Unde-i lege, nu-i tocmeala? Noua lege pentru Fisc ridica mari semne de intrebare - Interviu

Luni, 11 Mai 2015, ora 08:15
9750 citiri
Unde-i lege, nu-i tocmeala? Noua lege pentru Fisc ridica mari semne de intrebare - Interviu
Foto: ANAF

Ordonanta de urgenta care reglementeaza bacsisul si aduce modificari privind suspendarea activitatii agentilor economici produce confuzii, deoarece ridica mai multe semne de intrebare.

Ziare.com a stat de vorba cu Alexandru Cristea, Tax Partner al Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, pentru a descoperi care sunt "gaurile" legislative ale acestui act normativ (OUG/2015).

Ponta: Chelnerii alearga dupa clienti cu bon fiscal

Poate sanctiona ANAF clientul care nu cere bon fiscal? Vreau sa aducem cateva lamuriri in acest sens, pentru ca s-a creat o isterie ca, daca nu cerem bon, vom fi "saltati" de ANAF.

Legislatia in vigoare vorbeste, in primul rand, de obligatia operatorilor economici de a emite bonuri fiscale si de a le inmana clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera si factura aferenta. Neindeplinirea acestei obligatii constituie contraventie si se pedepseste cu amenda intre 10.000 si 15.000 de lei, precum si cu suspendarea activitatii operatorului (intre 1 luna si 3 luni).

Totusi, in cazul in care operatorii economici nu ofera bonul fiscal, clientul este obligat, conform legii, sa solicite operatorului economic inmanarea acestuia. Se poate amenda in acest caz doar persoana fizica, reprezentant al operatorului (cel care avea obligatia inmanarii bonului fiscal), nu si clientul (amenda este intre 800 si 1.500 de lei).

De asemenea, cum pot fi descoperite firmele care nu dau bonuri fiscale? Doar organizand controale inopinate? Ce risca o companie care nu da bon pentru bacsis?

In principal, astfel de nereguli sunt descoperite prin controale inopinate. In teorie, in functie de specificul activitatii operatorului, ar exista si alte metode, nu insa tot atat de eficiente (cum ar fi verificarea intrarilor/achizitiilor si a stocului existent versus vanzari, analiza unor statistici lunare/sezoniere de vanzari etc).

Nu am sesizat in lege vreo distinctie intre bonul pentru bunuri/servicii si cel pentru bacsis din perspectiva contraventiilor aplicabile si a persoanelor contraveniente.

In opinia mea, este inca neclar cine raspunde si care este contraventia in cazul bonurilor pentru bacsis.

Se va sanctiona doar ne-emiterea sau si neinmanarea? Cand achit nota de servicii, las bacsis si ma grabesc sa parasesc restaurantul, trebuie sa astept noul bon pentru a nu crea probleme ospatarului? Se poate ajunge cu siguranta la multe situatii ilare de genul aceleia cu livrarea de pizza de care ministrul Teodorovici a fost intrebat...

Bacsisul pentru baiatul cu pizza ii da batai de cap ministrului de Finante: Teodorovici ne baga rau in ceata

Inspectorii fiscali pot cere angajatilor sa isi goleasca buzunarele si vor fi amendati daca nu fac acest lucru. Cum vi se pare masura? Au acest drept? Nu seamana cu o perchezitie?

In termeni tehnici, nu vorbim despre o perchezitie. Legea mentioneaza obligatia personalului de a prezenta sumele de bani detinute, la cererea organelor de control. Din nou, nu este clar ce se va intampla in cazul in care chelnerul, sa spunem, refuza sa-si "goleasca buzunarele" in fata Fiscului; eu nu am identificat o contraventie pe legea specifica...

Lui Ponta i se cer explicatii pentru abuzurile ANAF: Aceasta lipsa de respect fata de contribuabil

Cum vedeti situatia in care unei societati comerciale i se impune oprirea activitatii, iar daca vrea sa scape de aceasta masura trebuie sa plateasca de 10 ori amenda?

Atata timp cat este vorba doar de o optiune a contravenientului (pentru a scapa de prelungirea inchiderii activitatii) si pentru ca vorbim de masuri din zona stoparii evaziunii fiscale, cred ca este greu de spus ca o astfel de masura este disproportionata (cu alte cuvinte, ar incalca principiul juridic al proportionalitatii).

Fiscul imblanzeste sanctiunile: In ce conditii va da amenzi si va inchide afaceri

In ordonanta de urgenta ce reglementeaza controalele ANAF si impozitarea bacsisului se arata ca "Suma de bani egala cu de zece ori amenda aplicata se face venit la bugetul de stat, poate fi achitata la Casa de Economii si Consemnatiuni - C.E.C. - S.A. sau la unitatile Trezoreriei Statului si nu se restituie in cazul in care, la solicitarea operatorului economic, instanta de judecata anuleaza procesul-verbal de constatare a contraventiei". Asta nu inseamna ca deciziile tribunalului nu se aplica in cazul Fiscului? Nu ar trebui data inapoi acea suma? Ce se intampla daca ANAF face recurs?

Aici vorbim in mod clar de o prevedere neconstitutionala, practic de o incalcare a dreptului de proprietate asupra acelor sume, atata timp cat statul ramane in posesia lor fara a avea un titlu de creanta. Sincer, mi se pare o gafa imensa a celor care au gandit, redactat si avizat aceste modificari legislative.

Aberatia zilei: Nimeni nu e deasupra legii. Doar ANAF

ANAF dezminte ca si-ar fi dat ordonanta de urgenta in interes propriu

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#probleme lege ANAF, #probleme impozitare bacsis, #bacsis bon fiscal, #bacsis reglementare , #ANAF