Inspectia Muncii avertizeaza angajatorii: Va face controale privind transferul contributiilor si va da sanctiuni

Marti, 27 Martie 2018, ora 12:09
11815 citiri
Inspectia Muncii avertizeaza angajatorii: Va face controale privind transferul contributiilor si va da sanctiuni
Foto: Ziare.com

Inspectia Muncii atrage atentia ca angajatorii mai pot transmite in registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL), pana la sfarsitul lunii martie, orice modificare a salariului de baza brut, a indemnizatiilor si sporurilor.

Dupa 31 martie, autoritatile anunta controale pentru sanctionarea abaterilor.

"Inspectia Muncii atentioneaza angajatorii asupra apropierii datei de 31 martie 2018, care reprezinta termenul pana la care acestia trebuie sa transmita in registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL), orice modificare a salariului de baza brut, a indemnizatiilor, sporurilor, precum si ale altor adaosuri, in contextul mutarii CAS si CASS la angajat", se arata in comunicatul institutiei.

Potrivit sursei citate, transferul contributiilor de la angajator la angajat s-a facut incepand cu 1 ianuarie 2018, in conformitate cu noul Cod Fiscal, termenul fiind prelungit doar in ceea ce priveste obligatia de transmitere a datelor catre REVISAL.

In acest context, institutia precizeaza ca nu s-a amanat intoarcerea sarcinii fiscale, ci doar obligatia comunicarii efectuarii acesteia catre Inspectia Muncii.

Pana la aceasta data, cea mai mare parte a contractelor individuale de munca active au fost modificate prin majorarea salariilor, in contextul mutarii CAS si CASS la angajat.

"Incepand cu luna decembrie a anului trecut si in primele 3 luni din acest an, Inspectia Muncii a desfasurat o campanie nationala de constientizare care a urmarit informarea, prevenirea si nu sanctionarea angajatorilor. Actiunile inspectorilor de munca au fost legate de completarea si transmiterea in registrul general de evidenta a salariatilor a elementelor raportului de munca ca urmare a transferului contributiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat.

Am considerat ca este necesara clarificarea unor aspecte privind modul de interpretare si de aplicare a prevederilor legale si, in acest scop, s-au organizat intalniri cu toti actorii implicati in piata muncii: patronate, sindicate, reprezentanti ai angajatorilor si angajati", a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Acesta a precizat ca, la data de 31 martie, se incheie oficial campania de constientizare, iar ulterior acestei date vor fi demarate actiuni de control menite sa sanctioneze abaterile de la legislatia in vigoare.

Contributiile sociale au trecut de la angajatori la angajati incepand cu 1 ianuarie 2018, potrivit unei OUG pentru modificarea Codului Fiscal, adoptata in noiembrie 2017, iar nivelul contributiilor a scazut cu doua puncte procentuale, astfel ca, din totalul de 39,25% contributii platite la un salariu brut, se vor plati 37,25%.

Din totalul de 22,75% contributii datorate de catre angajator, 20% se transfera catre salariat.

Calculele de la Finante arata ca, in total, din salariul brut, 35% vor fi contributii retinute de angajator in numele salariatului, iar contributiile ramase in sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (dupa transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente de munca, concediu medical, creante salariale.

Eveniment Quarterly Report

Ajutor financiar pentru pensionari. Românii cu pensii până în 3.000 de lei vor primi în octombrie a două tranșă de bani de la Guvern
Ajutor financiar pentru pensionari. Românii cu pensii până în 3.000 de lei vor primi în octombrie a două tranșă de bani de la Guvern
În luna octombrie 2023, pensionarii urmează să primească bani în plus, iar sumele vor fi acordate prin casele de pensii. Aceste sume în plus se acordă în conformitate cu Ordonanța de...
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind măsurile fiscale. Salariul minim pe economie se majorează
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind măsurile fiscale. Salariul minim pe economie se majorează
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a anunţat că Executivul a aprobat, luni, proiectul de lege privind oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii...
#salarii REVISAL, #transfer contributii angajator angajat , #contributii