Noua Lege a Sanatatii: CASS - care sunt cotele, cine si cum plateste

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 17:39
29971 citiri
Noua Lege a Sanatatii: CASS - care sunt cotele, cine si cum plateste
Foto: Arhiva

Cotele procentuale de contributie pentru sanatate prevazute in noul proiect al Legii sanatatii sunt de 5,5 pentru asigurat, 5,2 pentru angajator si 5,5 pentru asiguratii a caror contributie este platita din alte surse.

Fondul national de asigurari obligatorii de sanatate este un fond special care se constituie si se utilizeaza potrivit legii, fiind gestionat in mod autonom si transparent de catre Autoritatea Nationala de Reglementare a Asigurarilor Obligatorii de Sanatate (ANRAOS), arata proiectul Legii sanatatii, supus, marti, in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Potrivit proiectului, cotele procentuale de contributie sunt 5,5 la suta pentru asigurat; 5,2 pentru angajator (valoarea acestei contributii nu poate fi mai mica decat 5,2 la suta aplicata la un salariu de mediu brut pe tara, lunar, pentru fiecare angajat).

De asemenea, pentru asiguratii cu plata contributiei din alte surse valoarea contributiei va fi de 5,5 la suta, proiectul precizeaza faptul ca valoarea acestei contributii nu poate fi mai mica decat 5,5 la suta aplicata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.

In plus, contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote procentuale, care se aplica la veniturile din salarii sau asimilate salariilor, precum si orice alte venituri realizate din desfasurarea unei activitati dependente.

Totodata, contributiile se aplica asupra veniturilor persoanelor care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit:

- veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, indemnizatiilor de somaj

- pensiilor care depasesc suma de 740 de lei, pentru cuantumul ce depaseste aceasta suma

- veniturilor din cedarea folosintei bunurilor

- veniturilor din dividende si dobanzi

- veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual sau intr-o forma de asociere

- altor venituri care se supun impozitului pe venit, numai in cazul in care nu realizeaza venituri.

Cum va fi platita contributia

Proiectul legii stabileste cum va fi platita contributia lunara a categoriilor de persoane asigurate, pentru care plata se face din alte surse si de catre cine.

Astfel, pentru co-asigurati, respectiv sotul, sotia sau parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate, sunt mai multe situatii.

In situatia in care venitul impozabil lunar al persoanei asigurate depaseste dublul salariului minim brut pe tara, persoana asigurata va plati contributia de asigurari obligatorii de sanatate in cota corespunzatoare pentru asigurat, aplicata la salariul minim brut pe tara, lunar, pentru fiecare persoana co-asigurata.

In situatia in care venitul impozabil al persoanei asigurate este sub cel mentionat, contributia de asigurari obligatorii de sanatate in cota corespunzatoare pentru asigurat, aplicata la salariul minim brut pe tara, lunar, se plateste din bugetul de stat.

Tot in obligatia bugetului de stat va fi plata contributiei de asigurari obligatorii de sanatate pentru persoanele cu handicap care nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse, pentru diferite categorii de persoane care au suferit persecutii in perioada 1945 - 1989, pentru revolutionari, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987.

Tot bugetul de stat va suporta plata contributiei la asigurarile obligatorii de sanatate pentru persoanele care se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, acordat in urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale; pentru persoanele care se afla in concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de doi ani si in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea de catre copil a varstei de trei ani sau se afla in concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap cu varsta cuprinsa intre trei si sapte ani.

In plus, pentru pensionarii cu venituri din pensii mai mici de 740 lei, bugetul de stat are obligatia platii contributiei de asigurari obligatorii de sanatate, in cota corespunzatoare pentru asigurat.

De asemenea, din bugetul de stat va fi platita contributia pentru pensionarii cu venituri din pensii mai mari de 740 lei, in cota corespunzatoare pentru asigurat, aferenta sumei de 740 lei. Alte categorii pentru care asigurarea obligatorie de sanatate va fi platita de la bugetul de stat este reprezentata de cetatenii romani, care sunt victime ale traficului de persoane, pentru o perioada de cel mult 12 luni, daca nu au venituri.

Pentru persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj, obligatia platii contributiei de asigurari obligatorii de sanatate revine bugetului asigurarilor de somaj.

Totodata, pentru persoanele care nu realizeaza venituri impozabile, cele care beneficiaza de venitul minim garantat si pentru persoanele care sunt asistate social, plata contributiei de asigurari obligatorii de sanatate va fi suportata din bugetul administratiei publice locale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Facebook închide secțiunea de știri în SUA și Australia. Cum s-a ajuns la această decizie
Facebook închide secțiunea de știri în SUA și Australia. Cum s-a ajuns la această decizie
Secţiunea de pe Facebook dedicată special ştirilor va dispărea din aplicaţia platformei pentru Statele Unite şi Australia, în contextul în care Meta se distanţează de acest domeniu din...
Un expert britanic îl avertizează pe Putin: Rusia este pe moarte, iar secretul îl știe Germania
Un expert britanic îl avertizează pe Putin: Rusia este pe moarte, iar secretul îl știe Germania
După începerea invaziei din Ucraina provocată de Vladimir Putin în februarie 2022, sancțiunile țărilor din Occident au curs fără încetare împotriva Moscovei, pentru a-i diminua...
#contributia asigurari sanatate, #beneficiari asigurari sanatate , #contributii