Deloitte: Schema de compensare pentru IT dezavantajeaza angajatorii care au majorat salariile cu mai mult de 20%

Joi, 08 Februarie 2018, ora 14:57
3468 citiri
Deloitte: Schema de compensare pentru IT dezavantajeaza angajatorii care au majorat salariile cu mai mult de 20%
Foto: Arhiva Ziare.com

Schema de compensare pentru IT dezavantajeaza angajatorii care au majorat salariile cu mai mult de 20% tocmai ca sa protejeze angajatii, sustine Raluca Bontas, partener Deloitte Romania.

"Schema de compensare a costurilor suplimentare impuse de transferul contributiilor de asigurari sociale pentru angajatorii din IT si cercetare - dezvoltare propusa de Guvern se afla in stadiul de proiect si speram ca, in urma dezbaterii publice, sa fie imbunatatita astfel incat sa nu existe tratamente diferite pentru angajatori.

Este esential ca macar de aceasta data sa fie luata in considerare parerea specialistilor si mai ales a celor direct afectati de aceste masuri", a spus Bontas, intr-un comunicat de presa.

Ea precizeaza ca, pe baza formulei de calcul pentru compensare prevazuta de proiect, costurile ar fi acoperite integral doar pentru o categorie de angajatori si partial sau deloc pentru alte categorii.

"Astfel, ar urma ca angajatorii care au decis sa majoreze salariul brut al angajatilor din acest domeniu cu 20% sa beneficieze, datorita schemei din proiect, de o acoperire a costului suplimentar. Trebuie totusi sa precizam ca o majorare de 20% a salariului brut presupune ca angajatorii doar si-au mentinut costul pe care il aveau la 31 decembrie 2018, in timp ce angajatii au primit mai putini bani.

Pentru cei care au crescut cu circa 28% salariul brut pentru a nu afecta netul angajatului, mecanismul de compensare propus nu salveaza mare lucru. Cei mai afectati sunt poate cei care au acordat bonusuri sau alte forme de compensare pentru ca angajatii sa nu aiba de suferit, dar care nu au facut modificari ale salariului brut.

Aceasta categorie de angajatori, desi a fost de buna credinta, a mentinut netul salariatilor si deci si-a majorat costurile salariale totale nu va beneficia de niciun fel de compensare", a mai aratat reprezentantul Deloitte.

In concluzie, spune ea, deducerile propuse sunt in cuantum diferit in functie de modul in care au procedat angajatorii si e cel putin straniu, daca nu ingrijorator, ca dintre acestia, cei dezavantajati vor fi cei care au incercat sa isi protejeze salariatii, mai atrage atentia Raluca Bontas.

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat marti seara solutia gasita pentru angajatii din IT si alte trei categorii care pana acum aveau impozit zero pe venit si au fost afectate serios dupa transferul contributiilor.

Ministrul spune ca va fi adoptata o ordonanta de urgenta care prevede ca statul va suporta diferenta la contributiile la sanatate pentru angajatorii care au majorat cu 20% salariile dupa transferul contributiilor.

"Am gasit solutia! Angajatorii care au asigurat majorarea salariilor cu cel putin 20%, ca asta era obligatie... sau ce am discutat de-a lungul timpului pentru transferul contributiilor, se pot incadra in acest nou mecanism. Companiile cu 20% catre angajati pot sa retina la sursa o parte din contributiile la sanatate, asa incat salariul net sa ramana la nivelul din decembrie 2017.

Practic angajatorii retin la sursa partial, ei declara ca obligatie de plata in acel formular 112 doar suma retinuta efectiv de la angajat. Diferenta de CASS datorat de angajat este calculata de angajator si evidentiata distinct in acel formular 112 ca suma dedusa, iar suma aceasta dedusa, diferenta intre ce transfera angajatorul catre angajat si cat a trebuit sa primeasca el, ca sa nu aiba diferenta fata de 2017, este suportata de catre bugetul de stat fiind transferata automat la Fondul unic de asigurari social de sanatate. Pentru un an de zile lucrurile sunt solutionate", a declarat Teodorovici la Digi 24.

Citește și:
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
După accidentul feroviar produs sâmbătă seara în Gara CFR Galaţi în urma căruia patru persoane au fost rănite, europarlamentarul Corina Creţu a preciza că este imperios necesară...
#salarii IT ordonanta Guvern, #contributii angajati IT , #contributii