Patronii cer Guvernului sa renunte la trecerea contributiilor la angajat. Masura care obliga la negocieri colective ar putea bloca economia

Sambata, 18 Noiembrie 2017, ora 16:22
5339 citiri
Patronii cer Guvernului sa renunte la trecerea contributiilor la angajat. Masura care obliga la negocieri colective ar putea bloca economia
Foto: confederatia-concordia.ro

Ordonanta 82/2017 ii obliga pe toti angajatorii din Romania sa initieze negocieri colective pe parcursul a doar 30 de zile calendaristice pentru transferul CAS de la angajator la angajat. Confederatia Patronala CONCORDIA atrage atentia ca in aceste conditii se poate ajunge la blocarea economiei si cere Guvernului sa renunte la trecerea contributiilor la angajat sau macar sa amane termenul de aplicare a acestei masuri.

Guvernul a dat pe sest o ordonanta de urgenta: Obliga firmele sa faca negocieri colective pentru transferul contributiilor

Ordonanta data pe furis: Amenzi uriase pentru firmele care nu negociaza salariile cu transferul contributiilor

Actul normativ adoptat "contine prevederi asupra carora nu a existat nicio consultare cu partenerii sociali, patronate si sindicate deopotriva". Aceste prevederi "obliga in mod nerealist si intempestiv toti angajatorii din Romania sa initieze negocieri colective pe parcursul a doar 30 de zile calendaristice pentru transferul contributiilor sociale si de sanatate de la angajator la angajat, in ciuda faptului ca efectele transferului acestor contributii nu au fost clarificate", mentioneaza confederatia patronala, intr-un comunicat.

"Consideram ca prin masurile mentionate se are in vedere de fapt un transfer incorect si fortat de responsabilitate catre angajatori si sindicate pentru deciziile asumate unilateral de Guvernul Romaniei prin OUG nr. 79/2017, care produc efecte negative, atat asupra angajatorilor, cat si asupra angajatilor intr-o perioada in care nici unii, nici ceilalti, nu pot anticipa magnitudinea acestor decizii", mai arata CONCORDIA.

Confederatia patronala atrage atentia ca in aceste conditii "se creeaza premisele unor multiple conflicte colective de munca, cu consecinte greu de anticipat, putandu-se ajunge si la blocarea unor sectoare de activitate sau chiar a economiei in ansamblu".

Argumentele invocate de angajatori sunt urmatoarele:

- Actul normativ contine articolul VII asupra caruia nu a existat niciun fel de consultare prealabila a partenerilor sociali. Acest articol nu a fost inclus in proiectul transmis catre institutiile avizatoare, cu atat mai putin catre Consiliul Economic si Social (CES);

- Proiectul transmis incomplet spre avizare catre CES a primit aviz negativ;

- Noua forma a proiectului nu este insotita de avizul de oportunitate emis de Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul si nici de avizul Ministerului Justitiei, Consiliul Legislativ a avizat proiectul OUG cu observatii si propuneri, subliniind inclusiv nerespectarea prevederilor constitutionale;

- Asa cum a sesizat si Consiliul Legislativ, textul de la art. VII este imprecis formulat, generand probleme de interpretare si aplicare, ceea ce conduce la incalcarea principiului privitor la calitatea si claritatea legii, exigenta impusa in mod constant de Curtea Constitutionala.

"In conditiile unei lipse totale de transparenta in adoptarea unor masuri care nu sunt fundamentate pe un dialog social real si pe un studiu de impact (necesare conform prevederilor Legii nr. 24/2000 privind tehnica legislativa) ", membrii CP CONCORDIA considera ca astfel de masuri "destabilizeaza suplimentar dialogul social si intensifica o situatie de incertitudine si lipsa de predictibilitate in raporturile de munca si in dezvoltarea mediului de afaceri".

Tinand cont de multitudinea de probleme evidentiate mai sus, determinate de punerea in aplicare a OUG nr. 82/2017, cat si de problemele de fond ce decurg din implementarea dispozitiilor OUG nr. 79/2017 referitoare la transferul contributiilor de la angajator la angajat, CP CONCORDIA solicita renuntarea la noul sistem impus unilateral prin cele doua reglementari sau, cel putin, prorogarea termenului de aplicare a acestora pentru a permite realizarea unui studiu de impact si desfasurarea unui proces real si efectiv de consultare.

CONCORDIA este confederatia patronala care reuneste cele mai puternice federatii sectoriale din economia romaneasca si cuprinde 7 din primele 10 companii dupa numarul de angajati si cifra de afaceri. Fiind singura confederatie patronala romaneasca afiliata la IOE (International Organization of Employers http://www.ioe-emp.org/), Concordia colaboreaza permanent cu partenerii sai europeni si promoveaza activ respectarea libertatii economice si responsabilitatii sociale, a bunei guvernante si predictibilitatii cadrului investitional.

#Concordia patroni contributii angajat, #trecere contributii angajat efecte , #contributii