Sindicat: Angajatii de la Finante sunt lasati sa se descurce singuri in fata epidemiei. ANAF a luat masuri de protectie, dar se formeaza cozi afara

Joi, 12 Martie 2020, ora 12:57
6965 citiri
Sindicat: Angajatii de la Finante sunt lasati sa se descurce singuri in fata epidemiei. ANAF a luat masuri de protectie, dar se formeaza cozi afara

Sindicatul National Meridian acuza ca angajatii Ministerului de Finante sunt lasati sa se descurce singuri in fata epidemiei de coronavirus, care a luat amploare la nivel mondial.

Intr-un comunicat remis miercuri seara tarziu Ziare.com, sindicatul transmite ca, desi ministrul interimar al Finantelor, Florin Citu, a anuntat ca Guvernul dispune de resurse si instrumente, "tocmai pentru angajatii aflati in subordinea acestuia nu au fost asigurate mijloacele minime necesare si nu beneficiaza de masuri elementare de protectie impotriva acestei epidemii".

"Astfel, salariatii institutiei din cadrul birourilor vamale de frontiera trebuie sa faca fata singuri provocarilor acestui fenomen, fara a beneficia de un minim ajutor din partea ministerului. Pentru a-si asigura cat de cat o protectie corespunzatoare acestia apeleaza la mijloace proprii sau la mila altor institutii publice, cum sunt directiile de sanatate publica.

In ceea ce priveste angajatii administratiilor fiscale, nici ei nu beneficiaza de vreo masura de protectie si pentru a preintampina unele pericole ce pot aparea in astfel de situatii s-a recomandat cetatenilor sa foloseasca, in relatia cu Fiscul, mijloacele electronice de comunicare la distanta", precizeaza documentul.

Potrivit sursei citate, cel mai mult au de suferit angajatii de la Directia Generala Antifrauda Fiscala.

"Astfel, functiile de inspectori antifrauda au fost eliminate printr-o hotarare de guvern si drept urmare vor trece printr-o reorganizare, iar in aceste zile marea majoritate a lor au fost relocati si isi desfasoara activitatea la frontierele tarii.

Avand in vedere ca nu beneficiaza de o minima protectie in fata acestei epidemii si exista sanse mari de a se imbolnavi, conducerea institutiei a luat "preventiv" decizia de a se pregati cate doi inlocuitori pentru fiecare dintre acestia.

In aceasta perioada de cumpana pentru sanatatea fiecarui membru al societatii romanesti, organizatia noastra a solicitat inca de la inceput asigurarea mijloacelor de protectie impotriva epidemiei si desi am fost asigurati ca vor fi disponibile mijloacele necesare cu sprijinul institutiilor in cauza, pana in prezent nu s-a intamplat mai nimic", se arata in comunicat.

Prin urmare, Sindicatul National Meridian cere ca Ministerul Finantelor Publice sa contribuie cu cele necesare protejarii sanatatii tuturor cetatenilor acestei tari si implicit a propriilor angajati.

Cozi la ANAF

Totusi, conducerea ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) a transmis o circulara unitatilor fiscale, prin care le cere ca accesul persoanelor in sedii sa se faca cu respectarea unei distante de 1,5 metri intre acestea.

Potrivit Profit.ro, este la latitudinea fiecarei unitati fiscale sa stabileasca numarul persoanelor care intra in acelasi timp, in functie de dimensiunea spatiului.

Cu toate acestea, de mentionat este ca, pentru nu se permite accesul multor persoane in interior, se formeaza cozi uriase afara, iar riscul expunerii la coronavirus ramane ridicat.

E recomandata interactiunea online

Intr-un comunicat remis joi dimineata Ziare.com, ANAF recomanda interactiunea la distanta cu unitatile fiscale.

"1. pentru depunerea declaratiilor fiscale, prin intermediul urmatoarelor servicii electronice oferite de ANAF si MFP:

1.1. Spatiul Privat Virtual (SPV) - disponibil pe site-ul Agentiei, www.anaf.ro;

Pentru inrolarea in SPV puteti accesa tutorialul video de inregistrare prin accesarea acestui link.

1.2. Depunere on-line

Informatii suplimentare sunt disponibile pe site-ul Agentiei, la acest link;

Declaratiile se depun prin intermediul portalului www.e-guvernare.ro, utlizand certificate digitale calificate.

Formularele/declaratiile fiscale, care nu se pot transmite pentru moment electronic, pot fi transmise de contribuabili si prin fax sau servicii de curierat.

Datele de contact ale unitatilor fiscale sunt disponibile aici

2. pentru efectuarea platilor, prin intermediul urmatoarelor servicii oferite de terti:

2.1. Internet banking;

2.2. www.ghiseul.ro;

Informatii generale in domeniul fiscal si IT puteti obtine prin apelarea Call-center-ului, la numarul de telefon 031.403.91.60.

Informatii in scris pot fi obtinute astfel:

a) contribuabilii inrolati in Spatiul Privat Virtual:

- prin intermediul Formularului de contact disponibil in acest serviciu - pot obtine informatii generale in domeniul fiscal si IT precum si informatii privind situatia fiscala proprie;

b) contribuabilii care nu sunt inrolati in Spatiul Privat Virtual:

- prin intermediul Formularului de contact de pe site-ul Agentiei - pot obtine informatii generale in domeniul fiscal si IT", a transmis Agentia.

De asemenea, contribuabilii pot obtine noutati legislative in domeniul fiscal prin accesarea serviciului Buletin informativ fiscal ce este disponibil in Spatiul Privat Virtual si pe site-ul ANAF.

In plus, acestia pot solicita ANAF comunicarea de materiale informative in domeniul fiscal pe adresa de e-mail proprie, prin transmiterea unei solicitari in acest sens prin intermediul Formularului de contact, serviciu disponibil atat in Spatiul Privat Virtual, cat si pe site.

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre criza provocata de coronavirus in Romania si in lume

A.D.

Citeste si:
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Evenimentul organizat, duminică după amiaza, 16 ianuarie, la Oradea, unde a preşedintele AUR, George Simion, şi mai mulţi membri ai echipei lui, au mers să strângă semnături împotriva...
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR), a transmis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă şi parlamentarilor de Timiş, în care face apel la găsirea unor soluţii pentru...