1.000 de lacasuri de cult au datorii la stat

Miercuri, 16 Martie 2011, ora 16:10
1294 citiri
1.000 de lacasuri de cult au datorii la stat
Foto: emaramures.ro

Bisericile si manastirile din Romania se afla pe lista de rau-platnici in fata statului. Aproximativ 1.000 de lacasuri de cult nu si-au achitat CAS, singura obligatie de plata pe care o au catre buget.

Mai exact, aproximativ 25 de biserici din fiecare judet al tarii nu au achitat indemnizatia de somaj, contributia la pensii sau asigurarea de sanatate a angajatilor.

Datoria totala se ridica la 14 milioane de lei, aproximativ 3,34 milioane de euro, potrivit datelor furnizate de ANAF pentru Financiarul.com.

Lacasurile de cult sunt insa scutite de impozitul pe profit sau cel pe venit, dar se pare ca nu achita la timp nici macar putinele obligatii pe care le au catre bugetul de stat.

Restantele institutiilor bisericesti reprezinta 0,3% din arieratele pe care statul le are de recuperat din contributii sociale. Din total, aproximativ 80% din datorii, respectiv 11 milioane de lei (2,63 de milioane de euro), sunt mai vechi de un an. Aceasta suma o datoreaza, in total, 300 de biserici.

In timp ce bisericile sunt datoare la stat, Guvernul contribuie anual cu sume semnificative la salariile preotilor. In 2011 au fost alocate 248,63 de milioane de lei, adica echivalentul a 59,2 milioane de euro.

#datorii biserica, #bani biserica, #CAS biserici , #contributii