Ziare.com

A intrat in vigoare noua declaratie 230, prin care se directioneaza parte din impozit catre ONG-uri

de Irina Olteanu
Sambata, 07 Martie 2020, ora 14:40

   

A intrat in vigoare noua declaratie 230, prin care se directioneaza parte din impozit catre ONG-uri
Noua varianta a formularului 230 prin care persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor si/sau venituri din pensii pot directiona o parte din impozitul pe venit catre organizatiile non-guvernamentale (ONG-uri) a fost publicat in Monitorul Oficial.

Asadar, de acum puteti depune noua declaratie. ANAF a venit cu acest nou formular pentru ca pana acum romanii trebuiau sa depuna doua astfel de declaratii: una aferenta perioadei 1 ianuarie - 31 martie 2019 si alta pentru perioada 1 aprilie - 31 decembrie 2019.

Si asta pentru ca anul trecut, pana la finalul lunii martie, se directiona 3,5% din impozitul pe venit doar catre ONG-urile care furnizeaza servicii sociale acreditate, iar celelalte primeau 2%. Insa de la 1 aprilie 2019 legea a fost modificata, astfel incat putem redirectiona 3,5% catre toate organizatiile neguvernamentale.

Formularul 230 se depune pana la 25 mai 2020, pentru impozitul aferent anului 2019. Amintim ca depunerea Declaratiei 230 nu este obligatorie, dar este foarte important de precizat ca, in cazul in care nu donati din impozitul pe venit catre ONG-uri, aceasta suma nu intra in buzunarul vostru, ci ramane la stat.

Poti descarca de AICI noua declaratie 230

Cine poate utiliza formularul 230

Formularul se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care dispun directionarea unei sume din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii si care realizeaza urmatoarele venituri din Romania:

 • venituri din salarii si asimilate salariilor;
 • venituri din pensii;
 • venituri din activitati independente/activitati agricole, impuse pe baza de norma de venit;
 • venituri din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva, pentru care impozitul se retine la sursa;
 • venituri din drepturi de proprietate intelectuala, altele decat cele pentru care venitul net se determina in sistem real;
 • venituri din cedarea folosintei bunurilor, pentru care venitul net se determina pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza normelor de venit.


Cum se completeaza noul formular 230

Sectiunea II din formular se completeaza de contribuabilii care, in anul 2019, au realizat venituri din salarii si asimilate salariilor, pensii si/sau din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva pentru care impozitul se retine la sursa si care dispun directionarea unei sume din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, dupa cum urmeaza:

a) pentru perioada 1 ianuarie - 31 martie 2019 inclusiv:
 • dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 2% din impozitul aferent perioadei pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult; sau
 • dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 2% din impozitul aferent perioadei, pentru acordarea de burse private, conform legii; sau
 • dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 3,5% din impozitul aferent perioadei, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilorde cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii.


b) pentru perioada 1 aprilie - 31 decembrie 2019, dispun directionarea unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul aferent perioadei pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.

Sectiunea III se completeaza de catre contribuabilii care, in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2019, au realizat venituri din activitati independente/activitati agricole, impuse pe baza de norma de venit, drepturi de proprietate intelectuala, altele decat cele pentru care venitul net se determina in sistem real si/sau din cedarea folosintei bunurilor,pentru care venitul net se determina pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza normelor de venit si care dispun directionarea unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.

Iata mai multe instructiuni de completare a formularului 230


Persoanele fizice care opteaza pentru directionarea unei sume din impozitul anual pentru sustinerea mai multor entitati nonprofit/unitati de cult, precum si pentru acordarea de burse private, completeaza in mod corespunzator formularul "Anexa nr.... la Cerere privind destinatia sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii/Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat".

Iata aici anexa formularului 230


Cum se poate realiza depunerea cererii:
 • Prin posta, in mod individual;
 • Prin posta, pe baza de borderou;
 • Direct la registratura organului fiscal, in mod individual;
 • Direct la registratura organului fiscal, pe baza de borderou;
 • Prin intermediul Spatiului privat virtual.


Ce se intampla cu cei care au depus un singur formular

Obisnuiti cu anii trecuti, multi romani au trimis si acum un singur formular 230. Am intrebat, asadar, la ANAF ce se intampla in aceasta situatie.

"In cazul contribuabililor care au dispus directionarea unei sume din impozitul datorat si au depus doar unul dintre formularele mentionate mai sus, organul fiscal central competent va calcula si vira suma din impozitul aferent perioadei prevazute in formularul depus", se arata intr-un raspuns transmis de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) la solicitarea Ziare.com.

Astfel, cei care au trimis un singur formular trebuie sa il trimita si pe celalalt.

Totodata, exista si persoane care au trimis vechiul formular, da anul trecut, pentru ca l-au descarcat de pe site-urile ONG-urile catre care au vrut sa doneze, iar multe dintre ele aveau postata vechea declaratie. In acest caz, acestea trebuie sa trimita varianta corecta a declaratiei.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre declaratia 230 ANAF formular 230 ANAF
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 25756 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

marea majoritate

a ong-urilor sint sponsorizate de afara , impotriva Romaniei si a romanilor (vezi UDMR care prin fals, uz de fals, inselaciune in forma continua si agravanta se prezinta ca partid acceptat de tradatorii alogeni ai tarii)

 

un lucru nu inteleg...

de ce din taxele datorate statului , un individ poate lua o parte si sa o dea unui ONG aproape de sufletul lui.
cumva statul roman are excedent de parale ca nu stie ce sa faca cu banii?
scoli, spitale, drumuri, WC-uri decente etc.
cine are asa puternice convingeri pentru o cauza sa bage mana in buzunarul propriu sa dea cat vrea.
arata-mi o tzara unde potzi 'ciupi' 1$ de la taxele datorate statului.

 

In EU si US, de exemplu ....

In US (https://www.state.gov/non-governmental-organizations-ngos-in-the-united-states/)...
In US fondurile catre anumite NGO sunt deductibile. In RO, le colecteaza statul dar lasa platitorului optiunea da a alege destinatia din lista de organizatii eligibile.

stie careva cum pot sa-mi redirectionez 90% din taxele si impozitele

datorate ,prin insulele cayman ?!

 

ANAF se pare ca e ramas mult in urma

ANAF n-are cadre capabile de un management eficient si sa diminueze birocratia prin numarul de formulare si numarul de operatori care le verifica. In state cu traditie toate aceste variante de tipul 2xx sunt incluse intr-un singur formular formular in care anumite linii daca e cazul te trimite la o anexa.
ANAF sa elimine functionarii si managerii cu minte ingusta incapabili de logica eficienta.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor