Olguta Vasilescu contrazice PwC Romania: Salariile cresc dupa ce contributiile sociale trec integral la angajat

Vineri, 28 Iulie 2017, ora 15:45
7454 citiri
Olguta Vasilescu contrazice PwC Romania: Salariile cresc dupa ce contributiile sociale trec integral la angajat
Foto: Ziare.com

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, contrazice firma de consultanta PwC, care a avertizat ca salariile ar putea sa scada cu 22% in cazul in care contributiile sociale vor fi trecute exclusiv in sarcina angajatului.

Ea spune ca, de fapt, salariile nu vor scadea, ci vor creste.

"Salariile nu scad, dimpotriva. Prin Legea salarizarii bugetare, toate salariile din sectorul bugetar cresc cu 25 la suta. Si, daca se trec aceste contributii de la angajator in sarcina angajatului, scade impozitul de la 16 la 10 la suta, iar contributiile de la 39,25 la 35 la suta.

Daca angajatorul din mediul privat nu mai pune niciun leu in plus la ceea ce plateste la ora actuala, netul angajatului creste cu 17 la suta", a explicat Olguta Vasilescu, vineri, la Antena 3.

Anterior, directorul departamentului de consultanta fiscala si juridica din cadrul PwC Romania, Mihaela Mitroi, a spus ca "Romania ar deveni singura tara din Uniunea Europeana care lasa contributiile sociale exclusiv in sarcina angajatilor", iar sistemul "nu se aplica in niciun alt stat membru".

In plus, Mitroi a subliniat ca, "pentru ca angajatii sa nu fie afectati de aceasta crestere a poverii fiscale in sarcina lor, angajatorul ar trebui sa le creasca salariile brute, potrivit programului anuntat de Guvern cu 22,75%".

"Astfel, pot aparea situatii in care angajatii vor avea un salariu net mai mic decat in prezent cu circa 22%. Pe de alta parte, aceste efecte vor fi partial contrabalansate de reducerea impozitului pe venit, de la 16% la 10%", a mai precizat reprezentanta PwC.

Amintim ca, marti, premierul Mihai Tudose a anuntat ca nu muta CAS si CASS la angajat, iar miercuri a revenit, spunand ca, atata timp cat va fi prim-ministru, acest lucru nu se va schimba. Ambele declaratii au fost facute dupa ce a fost enervat de intrebarile puse de jurnalisti.

Joi, insa, Ministerul de Finante a anuntat ca de la 1 ianuarie 2018, contributiile sociale obligatorii, care in prezent sunt datorate de angajator in nume propriu, vor fi preluate de catre angajat, dar obligatia stabilirii, retinerii si platii acestora catre bugetele de asigurari sociale va reveni, in continuare, angajatorului.

Citește și:
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
PNL și PSD se află în mijlocul mai multor tensiuni, atât din cauza legilor Educației criticate în spațiul public de mai mulți social-democrați, dar și a taxei de solidaritate față de...
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
Liderul PSD George Simion a declarat, marţi, în emisiunea Proiect de Ţară România de la Prima News TV, despre o candidatură la prezidenţiale, că mai demult excludea dar acum nu exclude în...