Campanie de protest fata de Guvernul Tudose: Romanii sunt cobai pentru masuri si politici netestate nicaieri in lume

Miercuri, 13 Septembrie 2017, ora 14:16
4431 citiri
Campanie de protest fata de Guvernul Tudose: Romanii sunt cobai pentru masuri si politici netestate nicaieri in lume
Foto: BNS

Blocul National Sindical (BNS) initiaza campania "NU Experimentelor Sociale pe Romani!", generata de masurile propuse sau deja adoptate de Guvernul Tudose care ii transforma pe cetateni in "cobai" pentru "politici netestate nicaieri in lume".

"Intentia Guvernului Romaniei de a transfera contributiile sociale exclusiv in sarcina angajatului, este una care dovedeste felul in care guvernantii ignora nu doar legislatia europeana in vigoare, dar si nevoile si drepturile cetatenilor romani, obligati sa fie cobai pentru masuri si politici netestate nicaieri in lume. Prin urmare, consideram aceasta decizie a actualului guvern de a transfera integral in sarcina salariatilor responsabilitatea finantarii sistemului de pensii si asigurari de sanatate - ca fiind o masura incoerenta, hazardata si total defavorizanta fata de cel in slujba caruia ar trebui sa fie guvernantii: poporul roman.

Ca urmare a acestei intentii declarate, Blocul National Sindical initiaza Campania sociala 'NU Experimentelor Sociale pe Romani!' ce doreste sa atraga atentia asupra felului in care romanii sunt subiecti pentru acest experiment ilogic, ce are consecinte foarte grave - si sa stopeze ca Romania sa devina unica tara din lume in care contributiile sociale sunt aruncate doar pe umerii angajatilor", se arata intr-un comunicat al BNS remis Ziare.com.

Conform sursei citate, la nivel mondial exista 119 tari care au in implementare un sistem de protectie sociala si a caror fiscalitate este monitorizata, dar "nici macar una nu are in intregime aceasta sarcina alocata exclusiv angajatului".

"Romania va fi de la 1 ianuarie 2018 singurul stat din Uniunea Europeana in care contributiile la sistemul de securitate sociala vor fi asumate integral de angajat", se mai subliniaza in comunicat.

Campania sociala initiata de sindicalisti se doreste "un semnal de alarma", spun acestia, fiind adresata oricarui cetatean, nu doar celor angajati in acest moment.

Campania se va desfasura pe durata a 30 de zile, atat in spatiul virtual, cat si pe toate canalele media, toti cei care vor sa se alature fiind invitati sa semneze petitia online cu titlul "NU experimentelor sociale pe romani!".

BNS enumera o serie de efecte negative ale masurii contestate, printre care si faptul ca "toate riscurile demografice si de sustenabilitate a sistemului de pensii si a celui de sanatate vor fi transferate catre salariat, fapt ce va genera un razboi intre presiunea fiscala pe salariat si adecvarea veniturilor pentru beneficiari".

"Cele 2 sisteme - sistemul public de pensii si cel de asigurari de sanatate - sunt oricum greu sustenabile, in acest moment raportul intre salariati si pensionari fiind de aprox 1:1.In sistemul de asigurari de sanatate erau la sfarsitul anului 2016 - 17.130.940 persoane asigurate - aprox 11,4 milioane platesc contributii de asigurari sociale. Pentru aproape 6 milioane de contribuabili (altii decat salariatii), contributia la fondul de sanatate este extraordinar de redusa, aprox. 5 milioane de salariati asigura peste 80% din finantarea sistemului de asigurari de sanatate (...).

In fiecare an, cu unele fluctuatii generate de evolutia salariului minim, bugetul de stat a trebuit sa intervina cu subventii pentru acoperirea deficitului sistemului public de pensii sau cel al fondului unic de asigurari de sanatate. Mai ales in aceste conditii decizia de a taia finantarea acestor sisteme pare a fi de neexplicat", avertizeaza BNS, subliniind totodata ca masura "incalca flagrant conventii internationale ratificate de Romania cu privire la sistemele de securitate sociala, recomandari ale OIM sau directive europene".

De asemenea, BNS sustine ca daca masura va fi totusi implementata, asigurarile de somaj raman fara o sursa de finantare, romanii care muncesc in strainatate vor fi discriminati, iar angajatilor li se vor diminua veniturile.

C.B.

Citește și:
Miniștrii invizibili din cabinetul Ciucă. Puțini români știu cine sunt titularii posturilor de la Economie, Turism sau Cultură
Miniștrii invizibili din cabinetul Ciucă. Puțini români știu cine sunt titularii posturilor de la Economie, Turism sau Cultură
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, cel al Transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul Dezvoltării Cseke Attila şi cel al Mediului Tanczos Barna urcă în topul vizibilităţii pe luna februarie....
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
#campanie BNS contributii sociale angajati , #contributii
Comentarii