Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Seful ANAF, critici pentru presedintele Consiliului Fiscal si Ludovic Orban

Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 13:30
2922 citiri
Seful ANAF, critici pentru presedintele Consiliului Fiscal si Ludovic Orban
Foto: Ziua de Constanta

Seful ANAF, Gelu Diaconu, il critica dur pe Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, apreciind ca acesta se situeaza "in afara realitatii" atunci cand spune ca imbunatatirea colectarii TVA nu se datoreaza combaterii evaziunii fiscale, ci cresterii consumului.

Diaconu se arata deranjat si de declaratiile unor politicieni. Seful ANAF se declara bucuros ca Ludovic Orban s-a trezit "din letargie" si ii recomanda ironic sa isi concentreze atentia spre domeniul transporturilor.

"Observ ca, in corul celor care critica si analizeaza activitatea ANAF, pornind de la principiul ca orice initiativa sau rezultat al institutiei sunt din start gresite, se alatura zilnic cate cineva. Daca pana acum, corul era format preponderent din persoane de la care poti avea cu greu pretentia ca inteleg ce inseamna administrarea fiscala, fiind manati de simple interese politicianiste, ieri am vazut ca domnul Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, sugereaza opiniei publice ca rezultatele bune ale colectarii pe primul trimestru sunt conjuncturale si ca nu ar reflecta o imbunatatire reala.

Ma asteptam ca domnul Dumitru sa aiba o mai buna intelegere atat a fenomenului economic, cat si a mecanismelor de administrare fiscala, mai ales ca ANAF i-a pus la dispozitie, in toate cazurile, datele solicitate", sustine seful ANAF, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Critici dure la adresa schimbarilor fiscale aprobate de Guvern: Facem un pas inainte, doi inapoi

Dumitru declarase ca "supraperformanta la venituri este explicata de rambursarile anticipate de TVA".

"In afara faptului ca nu exista notiunea sau actul administrativ de rambursare anticipata, atat timp cat n-ai cum sa rambursezi o suma care nu a fost solicitata spre rambursare, mult mai surprinzator este rationamentul utilizat.

Inainte de toate, i-as sugera insa sa-si reaminteasca faptul ca atunci cand am preluat ANAF am gasit declansata procedura de infringement din cauza intarzierilor mari la rambursarile de TVA. Faptul ca am redus numarul deconturilor de TVA nesolutionate cu intarziere de peste 180 de zile, de la cateva mii la cateva zeci, capitalizand astfel mediul de afaceri, nu era bine nici atunci, pentru ca nu colectam mult in plus, si vad ca nu e bine nici acum cand am colectat cu mult peste program", adauga Diaconu.

Potrivit acestuia, presedintele Consiliului Fiscal incearca sa minimalizeze efortul si rezultatele obtinute, apreciind ca "intrarea in normalitate, in ce priveste rambursarea de TVA, incepand cu decembrie 2014 cand am adus la zi 90% dintre deconturi, este un lucru negativ pentru ca, astfel, ne-am usurat activitatea in primul trimestru".

"Altfel spus, dansul este suparat ca ANAF si-a platit 'datoriile' in decembrie 2014, ca sa inceapa anul 2015 fara nicio frana care sa influenteze nivelul colectarii. Si, pentru ca nu ar mai fi de rambursat sume considerabile, asta inseamna ca rezultatele colectarii sunt conjuncturale.

ANAF se lauda cu incasari mai mari cu cateva miliarde de lei fata de anul trecut

Deconturile onorate la plata 'anticipat' in luna decembrie privesc, in cvasitotalitate, TVA de rambursat generata de activitatea economica din trimestrele III si IV a anului 2014. Prin urmare, ar fi fost mult mai corecta si riguroasa comparatia intre perioade similare (exista, pe parte de venituri cat si de cheltuieli bugetare, o sezonalitate specifica), adica trimestrul I 2015 fata de trimestrul I 2014, mai ales ca intre cele doua perioade au existat si doua masuri de relaxare fiscala cu impact semnificativ (CAS si neimpozitarea profitului reinvestit) ", continua Diaconu.

De asemenea, arata seful ANAF, "sugerand ca imbunatatirea colectarii nu se datoreaza combaterii evaziunii fiscale, ci cresterii consumului, Dumitru se situeaza iarasi in afara realitatii".

"Atat timp cat marii retaileri nu ne-au declarat cresteri semnificative de impozite, taxe si contributii, si orice economist stie ca acesta este punctul de reper real, al zonei complet fiscalizate, este foarte greu de inteles cum poate consumul sa genereze 4 miliarde de lei colectati in plus fata de program si 4,6 miliarde lei in plus fata de aceeasi perioada a anului trecut", mai transmite seful ANAF.

"Orban s-a trezit din letargie"

Cat despre declaratiile unor politicieni, "deranjati de eficienta ANAF", Diaconu spune ca se bucua ca Ludovic Orban "s-a trezit din letargie si se implica activ in spatiul public, inclusiv in domeniul fiscalitatii".

Seful Consiliului Concurentei: Exista ajutoare de stat nedeclarate - unii platesc la ANAF, altii nu

"I-as sugera sa-si concentreze insa eforturile pe reforma transporturilor, unde toti specialistii ii 'recunosc' competenta, cum ar fi evolutia proiectelor Transalpina si a aeroportului international de la Adunatii Copaceni.

Subliniez inca o data faptul ca nu intentionez sa las institutia pe care o conduc, si nici munca mea, sa fie folosite in razboaiele purtate de diversi politicieni sau grupuri de interese", conchide Diaconu.

D.R.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Diaconu Anaf Consiliul Fiscal, #ANAF Ionut Dumitru TVA, #Anaf raspunde Orban , #ANAF