Romania ar putea deveni singura tara din UE in care contributiile sociale sunt platite doar de angajat

Joi, 05 Octombrie 2017, ora 21:10
10151 citiri
Romania ar putea deveni singura tara din UE in care contributiile sociale sunt platite doar de angajat
Foto: Arhiva Ziare.com

Daca alianta PSD - ALDE nu revine asupra masurii privind transferul tuturor contributiilor sociale la angajat, Romania va fi prima tara din UE unde angajatorii nu vor mai contribui la finantarea sistemului de securitate sociala.

In tabelul de mai jos, se observa ca absolut toate statele membre UE au impartita aceasta povara intre angajator si salariat, iar in majoritatea cazurilor, contributiile platite de angajtori sunt mai mari:

Tabelul a fost realizat de Institutul Economic Molinari (din Paris), cel care calculeaza Free Day, data simbolica de la care se considera ca angajatii muncesc pentru ei, prima perioada fiind lucrata pentru plata taxelor la stat.

Potrivit unei analize a Blocului National Social, din 120 de tari in care exista un sistem de securitate sociala dezvoltat, niciuna nu a lasat plata contributiilor sociale exclusiv asupra salariatului, asa cum prevad noile proiecte legislative din Romania.

Sindicatele acuza ca acest "experiment social", unic in Europa, elimina principiul solidaritatii si responsabilitatii sociale pe care se bazeaza constructia sistemelor de securitate sociala, la care contribuie si angajatorii si angajatii.

Citeste mai multe Romania ar putea deveni singura tara din UE in care contributiile sociale sunt platite doar de angajat pe www.cursdeguvernare.ro

#contributii sociale Romania, #contributii sociale , #contributii