60% din contributiile de sanatate dintr-un judet vor reveni Casei judetene

Marti, 28 Decembrie 2010, ora 16:41
1510 citiri
60% din contributiile de sanatate dintr-un judet vor reveni Casei judetene
Foto:gov.ro

Guvernul a adoptat, marti, o ordonanta care prevede ca 60% din contributiile persoanelor fizice si juridice la (FNUAS) colectate intr-un judet va reveni Casei de asigurari de sanatate din judetul respectiv.

"Redam, practic, cetatenilor dintr-un judet o parte insemnata din contributia pe care ei o au la Fondul de Asigurari de Sanatate. Cu cat vor contribui mai mult la acest Fond de Asigurari de Sanatate, judetul va beneficia, in mod cert, de fonduri mai mari", a declarat ministrul Sanatatii,se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Diferenta, reprezentand 40% din contributiile la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate (FNUAS) va fi virata in contul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Din aceasta pondere, maximum 3% se va folosi la cheltuielile de administrare si de capital pentru CNAS si Casele judetene de asigurari de sanatate. Ponderea de 37% din contributie va intra intr-un fond de redistribuire, a carui utilizare se va determina prin criterii elaborate printr-un Ordin comun al Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

"Din acest Fond de redistribuire se vor plati serviciile medicale efectuate intre judete sau, acolo unde este cazul, respectiv unde fondurile dintr-un anumit judet sunt insuficiente", a afirmat ministrul Sanatatii.

O alta reglementare adoptata de Guvern vizeaza reducerea indemnizatiei membrilor Consiliului de Administratie al CNAS si al caselor judetene de la 20% la maximum 1% din indemnizatia presedintelui CNAS. De asemenea, a fost diminuat numarul de membri ai Consiliului de Administratie al Casei Nationale de la 17 la 7 persoane.

Un alt element de noutate consta in posibilitatea incheierii unor contracte cu clauza de fidelitate, pe o perioada de cinci ani, intre autoritatile locale care acorda avantaje personalului medical si beneficiari. Astfel de contracte vor putea fi incheiate indeosebi in cazul zonelor in care este deficitara prezenta personalului medical.

"Un exemplu clasic este acela in care autoritatea locala ofera, pentru atragerea unui medic, in aceste zone neacoperite de personal medical, o locuinta de serviciu sau alte avantaje. Desigur, acea autoritate locala, implicandu-se, trebuie sa se asigure ca acea persoana va ramane o anumita perioada pentru a servi in spitalul respectiv", a apreciat ministrul Sanatatii.

De asemenea, prin Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern s-a creat temeiul legal pentru derularea Programelor Nationale de Sanatate si a Contractului-cadru pentru o perioada de doi ani. "Aceasta modificare va da furnizorilor de servicii medicale si intregului sistem sanitar predictibilitate si continuitate", a declarat ministrul Sanatatii.

Citește și:
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
În ultimele două săptămâni, opinia publică din România a fost inflamată de o informație lansată public de ministrul Sorin Grindeanu, potrivit căreia autoritățile din Ucraina ar face...
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
În ciuda promisiunilor și „urgențelor” prezentate de coaliția de guvernare PSD-PNL la finalul anului trecut, mai multe subiecte de interes public au fost amânate în repetate rânduri ori...
#asigurari sanatate, #contributii sanatate, #descentralizare Case Sanatate , #contributii
Comentarii