Ziare.com

Proiectul lui Teodorovici care prevede inchisoare pentru neplata impozitelor si contributiilor a trecut tacit de Senat

Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 20:29

   

Proiectul lui Teodorovici care prevede inchisoare pentru neplata impozitelor si contributiilor a trecut tacit de Senat
Senatul a adoptat tacit propunerea legislativa initiata de senatorul PSD Eugen Teodorovici care prevede ca retinerea si neplata la timp a impozitelor si contributiilor la bugetul de stat se pedepseste cu inchisoare de la un an la sase ani.

Nota de adoptare tacita pentru acest act normativ, pentru care termenul de dezbatere si vot in prima Camera sesizata s-a implinit pe 6 noiembrie, a fost citita, in plen, de presedintele Senatului, Teodor Melescanu.

Desi proiectul are raport de admitere cu amendamente din partea Comisiei de Buget a Senatului, prin care se eliminase reglementarea potrivit careia neplata impozitelor si contributiilor se pedepseste cu inchisoare de la un an la sase ani, pentru ca nu a primit votul plenului pana in 6 noiembrie, cand s-a implinit termenul de dezbatere in Senat, actul normativ este transmis Camerei Deputatilor in forma initiatorului.

Actul normativ pentru modificarea si completarea Legii 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale prevede ca este considerata infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la sase ani "retinerea si neplata, incasarea si neplata, ori, dupa caz, neretinerea sau neincasarea, in cel mult 30 zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a impozitelor si/ sau contributiilor prevazute in anexa la prezenta lege".

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Printre taxele enumerate in anexa se afla: "impozitul pe dividendele platite de o persoana juridica romana catre o alta persoana juridica romana, impozitul pentru veniturile din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva, impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuala, impozit pe venitul din salarii si asimilate salariilor, impozitul pe veniturile din arenda, impozitul pe veniturile sub forma de dobanzi, impozit pe veniturile sub forma de dividende, impozitul pe veniturile din pensii, contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari sociale de sanatate, impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti, impozit datorat pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, contributia la Fondul pentru mediu".

De asemenea, actul normativ prevede pedeapsa de la doi la sapte ani de inchisoare pentru "stabilirea cu rea-credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensari datorate bugetului general consolidat".

Potrivit actului normativ, mai constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la doi la sapte ani ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile, omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive, alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor, executarea de evidente contabile duble, folosindu-se inscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor s.a.m.d.

Daca prin faptele mentionate s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 de euro, in echivalentul monedei nationale, limitele speciale ale pedepsei prevazute de lege se majoreaza cu o treime. Pentru un prejudiciu mai mare de 500.000 de euro limitele pedepsei se majoreaza cu jumatate, mentioneaza proiectul de act normativ.

Achitarea prejudiciului duce la reducerea pedepsei la jumatate, iar daca prejudiciul este mai mic de 100.000 de euro se poate aplica amenda.

"Faptele nu se pedepsesc daca prejudiciul cauzat prin infractiune este de pana la 10.000 de euro, in echivalentul monedei nationale, iar in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la citirea actului de sesizare, suspectul sau inculpatul acopera integral prejudiciul", se mai arata in proiectul de act normativ.

Initiatorul actului normativ sustine, in expunerea de motive, ca "masurile propuse contribuie la diminuarea decalajului fiscal prin asigurarea veniturilor fiscale cuvenite bugetului general consolidat, in cuantum considerabil mai mare, fara a creste cotele de impozitare sau a introduce noi impozite sau taxe".

