Ziare.com

Declaratia Unica se poate depune de acum online. Iata ce pasi trebuie urmati

de Irina Olteanu
Joi, 17 Mai 2018, ora 07:37

   

Declaratia Unica se poate depune de acum online. Iata ce pasi trebuie urmati
Declaratia unica se poate depune online, incepand de miercuri, anunta Ministerul Finantelor.

"Incepand de astazi, 16 mai 2018, orice persoana care realizeaza venituri din activitati economice sau alte categorii de venituri are posibilitatea sa le declare online prin intermediul formularului electronic inteligent al Declaratiei Unice disponibil in Spatiul Privat Virtual (SPV) ", informeaza Ministerul de Finante pe pagina de Facebook.

Formularul calculeaza automat cuantumul impozitelor si contributiilor datorate de persoanele fizice la bugetul de stat. Formularul poate fi accesat pe portalul ANAF in sectiunea "Spatiul Privat Virtual", rubrica Descarcare declaratii.

Ministerul de Finante anunta ca a transmis, prin posta, fiecarui contribuabil o scrisoare personalizata, care contine parola pentru a accesa mediul online pentru a-si depune declaratia online.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

"Asa cum am promis, astazi am facut un pas important catre viitor: orice persoana fizica poate sa depuna online Declaratia Unica si astfel sa economiseasca timp si bani. Vreau sa eficientizez activitatea ANAF, vreau sa reduc birocratia fiscala si sa incurajez trecerea de la hartie la mediul electronic online", a precizat ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.Daca Declaratia unica este depusa online pana pe 15 iulie 2018 si plata obligatiilor se efectueaza integral pana la data de 15 martie 2019, inclusiv, se acorda o reducere de 5% din suma totala datorata bugetului de stat, iar daca suma datorata, stabilita la nivelul veniturilor estimate pentru anul 2018, este platita integral pana pe 15 decembrie 2018, se acorda o reducere suplimentara de 5% din suma datorata.

Declaratia unica reuneste sapte declaratii:

 • Declaratia 200 (veniturile realizate din Romania);
 • Declaratia 201 (veniturile realizate din strainatate);
 • Declaratia 220 (venitul estimat/norma de venit);
 • Declaratia 221 (normele de venit pentru agricultura);
 • Declaratia 600 (stabilirea contributiilor de pensii - CAS - si sanatate - CASS - datorate statului);
 • Declaratia 604 (stabilirea CASS pentru persoanele fara venituri);
 • Declaratia 605 (cererea de stopare a platii CASS pentru persoanele fara venituri)

Principalele categorii de venituri care trebuie declarate de persoanele fizice provin din:
 • activitati independente;
 • cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda;
 • activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real;
 • piscicultura si/sau silvicultura;
 • transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar;
 • jocuri de noroc realizate de catre persoanele fizice ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta si festivaluri de poker;
 • activitatile artistice si sportive, in calitate de artisti de spectacol sau ca sportivi.

Ce trebuie sa faca cei care au depus deja una sau mai multe declaratii de venit

Persoanele fizice care au depus deja Declaratiile de venit formular 200 sau 201 pana la data intrarii in vigoare a ordonantei, pentru venituri din anul 2017, nu vor mai depune declaratia unica.

Persoanele fizice ce au depus pentru anul 2018 formularele 220 Declaratie de venit estimativ, formularul 221 Venituri agricole impuse prin transe de venit, respectiv formularul 600, vor depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale, pana in data de 15 iulie 2018, iar aceasta va inlocui respectivele formulare.

Persoanele fizice ce nu au realizat venituri, dar au dorit sa fie asigurate social si au depus formularul 604, ce isi mentin optiunea de a fi asigurate, nu depun Declaratia unica, formularul initial pastrandu-si valabilitatea.

Pentru anii urmatori, presupunand ca nu se modifica legislatia, persoanele aflate in sfera Declaratiei unice vor depune aceasta declaratie pana pe data de 15 martie pentru anul in curs pentru a avea calitate de asigurat in acest an.

Plata impozitului si a asigurarilor sociale pentru veniturile anului trecut se va efectua pana pe data de 15 martie din anul urmator. Prin legea bugetului de stat se pot acorda bonificatii pentru plata integrala in avans.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 22021 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

a dat foamea in PSD au iesit la milogeala si la japca

fara justitie ...pt ce sa platesti taxe? sa aiba dragnea si lingaii ce sa fure... fisu a platit ceva pentru tunul de 20 de milioane teapa DIN BANI EUROPENI? NU...lasa ca sare acum drorel si ii achita ca e invatat , PSD fura si se distreaza iar nota de plata o trece la paulimea alcoolista , microbista si scopita care pentru marirea salariului sta in orice pozitie vrea platitorul si la orice ora.hai rupeti-va oasele ca sunt 4 milioane de asistati sociali de intretinut si multi au pensii speciale .Iar pentru puscariasul dragnea si limbile din jurul lui .i.o puie adanca pana nu pica PSD, tradatorii de tara AM DATORIA MORALA SA LE DAU DOAR la Mumulete ,in ordinea functiilor in partid ,deci dragnea sa vina primul

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor