Gabriel Biris isi asuma proiectul de modificare a Codului Fiscal: Contributiile sociale sunt ale angajatului, nu ale angajatorului

Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 21:24
16694 citiri
Gabriel Biris isi asuma proiectul de modificare a Codului Fiscal: Contributiile sociale sunt ale angajatului, nu ale angajatorului
Foto: Facebook / Gabriel Biris

Secretarul de stat Gabriel Biris, responsabil pe partea de de fiscalitate in Ministerul Finantelor, si-a asumat miercuri proiectul de modificare a Codului Fiscal, publicat de Profit.ro, afirmand ca prevederile proiectului ar fi benefice si sunt in spiritul simplificarii fiscale.

Biris a sustinut, insa, ca este regretabil ca un proiect aflat in lucru a ajuns la presa.

El a facut declaratiile intr-un interviu acordat in Polonia, in marja forumului economic de la Krynica, jurnalistului Dan Carbunaru de la Calea Europeana, care a postat discutia cu secretarul de stat pe contul sau de Facebook.

"E oarecum un incident regretabil ca un proiect care inca era in discutii a iesit asa, pe surse, si oameni care nu prea au inteles ce e in acel proiect au inceput sa-l critice. Acel proiect este despre simplificare. (...) Propuneam pentru prima data in legislatia noastra a unei plafonari a bazei de calcul a contributiilor sociale, efectiv, pe suma tuturor veniturilor", a spus Biris.

El a aparat propunerea de a reduce la zero contributiile sociale datorate de catre angajator si de a majora, in schimb, nivelul datorat de catre angajat.

"Stiti vreo firma care sa se fi imbolnavit si sa se duca la doctor? Stiti vreo firma care la batranete sa ia pensie? Trebuie sa intelegem un lucru: contributiile la sanatate si la pensie nu sunt ale angajatorului, sunt ale angajatului", a afirmat Biris.

Secretarul de stat sustine ca proiectul nu ar face decat sa reaseze pe baze normale sistemul de contributii.

"Noi, datorita unei ipocrizii bine cultivate de-a lungul timpului, am impartit contributiile parte pentru angajat, mai mici, si parte pentru anagajator, mai mari. A fost doar pentru a ascunde o realitate, si anume cat de mare este costul muncii in Romania", a spus Biris.

Ce propune Biris

Proiectul de act normativ propune o amnistie fiscala pentru averile nejustificate de pana la un milion de euro, contribuabilii primind o perioada de gratie, pana pe 31 martie 2017, ca sa fie declare aceste sume la Fisc si sa plateasca impozit de 16%. Dupa aceasta data, daca vor fi depistate de Fisc, averile vor fi taxate cu 75%.

De asemenea, proiectul prevede majorarea contributiilor de asigurari sociale (CAS) ale angajatului de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sanatate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. In schimb, angajatorii vor fi scutiti de CAS pentru conditii normale de munca, precum si de CASS.

In plus, rata de taxare pentru PFA s-ar dubla. Pe de alta parte, proiectul ii obliga pe angajatori sa majoreze salariile brute pentru a compensa cresterea contributiilor.

Secretarul de stat a aparat propunerea.

"In propunerea la care facem referire, practic prin ajustarea bazei - includerea sumelor datorate de angajator in salariul brut, prin masura aceea tranzitorie - se facea ca efectul asupra angajatului sa fie zero, acelasi net, iar efectul asupra angajatorului sa fie zero - acelasi cost total. Doar ca prin aceasta restructurare se creeaza o baza unitara de aplicare a impozitului pe venit si a contributiilor sociale", a mentionat Biris.

Oficialul a argumentat propunerea de modificare a Codului Fiscal prin nevoia de moralitate a legislatiei fiscale.

"in momentul in care simplifici legislatia, totul devine mai transparent", a conchis el.

"N-a fost sa fie"

Totusi, secretarul de stat a sustinut ca masurile propuse trebuiau mai intai explicate pentru a fi intelese corect.

"Nu era in planul nimanui sa ascunda ceva, sa vina cu de-astea, cu breaking news. Nu, planul era sa finalizam un proiect, ca odata finalizat sa putem sa il explicam si apoi sa iesim public cu el. N-a fost sa fie, din pacate", a spus Biris.

Secretarul de stat a mai spus ca proiectul prevede si corectarea problemelor actuale din relatia Fiscului cu contribuabilii, criticand dur activitatea actuala a ANAF, institutie aflata in subordinea Ministerului Finantelor.

"Am ajuns sa luam coduri de TVA firmelor pe motiv ca nu i-am gasit la sediu, nu ca au facut fraude. (..) Asta-i rezultatul unei abordari sistemic gresite", a mai spus Biris.

Anterior, ministrul Finantelor, Anca Dragu, a respins proiectul de act normativ, fara a preciza daca acesta a fost sau nu realizat in cadrul institutiei.

"Subliniem faptul ca nu exista un proiect de modificare a Codului fiscal asumat de Ministrul Finantelor Publice care sa includa majorari de taxe si de impozite sau de contributii sociale obligatorii", a declarat Dragu.

Potrivit ministrului, nu sunt prevazute cresteri de taxe pana la finalul acestui an.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Gabriel Biris modificare cod fiscal , #contribuabili