CASS din pensiile de peste 740 lei: necesitate sau razbunare?

Marti, 07 Decembrie 2010, ora 14:15
6892 citiri
CASS din pensiile de peste 740 lei: necesitate sau razbunare?
Foto: Arhiva

Guvernul a hotarat ca si pensionarii si revolutionarii care au venituri de peste 740 de lei pe luna sa plateasca 5,5 la suta drept contributie la bugetul asigurarilor sociale de sanatate, incepand cu 1 ianuarie 2011.

Prin aceasta masura, ministrul Sanatatii, Cseke Attila, spera sa aduca, in plus, venituri de aproximativ 1,4 miliarde de lei, in conditiile in care, in acest an, incasarile la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) au scazut la 12,6 miliarde de lei (la nivelul lunii septembrie), de la 14,6 miliarde de lei, in 2009.

In ciuda acestei explicatii, masura a nemultumit, evident, atat pensionarii, cat si revolutionarii (cu exceptia celor raniti, care nu vor trebui sa plateasca).

De altfel, multi vad aceasta decizie drept o razbunare pentru faptul ca, in vara acestui an, Curtea Constitutionala a respins masura de reducere a pensiilor cu 15 la suta, Guvernul fiind nevoit sa majoreze taxa pe valoarea adaugata la 24 la suta, in schimb. Chiar presedintele Traian Basescu s-a exprimat in acest sens, declarand in repetate randuri ca ar fi fost de preferat scaderea pensiilor, in locul majorarii TVA.

"Prea mult nu se strange la buget din treaba asta si nu face decat sa irite si mai mult pe pensionari, care si asa sunt iritati. Nu s-a facut nici un calcul. Noi am ramas surprinsi, pentru ca nu se pusese problema pana acum despre asa ceva. E un fel de razbunare a celor doi din fruntea statului. Nu s-a bagat chestia aia cu 15 la suta si au spus hai sa bagam altceva", a declarat, pentru Ziare.com, Viorel Copil, secretarul general al Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor din Romania (FNSPR).

Acesta a adaugat ca, in prezent, se calculeaza cat s-ar putea economisi prin aceasta masura, avand in vedere ca este vorba de aproximativ 2 milioane de persoane.

"In aceasta suma (740 de milioane de lei - n.r.) sunt 2 milioane de pensionari. Peste aceasta suma sunt inca 2,2 milioane de pensionari. Daca facem calculul la pensia medie, de aproximativ 770 de lei, cat poate sa reduca? Statul actual, care este absolut neputincios in ceea ce priveste aplicarea legii in contracararea contrabandei, a muncii la negru si multe altele, baga mana si ia din buzunarul in care si asa nu sunt prea multi bani", a mai spus Copil.

Secretarul general al FNSPR a adaugat ca deja a trimis scrisori guvernantilor prin care cere renuntarea la aceasta masura. "Orice guvern ar fi, noi o sa sustinem sa se aplice toate aceste masuri de la pensia egala cu salariu mediu brut pe economie", a completat Copil.

Desi nu a dorit sa comenteze anuntul facut de Cseke Attila privind contributia la asigurarile de sanatate, Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, a transmis Ziare.com ca se va duce, in cursul zilei de marti, la Curtea Suprema pentru a discuta pe aceasta tema, urmand a face declaratii dupa ce afla exact cum s-ar putea rezolva aceasta problema.

Care sunt alternativele la impovararea pensionarilor?

Prin aplicarea acestei masuri, numarul persoanelor care platesc asigurari sociale de sanatate va ajunge la 8.797.000.

In 2010, numarul total al persoanelor scutite de plata contributiei s-a ridicat la 10.732.616, din 21.500.000 de persoane, cat numara populatia Romaniei in prezent. Din cei 6.729.264 de platitori de asigurari, aproximativ 5 milioane sunt salariati.

Insa, in opinia Marianei Campeanu, fost ministru al Muncii, masura este aberanta, avand in vedere ca, pe langa acesti bani, pensionarii "mai sunt pusi si la coplata".

"S-a ajuns la ultimele redute care mai ramasesera de cucerit, copiii si batranii cu venituri sub 1.000 de lei. Nu sunt convinsa ca este ultima razbunare. Eu cred ca pana la urma se va ajunge si la reducerea respectiva", a comentat Mariana Campeanu pentru Ziare.com, facand referire la propunerea din vara acestui an de scadere a pensiilor.

Potrivit spuselor sale, in locul aceste masuri, Guvernul ar fi avut la dispozitie o gama larga de alternative. De exemplu, ar fi putut lua masuri economice care sa conduca la crearea de locuri de munca, avand in vedere ca de acolo vin contributiile.

"Poate chiar in primul rand, pentru ca se putea lua din prima zi de guvernare, sa faca ceva pentru reducerea evaziunii. Mai mult decat atat, ar fi putut sa-si controleze singuri propriile licitatii si costul. De cate ori este mai mare decat cost in Uniunea Europeana sau orice alta tara din jur? De acolo ies niste economii inzecite fata de ce pot ei sa ia de la niste amarati de pensionari si copii", a completat Campeanu.

Pe de alta parte, fostul ministru al Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat ca, in opinia sa, toate persoanele care obtin venituri ar trebui sa plateasca macar aceasta contributie la fondurile de sanatate.

"Ar trebui extinse si la asistenta sociala si alte tipuri de venituri, pentru ca s-ar mai reduce din diferenta extrem de mare intre numarul de platitori si numarul de beneficiari din sistemul de sanatate. Am sustinut intotdeauna ca CASS trebuie platit de toti cei care obtin venituri in Romania. Este un pas inainte si sper ca urmatorul pas sa duca la impozitarea tuturor veniturilor", a spus Vladescu, la Realitatea TV.

Desi se vor strange 1,4 miliarde de lei, deficitul FNUASS, estimat inainte de aceasta decizie, era de aproximativ 3 miliarde de lei, pentru acest an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#contributii asigurari sanatate pensionari, #CASS pensionari, #CASS revolutionari , #contributii