Seful Fiscului, acuzat ca vrea sa-i pedepseasca pe angajatii care au mers la protestele fata de clasa politica

Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 22:15
5911 citiri
Seful Fiscului, acuzat ca vrea sa-i pedepseasca pe angajatii care au mers la protestele fata de clasa politica
Foto: ANAF

Alianta Sindicatelor Bugetarilor "Sed Lex" a adus marti acuzatii grave la adresa presedintelul ANAF Gelu Diaconu, spunand ca acesta a intervenit "in mod abuziv" in desfasurarea examenelor de promovare.

Sindicalistii sustin, intr-un comunicat de presa, ca Gelu Diaconu "incearca sa umileasca si sa pedepseasca functionarii care au manifestat spontan, considerand ca si acest lucru a contribuit la caderea Guvernului Ponta din care facea parte".

Acuzatiile vin dupa ce seful fiscului a destituit din functie doi directori generali din teritoriu, din cauza ca nu au respectat procedurile legate de examenele de promovare, mai exact nu au solicitat "aparatului central al ANAF desemnarea unui membru din cadrul Directiei de Integritate pentru a face parte din comisiile de examinare care vor superviza examenele de promovare".

Doi directori ANAF, demisi din functie: Au incalcat regulamentele

Ulterior, reprezentantii "Sed Lex" au dezvaluit ca "Gelu Stefan Diaconu a dispus, chiar in timpul organizarii examenelor, inlocuirea locatiilor si a membrilor comisiei (..) si crearea unei comisii centralizate la nivel regional, incalcand flagrant prevederile HG nr. 611/2008 privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici".

Totodata, acestia au subliniat ca "orice functionar are obligatia, conform prevederilor Statutului functionarilor publici, sa refuze motivat orice dispozitie a superiorului ierarhic, care incalca prevederile legale. Potrivit legii, examenul e organizat de directia regionala, nu de ANAF".

Implicarea in examene, legatura cu protestele fata de clasa politica

"Sed Lex" mai arata ca justificarea referitoare la scopul final al acestei masuri - si anume asigurarea unui examen transparent si bazat pe competente prin prezenta unui reprezentant al Directiei de Integritate - este "cel putin jignitoare", avand in vedere faptul ca "modificarea comisiilor s-a facut printr-o simpla adresa emisa in data de 4 noiembrie 2015, imediat dupa ce in data de 3 noiembrie 2015 a avut loc un protest spontan", cel din Piata Universitatii fata de clasa politica, in urma incediului din Colectiv.

"Prin urmare e nevoie de integritate doar dupa o actiune de protest? De ce pentru examenul organizat inainte cu o saptamana cand nepoata presedintelui ANAF a concurat singura pe un post de conducere pe care l-a si ocupat nu a fost necesara prezenta unui reprezentant al Directiei de Integritate?", au intrebat membrii aliantei.

Sindicalistii au acuzat ca "prin modificarea locatiei de desfasurare a concursurilor la nivel regional, presedintele ANAF, domnul Gelu Stefan Diaconu, in mod abuziv, incearca sa umileasca si sa pedepseasca functionarii care au manifestat spontan, considerand ca si acest lucru a contribuit la caderea Guvernului Ponta din care facea parte".

"Modul in care a actionat presedintele ANAF, domnul Gelu Stefan Diaconu, este o razbunare prin care vrea sa arate ca nimeni nu are voie sa miste in front si un abuz de putere pe care suntem obligati sa-l aducem la cunostinta opiniei publice", au continuat acestia.

Sindicalistii il acuza pe seful Fiscului ca, "prin cuvinte mari gen reforma, integritate, depolitizare, incearca sa vanda opiniei publice un abuz de putere ca fiind o masura demna de toata lauda".

"Poate ne da reteta prin care dintr-un salariu de bugetar a reusit sa construiasca unul dintre cele mai mari hoteluri din Bucuresti, in acest sens asteptam de asemenea cu interes controlul marilor averi demarat de ANAF unde dansul este presedinte", au conchis reprezentantii aliantei.

Comentariile vin dupa ce presedintele ANAF a destituit din functie doi directori generali din teritoriu, din Timisoara si Iasi, din cauza ca nu ar fi respectat procedurile legate de examenele de promovare.

Masura vine ca urmare "a deciziei acestora de a nu solicita aparatului central al ANAF, in conformitate cu procedurile legale, desemnarea unui membru din cadrul Directiei de Integritate pentru a face parte din comisiile de examinare care vor superviza examenele de promovare".

D.T.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Gelu Diaconu abuz, #sef Fisc abuz, #sef ANAF examene , #ANAF