Propunerea legislativa va fi dezbatuta de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 5179 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

domnu discotekar,am inteles-o p-asta cu inchisoarea pt neplata

dar asta e valabila si pt institutiile statului ?! la ce ma refer ?! uite la asta:Legea cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice
Art. 20.
(1) La trecerea in rezervă sau direct in retragere, respectiv la incetarea raporturilor de serviciu, cu drept la pensie, personalul militar, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, pentru activitatea depusă, in funcție de vechimea efectivă ca militar, polițist, funcționar public cu statut special din sistemul administrației penitenciare și personal civil in instituțiile publice de apărare, ordine publică și siguranță națională, beneficiază de un ajutor stabilit in raport cu solda funcției de bază, respectiv salariul funcției de bază avută/avut in luna schimbării poziției de activitate, astfel:
Vechime efectivă:
- pană la 5 ani - un ajutor egal cu 3 solde ale funcției de bază/salarii ale funcției de bază;
- intre 5-10 ani - un ajutor egal cu 6 solde ale funcției de bază/salarii ale funcției de bază;
- intre 10-15 ani - un ajutor egal cu 8 solde ale funcției de bază/salarii ale funcției de bază;
- intre 15-20 ani - un ajutor egal cu 10 solde ale funcției de bază/salarii ale funcției de bază;
- intre 20-25 ani - un ajutor egal cu 12 solde ale funcției de bază/salarii ale funcției de bază;
- intre 25-30 ani - un ajutor egal cu 15 solde ale funcției de bază/salarii ale funcției de bază;
- peste 30 ani - un ajutor egal cu 20 solde ale funcției de bază/salarii ale funcției de bază.
deci domnu orlando,inainte sa luati,dati exemplu...daca dai,ai de unde sa iei,daca nu paula !
sa se faca urgent 3254 de puscarii moderne cu piscina si helioport sa se bucure tot romnu de neplata taxelor si impozitelor,la fel ca tot cetateanu occidental ! deci astia ma baga la puscarie pt 120 de lei fix,atat cat am de plata impozit pt un apartament confort 2,dar nea teodorescu nu face puscarie pt fix 18 salarii cate am de primit de la institutia de ordine si disciplina a lu nae maciuca !!! frumoaxa tara,pacat ca sclavii apuca pensia,dar ne rezolva orlando,ca nu degeaba are paru alb !

 

sa vedem

daca primul infractor al tarii evazionistul "ghinion" v-a intra in puscarie ... sau legea este pentru prosti (ca de obicei) ...

 

Vezi ca aia

care au votat-o pe veorica iti dat voturi slabe.

Oare de ce in toate tarile dezvoltate incepand cu US și

terminand cu tarile puternic dezvoltate din europa, neplata imozitelor și taxelor datorate statului se pedepseste, firesc cu inchisoare iar la noi, un astfel de proiect de lege este privit si de clasa politica dar si de multi postaci, in mod negativ.
Atata timp cat statul nu va impune rigoare și responsabilitate pt achitarea la timp a taxelor si impozitelor prin impunerea de masuri coercitive impotriva celor ce nu inteleg de buna voie sa respecte legile tarii, vom avea evaziune fiscala, vom avea o proasta colectare a veniturilor statului si deci o impozibilitate de functionare normala a tarii !

 

Pentru ca in tarile dezvoltate...

... politicienii nu fac si afaceri, fac doar politica. Si nu-si pun matusile, mamele de 90 de ani, neamurile sa-si deschida firme care sa faca afaceri banoase cu statul. Pai astia in veci nu vor plati impozite!
Asa, ca idee, Nevoita si-a platit impozitele, sau a ramas cel mai mare evazionist in libertate? Voiculescu a platit ce datora statului? Parca a adus adeverinta ca n-are din ce trai, il tine nevasta.
Stii ca cel mai mare asfaltator din tara e mama unui pesedist de frunte, o batrana de 90 de ani?
Cu astia sa eradicam evaziunea?
In schimb sar la gatul oricarui amarat cu PFA, pentru datorii de un leu, chiar daca pentru recuperarea leului respectiv, cheltuiesc sute de lei!

bai gogaie,rspectarea legilor trebuie sa fie reciproca

si de catre cetatean ,dar si stat ! apropos,ti-a dat duamna dancila banii inapoi pt "uratenia neamului",bani stransi si cheltuiti de ciokolosh ?!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor