Fost ministru al lui Grindeanu: Guvernul cauta disperat solutii nerealiste la problemele transferului contributiilor

Sambata, 18 Noiembrie 2017, ora 09:40
4427 citiri
Fost ministru al lui Grindeanu: Guvernul cauta disperat solutii nerealiste la problemele transferului contributiilor
Foto: Arhiva Facebook/Mihai Tudose

Modificarile aduse Legii dialogului social, intre care introducerea obligativitatii negocierilor colective pentru toti angajatorii, pentru toate contractele de munca, arata disperarea Guvernului de a gasi solutii nerealiste la problemele generate de transferul contributiilor de la angajator la angajat, spune Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) si fost ministru in acelasi domeniu in Guvernul Grindeanu.

Prin articolul VII din OUG nr. 82/2017 publicata in Monitorul Oficial joi, au fost introduse o serie de derogari de la Legea Dialogului Social, fara consultarea partenerilor sociali, spune Jianu.

In plus, OUG nu este semnata de ministrul pentru dialog social, Gabriel Petrea.

Guvernul a dat pe furis o ordonanta de urgenta: Obliga firmele sa faca negocieri colective pentru transferul contributiilor

"Aprobarea in lipsa oricarui dialog social a OUG nr. 82/2017 prin care se introduc exceptii de la Legea nr. 62/2011, stabilindu-se noi obligatii pentru IMM-uri, in privinta negocierilor colective, incalcandu-se acordul de vointa al partilor acolo unde exista contracte colective de munca, prin obligarea partilor sa renegocieze, coroborat cu faptul ca OUG nu este semnata de ministrul pentru Dialog social, Gabriel Petrea, cu competente in implementarea Legii nr. 62/2011, arata disperarea Guvernului de a gasi solutii nerealiste la problemele generate de transferul contributiilor de la angajator la angajat", spune presedintele CNIPMMR, Florin Jianu.

Reprezentantul CNIPMMR mai afirma ca actul normativ adoptat contine prevederi asupra carora nu a existat nicio consultare cu patronatele si nici cu sindicatele.

Guvernul a dat o ordonanta pe furis care afecteaza si sindicatele. Hossu (Cartel Alfa): Habar n-am avut! Nu acopera decat o parte din angajati. E atacabila

"OUG nr. 82/2017 a fost adoptata intr-un mod total netransparent deoarece nu a existat dialog cu confederatiile patronale reprezentative, avand in vedere ca au fost stabilite obligatii noi pentru toti angajatorii din mediul privat din Romania", adauga oficialul.

O alta modificare este faptul ca, spre deosebire de pana acum, firmele cu sub 21 de angajati vor fi obligate sa negocieze colectiv contactele de munca pentru aplicarea OUG 79 privind modificarea Codului fiscal.

"Rezulta ca IMM-urile sub 21 de salariati, care nu au avut niciodata negocieri colective si care nu sunt familiarizate cu procedura acestora, sunt obligate sa inceapa negocierile pentru punerea in aplicare a OUG", spun reprezentantii Consiliului.

In cazul unitatilor care au contracte colective de munca, acestea sunt obligate sa reia negocierile pentru punerea in aplicare a OUG de modificare a Codului Fiscal.

"In acest caz, se incalca acordul de vointa al partilor care au semnat deja un contract colectiv de munca, acesta fiind in vigoare si producand efecte. Practic, se acorda salariatilor un motiv pentru a declansa greva, avand in vedere negocierile pentru includerea in contractele colective de munca a dispozitiilor OUG nr. 79/2017", mai arata conducerea CNIPMMR.

De asemenea, prin modificarile aduse Legii Dialogului Social, se acorda posibilitatea unei federatii sindicale din afara unei companii sa participe la negocieri in cadrul respectivei firme.

"OUG nr. 82/2017 introduce prevederi care incalca vointa angajatilor, care nu doresc sa constituie un sindicat la nivel unitatii, chiar si nereprezentativ sau afiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate, stabilind in mod aberant ca la negociere pot participa reprezentantii federatiei sindicale reprezentative in sector de activitate, in baza mandatului acordat de acestea impreuna cu rezentantii salariatiilor, in loc ca negocierea sa aiba loc cu reprezentantii alesi ai angajatiilor, astfel cum este prevazut de Legea nr. 62/2011", se mentioneaza in comunicat.

Sunt totodata introdusi in procesul de negociere la nivelul unitatii reprezentantii confederatiilor sindicale reprezentative, alaturi de reprezentantii salariatiilor, in intreprinderi in care nu exista niciun sindicat constituit.

"Termenul acordat de o luna, pentru derularea negocierilor colective, in perioada 20 noiembrie 2017 - 20 decembrie 2017, este unul fortat, in conditiile in care Legea nr. 62/2011 prevede un termen de 60 de zile calendaristice, care poate fi prelungit prin acordul partilor", adauga oficialii CNIPMMR.

Initierea negocierii colective in unitatile in care nu exista incheiat un contract/acord colectiv de munca este obligatorie pentru punerea in aplicare a noilor modificari ale Codului Fiscal, in celelalte unitati fiind obligatorie, de asemenea, negocierea colectiva a actelor aditionale la contractele si acordurile colective de munca in vigoare, a decis Guvernul, introducand obligatii care nu erau incluse in forma lansata in dezbatere publica a unei ordonante.

Oamenii de afaceri reactioneaza dupa ordonanta data pe furis de Guvern: Incearca sa puna presiune pe companii sa creasca salariile

Citește și:
Klaus Iohannis merge din nou la Bruxelles. Principalele subiecte pe care le va discuta șeful statului cu liderii europeni
Klaus Iohannis merge din nou la Bruxelles. Principalele subiecte pe care le va discuta șeful statului cu liderii europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de primăvară şi la Summitul Euro în format extins, care vor avea loc la Bruxelles, Regatul Belgiei,...
Precizările lui Sorin Grindeanu despre măsurătorile de pe canalul Bîstroe: ”Ucraina nu a transmis României data la care vor începe”
Precizările lui Sorin Grindeanu despre măsurătorile de pe canalul Bîstroe: ”Ucraina nu a transmis României data la care vor începe”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a făcut miercuri, 22 martie, precizări privind acordul dat de Ucraina pentru măsurătorile de pe Canalul Bîstroe și Brațul Chilia, ”pentru a nu...
#Guvern ordonanta furis negocieri colective, #Guvern negocieri colective transfer contributii salarii , #contributii