Patronatele i-au spus lui Tudose ca nu scad salariile daca sunt transferate contributiile la angajati: Credeti ca vreun agent va profita de masura?

Vineri, 06 Octombrie 2017, ora 18:01
5094 citiri
Patronatele i-au spus lui Tudose ca nu scad salariile daca sunt transferate contributiile la angajati: Credeti ca vreun agent va profita de masura?
Foto: Arhiva Ziare.com

Reprezentantul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, Dragos Petrescu, a declarat vineri, dupa intalnirile cu premierul Mihai Tudose pe tema trecerii contributiilor de la angajator la angajat ca oamenii de afaceri sunt de acord cu majorarea salariilor brute, astfel incat veniturile salariale sa nu fie afectate.

"Am avut o intalnire constructiva cu premierul Romaniei, am discutat diverse proiecte aflate in dezbaterea publica. Subiectul principal a fost cel legat de mutarea contributiilor de la angajator catre angajat.

In situatia actuala a pietei muncii atat de tensionata, angajatorii nu vor dori sa afecteze in niciun fel de scenariu veniturile angajatilor si l-am asigurat pe premier ca nu asta e intentia mediului de afaceri", a declarat Dragos Petrescu.

El a mai spus ca promisiunea premierului a fost ca, la final, costul total generat de mutarea contributiilor nu va fi mai mare decat cel actual.

"Este vorba despre piata muncii din Romania. Astazi nu avem cu cine sa lucram. Dvs. credeti ca vreun agent economic va scadea sau va profita de aceasta schimbare ca sa reduca veniturile propriilor angajati? Asta nu se va intampla. Avem o piata care ne obliga sa ne asiguram ca vor castiga mai mult angajatii nostri, nu mai putin", a raspuns Petrescu intrebarii daca poate garanta majorarea salariilor brute.

El a mai spus ca oamenii de afaceri care nu vor majora salariile brute vor ramane fara afaceri, pentru ca vor ramane fara angajati.

"Nimeni nu poate azi supravietui scazand salariile propriilor salariati", a mai apreciat Dragos Petrescu.

El a mai spus ca reprentantii patronatelor au primit draftul proiectului de lege privind mutarea contributiilor catre angajat, dar ca discutiile purtate au fost pe principii.

Citeste si Romania ar putea deveni singura tara din UE in care contributiile sociale sunt platite doar de angajat

"Il vom analiza, insa orice varianta pe care o vom discuta va trebui sa tina seama ca veniturile angajatilor nu pot fi afectate. Am avut chiar si un scenariu pe care noi l-am lucrat in cadrul Coalitiei, realizat pe baza salariului minim pe economie, iar acest transfer al contributiilor nu va afecta veniturile angajatilor, dimpotriva vor fi 2% venituri suplimentare pentru angajati", a mai spus Petrescu.

Reprezentantul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei a mai spus ca nivelul impozitului pe venit va scadea de la 16 la 10%, iar toate contributiile vor ramane in sarcina angajatorului ca executie.

In schimb, sindicalistii nu au iesit cu vesti bune de la negocierile de la Guvern. Acestia acuza Guvernul de santaj. Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, a dezvaluit ca practic guvernantii au santajat sindicatele spunandu-le ca, daca nu accepta transferul contributiilor de la angajator la angajat, nu se va mai aplica deloc Legea Salarizarii. In plus, reprezentantii sindicatelor au acuzat Guvernul ca nu le-au prezentat nicio simulare, niciun document pe baza carora sa poata fi estimat impactul masurii.

Citește și:
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
În ciuda promisiunilor și „urgențelor” prezentate de coaliția de guvernare PSD-PNL la finalul anului trecut, mai multe subiecte de interes public au fost amânate în repetate rânduri ori...
Rezoluție în Parlamentul European pentru intrarea României în Schengen: ”O nedreptate care vulnerabilizează UE”
Rezoluție în Parlamentul European pentru intrarea României în Schengen: ”O nedreptate care vulnerabilizează UE”
Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a anunțat miercuri, 22 martie, că va exista o rezoluţie pentru intrarea României şi Bulgariei în Schengen în Parlamentul European, propunerea sa în acest...
#oameni afaceri salarii brute contributii, #contributii mutate angajat , #contributii