Misa: Romanii cu activitati independente vor plati contributii sociale la nivelul salariului minim

Joi, 26 Octombrie 2017, ora 16:19
7806 citiri
Misa: Romanii cu activitati independente vor plati contributii sociale la nivelul salariului minim
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul de Finante, Ionut Misa, a anuntat, joi, in debutul sedintei de guvern, ca toti cei care obtin venituri din activitati independente vor plati de la 1 ianuarie 2018 contributii sociale la nivelul salariului minim pe economie.

"Romanii care desfasoara activitati independente - medicii, notarii, scriitorii, artistii, jurnalistii, avocatii - nu vor mai plati contributii sociale raportate la sumele obtinute din aceste activitati, ci se vor calcula la nivelul salariului minim pe economie", a spus Misa.

Cu aceeasi ocazie, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat ca de la 1 ianuarie creste salariul minim brut pe economie la 1.900 de lei, "astfel incat salariile romanilor sa nu fie afectate de intoarcerea sarcinii fiscale. Suma este aferenta salariului prevazut in programul de guvernare, care era de 1.550 de lei de la 1 ianuarie 2018".

Daca nu pot respecta promisiunea din programul de guvernare cu impozit zero pentru medici, PSD vine acum cu aceasta masura surpriza in contrapartida.

Intrebarea care se pune este: Toti acesti medici, notari, scriitori, artisti, jurnalisti si avocati, care vor plati CAS la nivelul salariului minim, se vor "bucura" apoi de o pensie mica, proportionala cu cat au cotizat?

In contextul in care guvernantii subliniaza constant ca trecerea contributiilor la angajat inseamna pensii mai mari pentru viitor, de ce sa se aplice aceasta teorie doar celor care lucreaza cu contract de munca?

Sau poate avantajul pe care il au aceste categorii profesionale este ca, platind o contributie mai mica la fondul public de pensii, raman cu mai multi bani pe care ii pot investi in Pilonul II, respectiv pensiile facultative.

Poate dupa ce vedem actul normativ publicat in Monitorul Oficial vom gasi raspuns si la aceste intrebari.

Iata si alte masuri anuntate azi in sedinta de guvern:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

La câteva luni de la lansarea oficială, Tesla cheamă mașinile Cybertruck în service. Care este motivul
La câteva luni de la lansarea oficială, Tesla cheamă mașinile Cybertruck în service. Care este motivul
Datorită unei probleme cu pedala de accelerație care poate rămâne blocată, Tesla a chemat în service toate modelele Cybertruck. Mașina, cunoscută pentru designul său inovator și...
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#contributii salariu minim activitati independente , #contributii
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
foarte bine ! romanii nu stiau cum sa le plateasca legal dar acum
Poza Tragicomedian
Tragicomedian
rank 1
Sa cresti printr-o lege cu 23% salariul minim, fara cresterea...