Firmele vor plati integral contributii sociale pentru angajatii cu drepturi de autor si carte de munca

Luni, 22 August 2011, ora 22:03
1909 citiri
Firmele vor plati integral contributii sociale pentru angajatii cu drepturi de autor si carte de munca
Foto: Arhiva

Angajatorii vor plati aceleasi contributii sociale si pentru salariatii care indeplinesc activitati independente, in cazul celor care au si contract de munca cu aceesi societate, dar si in cazurile unde exista clauze de exclusivitate, se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal.

"In cazul in care intre platitorul de venit si persoana fizica exista incheiat un contract individual de munca precum si un contract/raport juridic pe baza caruia se desfasoara o activitate independenta, aceasta va fi reconsiderata de catre autoritatile fiscale ca activitate dependenta. Reconsiderarea poate fi efectuata de autoritatile fiscale indiferent daca activitatea persoanei fizice pentru platitorul de venit desfasurata pe baza unui contract/raport juridic se realizeaza individual sau intr-o forma de asociere", se arata in proiectul publicat pe site-ul Ministerului Finantelor.

Pentru a fi considerata activitate independenta, in proiect se precizeaza o noua conditie: beneficiarul sa isi poata desfasura activitatea concomitent pentru mai multi clienti. De asemenea, printre conditii se numara libera alegere a desfasurarii activitatii, a programului de lucru si a locului de desfasurare a activitatii si desfasurarea activitatii nu numai direct, ci si cu personalul angajat de contribuabili, in conditiile legii.

Potrivit reprezentantilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), modificarile se aplica si la cazurile in care contractul individual de munca este incheiat cu o firma, iar cel in baza caruia se desfasoara activitatile independente este cu o alta firma din grup, daca este vorba despre activitati similare.

"Daca sunt aceleasi activitati, atunci actiunea trebuie tratata unitar, indiferent daca un contract este pe o firma, iar celalalt pe alta", a spus un oficial al ANAF, citat de Mediafax. Acest exemplu nu este precizat si in proiectul publicat pe site-ul ministerului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Facebook închide secțiunea de știri în SUA și Australia. Cum s-a ajuns la această decizie
Facebook închide secțiunea de știri în SUA și Australia. Cum s-a ajuns la această decizie
Secţiunea de pe Facebook dedicată special ştirilor va dispărea din aplicaţia platformei pentru Statele Unite şi Australia, în contextul în care Meta se distanţează de acest domeniu din...
Un expert britanic îl avertizează pe Putin: Rusia este pe moarte, iar secretul îl știe Germania
Un expert britanic îl avertizează pe Putin: Rusia este pe moarte, iar secretul îl știe Germania
După începerea invaziei din Ucraina provocată de Vladimir Putin în februarie 2022, sancțiunile țărilor din Occident au curs fără încetare împotriva Moscovei, pentru a-i diminua...
#contributii contract activitati independente, #contributii sociale , #contributii