Ministrul de Finante: Contributia la pensii si sanatate va fi platita de angajat. Ce se schimba la profesiile liberale

Vineri, 21 Aprilie 2017, ora 16:44
26017 citiri
Ministrul de Finante: Contributia la pensii si sanatate va fi platita de angajat. Ce se schimba la profesiile liberale
Foto: Guvernul Romaniei

Incepand de la 1 ianuarie 2018, angajatii vor fi cei care vor plati contributia la sistemul de pensii si la asigurarile de sanatate. In schimb, ei vor scapa de contributia la somaj, a anuntat ministrul de Finante, Viorel Stefan.

Astfel, contributiile sociale vor fi reduse la 35% si vor fi datorate exclusiv de angajat. In prezent, angajatul si angajatorul platesc cumulat 39,25%.

Totusi, cota de 35% din salariu, pentru pensii si sanatate, va fi in continuare virata la stat de angajator (nu se vor duce angajatii sa stea la cozi), dar banii vor apartine contabil angajatului.

"Contributiile de asigurari sociale si asigurarile sociale de sanatate vor deveni 100% in sarcina angajatului, in sensul ca ceea ce astazi se plateste de angajator va fi inclus in salariul brut al angajatului, angajatorului ramanandu-i sarcina de retinere la sursa si virare a sumei catre casele respective", a declarat Viorel Stefan, intr-un interviu pentru Digi24.

Ministrul de Finante a mai precizat ca "angajatul va primi un salariu brut majorat cu suma corespunzatoare partii care astazi este in sarcina angajatorului".

"De la 1 ianuarie 2018, ambele componente vor fi incluse in salariul brut al angajatului, pe net neinregistrandu-se nicio modificare nici in plus, nici in minus la angajat, iar angajatorul nu va avea nicio sarcina suplimentara pe costuri", a mai punctat ministrul.

In ceea ce priveste fondul de somaj, acesta va fi trecut intr-un alt fond, special, de unde se vor face platile pentru someri, informeaza sursa citata.

Un proiect similar, care prevedea ca angajatorii scapa de plata contributiilor, dar sunt obligati sa majoreze salariile brute, a fost propus in toamna trecuta de fostul guvern, condus de Dacian Ciolos.

Citeste si: Cresc contributiile de asigurari ale angajatilor, angajatorii nu mai platesc aproape nimic - proiect.

Cat creste contributia pentru cei cu activitati independente

Ministrul a anuntat intr-un interviu pentru Capital cum si cat vor plati contributii la sanatate si pensie cei care desfasoara activitati independente.

"De asemenea, se va modifica modul de stabilire a CAS si CASS in cazul persoanelor fizice care desfasoara activitati independente. Respectiv CAS-ul se va plati fie la bugetul asigurarilor sociale de stat, fie la fondurile de pensii private, baza de calcul fiind cel putin egala salariului minim pe economie. CASS-ul se va plati la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de numarul de activitati desfasurat", a precizat ministrul Finantelor pentru sursa citata.

Asadar, pentru veniturile obtinute din activitati independente, CAS-ul se va plati la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de suma primita.

In prezent, potrivit Avocat.net, limita minima era de 35% din salariul mediu, iar pragul maxim era de cinci ori salariul mediu brut pe tara.

Cum castigul salarial mediu brut este fixat pentru 2017 la 3.131 de lei, rezulta ca baza de calcul pentru CAS acum nu poate fi mai mica de 1.095,85 lei/luna, dar nici mai mare de 15.655 lei/luna.

Facand calculele mai departe, contributia minima datorata acum este de 383 de lei/luna, iar cea maxima de 5.477 de lei/luna.

De la 1 ianuarie 2018, raportat la salariul minim, contributia minima datorata va creste la 507 lei/luna, iar plafonarea se elimina.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Prognozele analiștilor pentru anul 2024 – TradeVille
Prognozele analiștilor pentru anul 2024 – TradeVille
Prognozele Analiștilor Pentru Anul 2024 Analiștii CFA se așteaptă ca economia românească sa înregistreze o creștere economica de peste 2% in 2024, o estimare ușor mai prudenta decât...
Finanțele relansează programul Fidelis la BVB. Donatorii de sânge pot investi de la minimum 500 de lei în titlurile statului, cu o dobândă de 7%
Finanțele relansează programul Fidelis la BVB. Donatorii de sânge pot investi de la minimum 500 de lei în titlurile statului, cu o dobândă de 7%
Ministerul Finantelor (MF) deruleaza, incepand de ieri, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a 15-a oferta publica de vanzare de titluri de stat Fidelis, pana pe 1 martie. Prin intermediul...
#contributie sanatate pensie platita angajat, #dispare contributia somaj , #contributii