasta actiune masiva, prin care intregi institutii s-au mutat cu arme si bagaje in capitalele d regiuni? Cine da socoteala pentru resursele cheltuite degeaba? Atrunci si acum, ca erau aceiasi la butoane.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor