Impozite absurde - de la taxa pe palarie la cea pe ureche

Joi, 25 Iulie 2013, ora 08:25
7299 citiri
Impozite absurde - de la taxa pe palarie la cea pe ureche

Poate cea mai neasteptata taxa consemnata de istoricii antichitatii este cea instituita de imparatul roman Vespasian (69-79 d.Hr.) pentru folosirea latrinelor publice, construite la Roma din dispozitia lui, pentru ca locuitorii sa nu-si mai faca nevoile direct in natura.

Intrucat unele voci au murmurat atunci impotriva acestei cheltuieli socotita de ele ca inutila, imparatul a hotarat sa recupereze cheltuiala, stabilind, pentru prima oara in lume, o taxa de acces la WC, scrie BigPicture.ru

Dar vocile au murmurat din nou, socotind inadmisibila taxarea omenestilor nevoi. Asta i-a permis imparatului Vespasian sa lanseze o sintagma ramasa celebra peste veacuri: "pecunia non olet", adica banii nu au miros.

Contestatarii au trebuit sa taca, iar latrina publica a devenit un simbol de civilizatie urbana, raspandindu-se in timp prin Europa, sub imperialul nume de "vespasiana".

Istoria cunoaste insa si cazuri mult mai ciudate, cand statul instituia taxe si impozite pe te miri ce, ca sa-si rotunjeasca veniturile cu sume adesea frumusele - comenteza Big Picture, oferind cateva exemple.

Impozitul pe fereastra

In Anglia si Scotia secolelor XVII si XVIII a fost introdus impozitul pe fereastra, care viza oamenii avuti, posesorii unor case mari si cu ferestre multe. Fereastra era simbolul bunei stari. Loviti de noua reglementare, cei saraci au inceput sa zideasca ferestrele caselor.

Exista si astazi in aceste regiuni asemenea case medievale, cu ferestrele astupate. Impozitul a fost aplicat timp surprinzator de indelungat, fiind desfiintat abia la 24 iulie 1851, printr-o lege speciala.

Impozitul pe palarie

Tot pe teritoriul Marii Britanii, a functionat in perioada 1784-1811 un impozit pentru dreptul de a purta palarie. Intr-o tara unde orice barbat care se respecta se faleste cu palaria din cap, era inevitabil ca impozitul sa aduca venituri. Si a adus.

Evaziunea era aproape imposibila, intrucat la plata impozitului, contribuabilul primea un ecuson, care se fixa chiar pe palarie. Fireste cate palarii, atatea ecusoane.

Taxa pe ureche

Aceasta ciudata taxa a fost introdusa in Tibetul anului 1920, dar se pare ca originile ei sunt mult mai vechi, fiind raspandita in mai toata China. Pentru fiecare din urechile sale, omul trebuia sa plateasca un liang de argint, in schimbul caruia primea un cercel cu care facea dovada contributiei. Pedeapsa pentru evazionisti: taierea urechilor.

Impozitul pe barba

Pentru a europeniza societatea rusa, Petru cel Mare a hotarat sa taie barbile cu care se faleau nu numai aristocratii, dar si mujicii. Masura nefiind acceptata de cler, a trebuit sa renunte la interzicerea barbii, inlocuind-o cu impozitul pe barba, stabilit prin Ucazul din 1689. Bineinteles, preotii erau scutiti de impozit.

Taxa pe umbra

Este de necrezut, dar aceasta taxa a fost stabilita de municipalitatea din Venetia in anul 1993. Toti proprietarii de localuri sau alte imobile, prevazute cu copertine, umbrele, umbrare sau orice amenajare care face umbra au fost obligati la plata unei sume fixe. Nu stim daca legea mai este in vigoare si astazi.

Impozitul pe viata

In Anglia secolului XIV, s-a introdus o ciudata reglementare, prin care orice persoana aflata in viata este obligata la plata unei sume fixe, pentru faptul ca traieste. Impozitul se platea chiar din momentul nasterii unui nou copil, iar legea facea o interesanta precizare: persoanele decedate nu mai datoreaza impozit pe viata.

Impozitul pe frica

Intrucat in timpul domniei regelui Henric I al Angliei (1100-1135) numerosi tineri se sutrageau de la serviciul militar, de teama confruntarilor pe campul de lupta, autoritatile s-au gandit sa legifereze situatia, instituind un impozit, prin plata caruia scutirea de armata devenea oficiala.

Taxa fost denumita impozit pe frica, pentru a da amatorilor o nuanta dezonoranta. Cu toate acestea, amatorii nu erau putini, ceea ce l-a determinat pe regele Ioan fara Tara s-o majoreze cu 300%. Legea impozitului pe frica a fost in vigoare timp de 300 de ani.

Impozitul pe gazele emise de vaci

In Noua Zeelanda a anului 2003, s-a initiat un proiect de lege, prin care proprietarii de vaci erau supusi unui impozit special antipoluant, considerand ca aceste ierbivore emit 50% din gazele cu efect de sera.

Proiectul de lege pretindea ca masura se impune in conformitate cu Protocolul de la Kyoto. In timpul dezbaterilor insa a intervenit protestul zootehnistilor - Noua Zeelanda este recunoscuta ca mare producatoare de lapte si carne de vita. Acestia au avut succes, proiectul a fost respins si jenanta lege n-a mai aparut.

Citeste si:
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...