Cum trimitem declaratii online si cum platim taxele prin eRomania

Joi, 26 August 2010, ora 21:52
3773 citiri
Cum trimitem declaratii online si cum platim taxele prin eRomania
foto: romania.gov.ro

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a anuntat ca declaratiile de venit vor putea fi trimise online din 25 septembrie, prin intermediul platformei eRomania, informatie confirmata joi si de Ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu.

"In eRomania vor exista toate formularele existente la aceasta data, atat in ANAF cat si la Ministerul Muncii. Va fi un link, dai click si in momentul ala iti apare formularul. Noi am gasit solutia de comunicare. Se completeaza datele si automat se trimite", a declarat, joi seara, ministrul Comunicatiilor, George Sandu, in direct la Realitatea TV.

"Sa luam ANOFM. In momentul in care am stabilit toate datele vizavi de identificarea noastra, noi stim clar ce sume trebuie sa platim", explica Gabriel Sandu, precizand ca "partea tehnica o va stabili Ministerul de Finante si Ministerul Muncii".

Seitan: Declaratiile de venit vor putea fi trimise online din 25 septembrie (Video)

Modul de functionare al acestui sistem a fost explicat ulterior de Toma Campeanu, seful proiectului eRomania, citat de cotidianul Gandul.

Sectiunea dedicata platii contributiilor si taxelor catre Casa de Pensii, ANAF sau Ministerul Muncii, din platforma electronica eRomania, va fi disponibila incepand cu data de 25 septembrie, au promis ministrii Mihai Seitan si Gabriel Sandu.

Prin intermediul acestei platforme vor putea fi completate si trimise in format electronic securizat toate formularele necesare, printre care si declaratiile de impunere pentru plata contributiilor sociale.

Plata se va face prin card bancar, eventual chiar in acelasi timp cu depunerea declaratiei, in acelasi formular, daca destinatarul are pus la punct sistemul informatic.

In caz contrar, cum este si cel al Casei de Pensii, vor fi depuse declaratiile, intr-o prima faza, iar abia dupa primirea unui raspuns din partea Casei de Pensii va putea fi efectuata si plata online, separat.

Pentru a accesa sistemul eRomania, utilizatorii trebuie sa-si deschida cate un "seif electronic", ce va gazdui toate documentele corespondate, iar pentru a-si deschide un asemenea :seif", doritorii vor sta la coada la sediul din Capitala al Centrului National Romania Digitala, ori la sediile Ministerului Comunicatiilor din tara si la oficiile Postei Romane conectate la Internet.

Pentru a folosi toate optiunile acestei mesagerii digitale securizate, utilizatorii vor trebui sa-si cumpere un certificat digital calificat, vandut in clipa de fata de trei firme din Romania, la pretul de 50 de euro.

Ministerul Comunicatiilor incearca sa distribuie certificatele prin Posta Romana, scazand pretul pana la numai 8 euro, iar pana atunci Ministerul Muncii va incerca sa ajunga la un acord cu eRomania, pentru acceptarea documentelor trimise fara certificat.

Sandu: Daca nu fac eRomania imi dau demisia

"Trebuie facuta ordine in haos. In momentul asta o companie are de completat 46 de formulare. Noi incercam pana la sarsitul anului sa existe un singur formular, sa se predea o singura data, intr-un singur loc, iar toate platile sa se faca intr-un singur cont si de acolo sa fie distributi banii. Daca nu fac asta imi dau demisia", a mai spus ministrul Sandu.

Oficialul a tinut sa precizez din nou ca "Romania va functiona total pana la sfaristul anului, cu toate formularele", iar cele mai urgente probleme, cum este si depunerea declaratiilor de impunere, vor fi rezolvate in cel mult o luna.

"Tot ce inseamna ANAF, Ministerul Muncii, Casa de Pensii se vor reglementa pana la data de 25 septembrie, garantez eu", a confirmat Gabriel Sandu spusele ministrului Seitan.

Citește și:
Promisiunea președintelui Consiliului European privind aderarea României la Schengen, după întâlnirea de la Cotroceni cu Klaus Iohannis VIDEO
Promisiunea președintelui Consiliului European privind aderarea României la Schengen, după întâlnirea de la Cotroceni cu Klaus Iohannis VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, 27 martie, după întâlnirea de la Cotroceni cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, că acesta susține eforturile României privind...
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
CURS a publicat un nou sondaj de tip omnibus, realizat pentru luna martie, din care reiese că principalele partide aflate la putere, PSD și PNL, se află într-o ușoară scădere, punctele...
#declaratii impunere eromania, #completare declaratii eromania, #depunere online documente , #contributii