Tavanul Fiscului cade pe fiecare contribuabil (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 27 Martie 2014, ora 19:22
5304 citiri
Tavanul Fiscului cade pe fiecare contribuabil (Opinii)

O bucata de tavan a cazut la Directia de Taxe si Impozite Sector 5. Informatiile sunt contradictorii referitoare la identitatea victimelor - nu se stie daca erau functionari sau contribuabili surprinsi la coada la ghiseu.

Dincolo insa de stupidul care marcheaza orice accident de acest fel si indiferent cine i-a cazut victima, intamplarea are si o simbolistica profunda. Ea tine de soarta contribuabilului roman, lovit mereu in cap de sistem.

Peste tot birocratia e enervanta si mai peste tot supradimensionata. Dar niciunde in Europa nu cred ca platitorul onest este mai umilit, mai pedepsit pentru vina de a alimenta bugetul statului.

De la reglementarile care se schimba de pe o zi pe alta, la prevederile contradictorii din care adesea nici contabilii nu mai inteleg nimic, la faptul ca penalitatile curg intotdeauna in defavoarea contribuabilului, niciodata impotriva statului, la cozile la ghisee, la lentoarea si indolenta multor functionari, totul este impotriva omului de rand. Si nu numai in guvernarea Ponta. Asa e de 24 de ani, cu variatiuni.

Va reamintesc un singur episod, acela in care cei remunerati pe drepturi de autor au fost obligati sa plateasca CAS si contributia pentru somaj. Initial retinerea nu se facea la sursa, ci se ducea omul cu banii la ghiseu. S-au format cozi imense, computerele au cazut, au aparut parodii, cantecele. Apoi s-a trecut la retinerea la sursa, dar fara a fi clara procedura. Apoi povestea cu TVA incasat retroactiv pentru vanzarile de locuinte, alta nebunie.

Un alt exemplu dadea recent avocatul Gabriel Biris: "O colega s-a dus sa isi inregistreze la Fisc contractul de inchiriere, semnat in 3 exemplare: unul la ea, unul la chirias, altul pentru Fisc. La Fisc, s-a dus cu doua: al ei si cel pentru Fisc. Coada. Ajunge la ghiseu. Not good! Trebuiau toate 3... Suna chiriasul, du-te sa iei exemplarul, inapoi la Fisc. Iarasi coada. Iarasi la ghiseu.

Pai, cum, nu aveti copie dupa buletinul chiriasului??? La ce le trebuie copie dupa buletinul chiriasului, cand declaratia si impozitul le plateste colega? Iarasi suna chiriasul, du-te, vino inapoi, coada ghiseu, gata! Total: 3 ore. Ca sa dai bani statului!".

N-o fi simtit oare si aceasta doamna ca i-a cazut tavanul in cap?

Uneori omul este plimbat de la o institutie la alta. In plus, vorbim despre o multime de taxe, sute de taxe, unele inutile. Recunoaste acest lucru si ministrul Finantelor, intr-un recent interviu:

"Exista taxe mici, parafiscale. Acolo e putin mai complicat ca se duc in acelasi cont mai multe taxe si trebuie defalcate ca sa vedem impactul fiecarei taxe. Si mai e ceva: vreau sa stiu pentru fiecare taxa care nu merge la bugetul consolidat, ce finanteaza ele. Poate fi o taxa cu impact mic pe care ai putea-o taia, dar din care traieste o intreaga agentie si atunci, omorand taxa, omori agentia in cauza.

Sunt peste o suta si ceva de taxe in aceasta situatie si daca vad ca exista taxe care nu finanteaza ceva relevant, ci doar adauga ceva la costurile de administrare si care nu au un impact bugetar extrem. Daca impactul e foarte mic, nici nu e cazul sa negociem acest lucru cu cei de la Fond".

Dar fiecare taxa mica, fara impact bugetar, inseamna timp, bani, nervi.

Si ce sa simti tu mic, umil contribuabil cand pentru o datorie de cativa bani te trezesti cu conturile blocate, chiar si fara somatie uneori, in timp ce mari companii de stat, cum e TVR, spre exemplu, ca tot e la moda subiectul, sunt pasuite si raspasuite pentru sume uriase?

D-na ministru Petrescu promite un audit al intregului sistem. E bine daca-l face. Dar bine ar fi sa il faca foarte repede si efectul lui sa fie o regandire a intregului sistem, pornind de la un lucru simplu: respectul fata de contribuabil, fie el o persoana fizica autorizata sau un titular de drepturi de autor, fie el o multinationala, care tine in spinare bugetul statului si deci cheltuielile acestei tari.

Si respect inseamna in primul rand ca acest contribuabil sa fie taxat doar cu banii pe care ii datoreaza, nu cu timp, nu cu umilinta, nu cu nervi. Statul sa fie cel care ii pune la dispozitie toate modalitatile de plata cu putinta, dintre care sa o aleaga pe cea mai potrivita lui, astfel incat singurul efort sa fie cel financiar. Statul sa fie smerit si recunoscator in fata contribuabilului care-i face posibila functionarea.

Si e un adevar simplu ca acest respect sporeste conformarea voluntara, dupa cum umilirea sistematica favorizeaza evaziunea fiscala pentru ca multi dintre cei care ar plati nu o fac din cauza furiei fata de cei care il trateaza cu atat de mult dispret.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#taxe impozite contribuabil, #plata impozite Fisc , #ANAF