Structura gigant antifrauda - cat de eficienta va fi impotriva evaziunii

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 15:34
4960 citiri
Structura gigant antifrauda - cat de eficienta va fi impotriva evaziunii

Constant criticata pentru forma de organizare ineficienta, cu rezultate pe masura in ceea ce priveste evaziunea fiscala si fraudele, Agentia Nationala de Administrare Fiscala va fi supusa in perioada imediat urmatoare unui radical proces de restructurare, au anuntat oficialii.

Aceasta va presupune preluarea atributiilor Garzii Financiare, ale Directiei de supraveghere accize si operatiuni vamale din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor si ale Unitatii de investigatii fiscale din cadrul ANAF de catre o entitate distincta, denumita Structura de Antifrauda vamala si fiscala.

Demersul este privit cu neincredere de specialistii din domeniul fiscal, care atrag atentia ca este nevoie, oricum de masuri ample pentru combaterea fenomenului care genereaza ingrijorari din ce in ce mai mari.

"Nu stiu in acest moment cum va functiona noua structura si ce va face. Daca inlocuim trei structuri cu una singura, dar care este la fel de ineficienta nu cred ca rezolvam problema. Noua structura trebuie sa poata, din plan operational, sa atace partea de evaziune fiscala, trebuie gandit la nivel strategic tot procesul, nu se rezolva de la sine problema prin aceasta actiune", a precizat Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, pentru Ziare.com.

Reformele necesare pornesc de la organizarea administratiilor locale, la infrastructura IT.

"Pe partea de administrare fiscala avem nevoie de o reforma foarte adanca. Trebuie regandit tot sistemul de colectare cu administratiile locale, cu oferirea posibilitatii contribuabilului de a plati taxele si impozitele online", a adaugat Ionut Dumitru.

Presedintele Consiliului Fiscal a aratat ca numarul administratiilor fiscale este exagerat de mare in Romania, apropiat de cel existent in Polonia, indicand exemplul reformei realizate in Bulgaria in anii 2001-2002, impreuna cu Banca Mondiala, unde s-a ajuns la un numar de aproximativ 20 de administratii fiscale, existand intentia ca numarul sa coboare sub 10.

La noi, masura discutata risca sa fie doar o permutare, considera Gabriel Biris, avocat specializat in fiscalitate.

"Nu poti sa reduci semnificativ evaziunea fiscala doar prin reorganizarea ANAF, ci este nevoie de un set complet de masuri", a spus avocatul pentru Ziare.com.

Noua structura ar urma sa fie creata in scurt timp

Ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, a declarat la inceputul saptamanii ca in cel mult doua saptamni va fi emis un act normativ in conditiile in care sunt reorganizate trei institutii ale statului, urmand ca noua structura, ce va functiona la nivel national si nivel regional, sa fie constituita in termen de maxim 45-60 de zile.

Anterior, ANAF primise un ultimatum pentru a prezenta cat mai rapid plan de masuri pentru combaterea evaziunii fiscale. In plus, activitatea ANAF a a fost recenta tinta unor noi critici din partea ministrului Finantelor. "Au confiscat cantitatea 'enorma' de 978 litri de alcool si 1,3 milioane de bucati tigarete", a comentat Chitoiu pe marginea unui raport privind confiscarile efectuate in ianuarie 2013 de Garda Financiara, de intreaga structura de control vamal din tara precum si de toate structurile de la Antifrauda, prezentat la solicitarea ministrului.

Potrivit ministrului, obiectivul noii institutii va fi acela de a reduce la circa jumatate nivelul evaziunii fiscale intregistrat in prezent.

"In toate evaluarile facute de organismele internationale si de organismele de pe plan intern, evaziunea si frauda fiscala in Romania se ridica undeva la 7-8 puncte procentuale din PIB. Noi, daca reusim cu aceasta structura sa reducem macar in primul an de activitate la jumatate evaziunea si frauda fiscala, consideram ca avem trei-patru procente ca pondere in PIB venituri colectate in plus la bugetul general consolidat", a explicat Chitoiu.

Potrivit altor calcule, evaziunea, incluzand si accizele, s-ar situa intre 10% si 15%.

De asemenea, noua structura va verifica doar operatorii economici asupra carora exista suspiciuni de evaziune si frauda fiscala.

Initial, Victor Ponta ar fi intentionat sa preia noua structura in subordinea sa, insa premierul a precizat ulterior ca aceasta ramane la Ministerul de Finante.

In schimb, premierul va coordona activitatea de evaziune fiscala prin ANAF si institutii precum Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI), SRI si SIE.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#restructurare ANAF, #structura antifrauda, #colectare taxe, #evaziune fiscala , #ANAF