Reducerea CAS: Consiliul fiscal da aviz negativ. Vezi motivatia

Duminica, 06 Iulie 2014, ora 15:28
4173 citiri
Reducerea CAS: Consiliul fiscal da aviz negativ. Vezi motivatia

Reducerea contributiilor la bugetul de asigurari sociale cu 5 puncte procentuale fara masuri de compensare a impactului financiar poate avea consecinte negative asupra politicii fiscal-bugetara din 2015, avertizeaza Consiliul fiscal, care a avizat negativ aceasta propunere.

"Consiliul fiscal apreciaza ca adoptarea propunerii legislative de reducere a CAS cu 5 pp. la angajator, desi in mod cert dezirabila din perspectiva mediului de afaceri, nu este posibila in conditiile respectarii angajamentului de consolidare fiscala asumat fara identificarea unor masuri compensatorii de dimensiuni echivalente", se arata intr-un comunicat al Consiliului, citat de Mediafax.

Reducerea CAS a trecut un hop - Vot covarsitor in Camera Deputatilor

Printre aceste masuri "de amploare" sunt mentionate majorari/extinderi ale bazei de impozitare si/sau de reducerea unor cheltuieli.

Isarescu: Singura, reducerea CAS nu este suficienta - ce masuri propune

Reducerea CAS poate avea un impact bugetar neutru in masura in care se reduc/elimina diferentele actuale foarte mari de tratament fiscal intre diverse forme de venituri (salarii, drepturi de autor, persoane fizice autorizate, microintreprinderi etc.), care discrimineaza contribuabilii, mai arata sursa citata.

Consiliul fiscal recomanda un plan multianual de implementare graduala a unor reduceri de contributii sociale, care ar putea fi mai usor compensate.

Reducerea CAS: Guvernul pune tunurile pe bogati si pe cei cu venituri externe

Reforma sistemului de colectare a taxelor apare absolut necesara in contextul actual, caracterizat de o eficienta scazuta a sistemului de taxe si impozite, iar Consiliul fiscal apreciaza ca acest proces are potentialul de a genera spatiu fiscal pe termen mediu.

"Totusi, adoptarea unor decizii legate de eventuale reduceri de taxe sau de majorare a unor cheltuieli in baza potentialelor cresteri de eficienta trebuie sa aiba loc ex-post (retroactiv - n.red.), dupa ce procesul de reforma se dovedeste ireversibil si capabil sa genereze rezultate pe termen lung, cu atat mai mult cu cat masura fiscala propusa este una cu caracter permanent", mai arata Consiliul.

Astfel, Consiliul fiscal avizeaza negativ propunerea de reducere a CAS cu 5 pp. la angajator, apreciind ca forma curenta a propunerii nu este de natura sa nu afecteze respectarea tintelor de deficit pe termen mediu.

Guvernul a aprobat in luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
Guvernanții lansează în consultare publică un proiect de hotărâre care vizează deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei, la Beba Veche, în județul Timiș. Trecerea în Ungaria...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#Consiliu fiscal aviz negativ CAS, #Consiliu fiscal reducere CAS , #contributii
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Puteau cei de la Consiliul Fiscal spune altceva decat expertii de la
Poza JulianDoe
JulianDoe
rank 5