Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Contributia la sanatate ar putea creste, anunta un secretar de stat. Ministerul neaga

Luni, 28 Iulie 2014, ora 12:11
6008 citiri
Contributia la sanatate ar putea creste, anunta un secretar de stat. Ministerul neaga

Contributia la asigurarile de sanatate (CASS) ar trebui sa creasca de la 10,7% la 14%, a declarat, luni, secretarul de stat Dorel Sandesc. Informatia a fost ulterior negata de Ministerul Sanatatii.

Dorel Sandesc a precizat ca masura ar putea intra in vigoare in 2015, motivand ca aceasta marire ar putea acoperi deficitul din sistem, informeaza Realitatea Tv.

Mai mult, ideea a fost discutata cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), care considera ca este "esentiala si justificata", arata Mediafax.

"A fost o discutie privind analiza sistemului de sanatate. Nu este un obiectiv sau o masura stabilita de Guvern. Au fost discutii globale. Nu avem o discutie sau decizii la nivel interministerial. Este doar o discutie in perspectiva si merita facuta, dupa parerea mea. (...)

Discutia e necesara si am discutat inclusiv cu FMI. Este o dezbatere pe care vrem sa o avem. Parerea mea e ca ar trebui revenit la nivelul anterior, pentru ca aceasta contributie este la nivel standard in UE, 13,5-14 la suta", a spus secretarul de stat, la o conferinta de presa.

"Am propus asta inca de acum doi ani si jumatate, de pe vremea lui Vasile Cepoi, noi chiar am facut o analiza in acest sens si am propus sa existe o dezbatere pe aceasta tema", a spus, la randul sau, Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Protectia Pacientilor, la Digi 24.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore, a negat informatia.

"Pot sa va spun faptul ca nu avem in plan o crestere a contributiilor. Ideea este una mai veche, am discutat-o in 2010 cu FMI si atunci se analiza posibilitatea unor cresteri ale CASS. Nu am fost la conferinta la care a participat domnul Sandesc, dar probabil a fost o declaratie scoasa putin din context", a explicat Oana Grigore, intr-o interventie la Realitatea Tv.

Analistul economic Mircea Cosea sustine ca o crestere a CASS nu ar fi echitabila.

"Ceea ce se intampla acum este urmarea unei politici de 20 de ani. Nu s-a gasit modelul unui sistem medical eficient. Banii sunt dati pe pensii si se iau inapoi pe taxe", a spus acesta la postul de televiziune citat.

C.P.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#crestere CASS, #crestere contributii sanatate , #contributii
Comentarii
Poza CIOCOII_NOI_ROZALII
CIOCOII_NOI_ROZALII
rank 5
Vor fura încă 3,3%. Ce să-i spui poporului? Îi spui „Vae victis!”