Seful ANAF: Avem un deficit de incasari fata de anul trecut de 1,4 mld lei la buget. Nu mi s-a dat ultimatum

Vineri, 07 Iulie 2017, ora 19:44
7051 citiri
Seful ANAF: Avem un deficit de incasari fata de anul trecut de 1,4 mld lei la buget. Nu mi s-a dat ultimatum

Bogdan Stan, seful ANAF, a prezentat public, vineri, cateva date statistice pe primele luni ale acestui an, la finalul unei intalniri de lucru cu premierul Mihai Tudose. Seful ANAF a anuntat ca s-au colectat 101 mld lei la buget, adica 98,64% fata de cat s-a prognozat.

In conferinta de presa anuntata inca de dimineata, Bogdan Stan a precizat mai intai ca s-a luat hotararea ca in cadrul sedintei de joi, Ministerul de Finante, ANAF si STS "sa prezinte un memorandum privind crearea unui sistem de date informatice unice, cu o denumire globala sub forma de Centru de Informatii Financiar Fiscale".

Acesta "va agrega bazele de date ale ANAF, Ministerului de Finante si Trezoreriei", a mai punctat el.

Invitat de jurnalisti sa dea detalii, Bogdan Stan a declarat ca sistemul ANAF e unul "invechit".

"Avem servere din 1999, nu s-a facut in ultimii ani, niciun fel de investitie in sistemul informatic. In anii precedenti, ANAF a avut sume pentru a investi, dar nu s-a luat nicio decizie in acest sens, sunt folositi 3% din banii alocati", a mai spus el, precizand totodata ca decizia de unificare a sistemelor de date s-a luat pentru "eficientizare si comanda unica".

Rezultate la incasari: 98,64%

In ceea ce priveste rezultatele pe primele 6 luni ale ANAF si incasarile la buget, Bogdan Stan a anuntat ca "in urma celor 6 luni s-au colectat peste 100 mld lei, aproape 101, cu peste 4 mld mai mult fata de anul trecut", subliniind totodata si ca "in iulie s-a depasit programul de incasari".

Procentul de realizare, de 98,64%, a fost generat, in principal, de "scaderi pe partea de accize si impozit pe profit", a afirmat seful ANAF, facand trimitere la "schimbarea cadrului legislativ referitor la marirea plafonului intreprinderilor".

In aceste conditii, 92.000 de companii au trecut de la sistemul de impozit pe profit la impozit pe venit, a spus el.

Bogdan Stan a mai anuntat ca in privinta colectarii accizelor, "cresterea consumului pe produse petroliere de 12% nu se refera si la o incasare proportionala a accizelor, avand in vedere ca acestea au scazut in 2017 cu 20%".

"L-am asigurat pe premier ca vom face tot posibilul sa recuperam deficitul inregistrat fata de anul trecut - 1,4 mld lei, adica 98,64%", a declarat acesta.

Intrebat de jurnalisti daca i s-a cerut demisia ca urmare a nerealizarii unui procent de 100%, Bodan Stan a declarat: "Nu mi s-a dat niciun ultimatum (...) Nu am primit reprosuri, nu mi-a cerut nimeni demisia pana in acest moment".

In plus, acesta si-a laudat subalternii.

"Sunt multumit cum isi face ANAF treaba, in ce conditii. Suntem subdimensionati, suntem fara bani pentru cheltuielile salariale pe ultimele 2 luni. Premierul ne-a sprijinit si a promis ca va aloca sumele necesare pentru plata salariilor pe ultimele doua luni. Va fi nevoie de realocare resurselor umane pe zonele deficitare, dar nu vorbim de disponibilizari", a mai declarat Bogdan Stan.

Citeste si:
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Sursa: Ziare.com