Tudose l-a demis pe seful ANAF

Marti, 18 Iulie 2017, ora 15:25
15179 citiri
Tudose l-a demis pe seful ANAF
Foto: Ziare.com

Premierul Mihai Tudose l-a demis, marti, pe presedintele ANAF, Bogdan Stan.

In locul sau, a fost numita Mirela Calugareanu, director adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice Bucuresti, informeaza televiziunile de stiri.

Documentele au fost deja publicate in Monitorul Oficial.

UPDATE 18:17 - Presedintele Klaus Iohannis nu a facut multe comentarii pe marginea acestui subiect, rezumandu-se doar sa spuna ca "asta trebuie sa-l intrebati pe cel care l-a demis, probabil nu si-a facut treaba suficient de bine".

Iata si explicatia lui Mihai Tudose pentru demiterea lui Bogdan Stan

Peste 100 de miliarde de lei au fost colectati de Fisc in primele 6 luni ale anului, in crestere cu aproape 4 miliarde fata de aceeasi perioada din anul 2016, astfel ca principala nemultumire a fost legata de incasarile pentru TVA. Acestea au scazut, in conditiile in care consumul a crescut.

Demiterea lui Stan vine la doar o zi dupa ce presedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus ca i-a cerut premierului Tudose "sa analizeze foarte atent activitatea ANAF", adaugand ca seful Executivului l-a asigurat ca "se va intampla acest lucru in perioada urmatoare".

In urma cu doua saptamani, pe 3 iulie, prim-ministrul anunta ca nu s-a hotarat daca-l da afara pe seful ANAF si ca va merge intr-un control. Nemultumirea era tot aceea legata de incasarile din TVA.

Doua zile mai tarziu, Mihai Tudose l-a chemat pe Stan la Guvern si a afirmat ca are "in vedere inlocuirea tuturor celor care nu isi fac treaba".

Dupa alte doua zile, in contextul controlului ANAF la Rise Project, dupa dezvaluirile despre Liviu Dragnea, Stan spunea ca nu i-a cerut nimeni demisia si ca nu i s-a dat ultimatum.

"Nu mi s-a dat niciun ultimatum (...) Nu am primit reprosuri, nu mi-a cerut nimeni demisia pana in acest moment", spunea atunci Stan.

Despre incasarile scazute, el sugera ca de vina ar fi si sistemul ANAF, care e unul "invechit".

"Avem servere din 1999, nu s-a facut in ultimii ani niciun fel de investitie in sistemul informatic. In anii precedenti, ANAF a avut sume pentru a investi, dar nu s-a luat nicio decizie in acest sens, sunt folositi 3% din banii alocati. (...) Sunt multumit cum isi face ANAF treaba, in ce conditii. Suntem subdimensionati, suntem fara bani pentru cheltuielile salariale pe ultimele 2 luni", atragea el atentia in urma cu doar 10 zile.

Bogdan Stan este considerat un apropiat al lui Liviu Dragnea, existand zvonuri ca ar fi fost unul dintre motivele de cearta dintre seful PSD si fostul premier Sorin Grindeanu. Mai mult, si cand guvernarea a fost preluata de Mihai Tudose, s-a zvonit inca din primele zile ca noul premier vrea sa-l demita pe Stan.

F.N.

Eveniment Quarterly Report

Nori negri asupra economiei europene: Managerii din economia reală anunță recesiunea ca sigură în 2023
Nori negri asupra economiei europene: Managerii din economia reală anunță recesiunea ca sigură în 2023
Economia zonei euro se va contracta probabil în trimestrul trei și nu va reveni prea curând pe creștere, apreciază managerii de achiziții chestionați în indexul PMI calculat de S&P Global....
Măsuri fiscal-bugetare 2023: Impozitul de 1% pe cifra de afaceri a multinaționalelor. În ce condiții se impune și cum se va calcula
Măsuri fiscal-bugetare 2023: Impozitul de 1% pe cifra de afaceri a multinaționalelor. În ce condiții se impune și cum se va calcula
Printre primele dispoziții ale proiectului de Lege privind măsurile fiscal-bugetare se numără un impozit minim de 1% din cifra de afaceri pentru întărirea disciplinei fiscale care să asigure...
#Tudose demis sef ANAF, #Tudose demis Bogdan Stan, #Bogdan Stan demis ANAF, #Bogdan Stan dat afara Fisc, #Mirela Calugareanu numita sefie ANAF , #ANAF