Treci pe la ANAF inainte sa mergi la spital: Carpim si crestem birocratia

Luni, 28 Martie 2016, ora 07:51
6784 citiri
Treci pe la ANAF inainte sa mergi la spital: Carpim si crestem birocratia
Foto: Adrian Benta

Promisiunea Guvernului de a modifica procedurile legate de plata contributiei la sanatate de catre persoanele fara venituri a fost indeplinita destul de tarziu, astfel ca se nasc noi semne de intrebare.

Vineri, 25 martie 2016, a fost scadenta prima plata a contributiei de sanatate datorata de persoanele fara venituri, ce nu sunt coasigurate si nu sunt scutite la plata contributiei de sanatate prin efectul legii, conform art. 182 alin. (2) din noul Cod Fiscal.

Pentru cine nu a fost atent la modificarile fiscale ale inceputului de an, amintim ca persoanele fara venituri ce nu sunt coasigurate sau scutite la plata contributiei de sanatate au obligatia sa contribuie la sistemul de sanatate cu o suma egala cu 5,5% din salariul minim pe economie pentru fiecare luna.

Pana la alte modificari legislative, persoanele amintite mai sus au obligatia platii contributiei trimestrial in data de 25 a ultimei luni din trimestru.

Astfel, vineri, bugetul de stat ar fi trebuit sa incaseze sume consistente si ar fi trebuit ca televiziunile sa prezinte cozi interminabile la administratiile financiare formate de acesti contribuabili care-si platesc darile, contribuabili estimati la un numar de 3.000.000 de persoane, conform afirmatiilor secretarului de stat din Ministerul Finantelor Publice.

La nivelul salariului minim de 1.050 lei/luna valabil in primul trimestru din anul 2016, contributia lunara este de 57 lei/luna. Prin urmare ar fi trebuit sa se incaseze la buget nu mai putin de 3.000.000 contributori x 57 lei x 3 luni = 513.000.000 lei. Cam asa se elaboreaza in teorie bugetele.

Pe teren e cu totul altfel

In realitate, nu cred ca publicul larg a percutat la noile prevederi normative, nu am vazut cozi pentru declararea calitatii de contribuabil, deci caseriile trezoreriei nu aveau cum sa se umple de banii proveniti din achitarea sumelor catre bugetul Sanatatii.

Aceasta situtie da mai multe argumente celor ce au criticat masura. Daca in sfera contributorilor s-ar fi regasit numai persoane evazioniste, demersul autoritatilor ar fi fost salutat. Insa, in momentul in care soliciti o taxa de la persoane oneste ce chiar nu dispun de bani, masura nu numai ca este injusta din punct de vedere social, dar si neeconomica.

Urmarirea, administrarea si, de la caz la caz, executarea silita a acestor contribuabili ar presupune un efort bugetar mai mare decat teoretice prezumate incasari.

Guvernul a decis sa faca un pas inapoi si sa modifice procedura platii obligatorii a contributiei de sanatate pentru persoanele de mai sus, intr-una facultativa cand sumele se achita doar de persoanele ce utilizeaza sistemul public de sanatate.

Ce se schimba?

Potrivit unui proiect supus dezbaterii publice in data de 18 martie, pentru plata contributiei la sanatate de catre persoanele fara venituri se poate opta intre urmatoarele proceduri:

a) persoana fizica achita lunar contributia la bugetul asigurarilor de sanatate, in procent de 5,5% din salariul minim. Fata de reglementarea deja existenta, modificarea consta in faptul ca aceasta plata trebuie facuta de persoana fizica lunar, nu trimestrial.

Desigur, sa pui pe drumuri cetateni pentru 57 lei/luna si sa triplezi numarul de documente de incasare pentru aceleasi cotizatii conduce iarasi la proceduri birocratice.

Nu uitati ca ne adresam unor persoane ce provin inclusiv din mediul rural, unde utilizarea cardurilor bancare nu este frecventa. Asta lasand la o parte discutiile privind plata cu cardul prin intermediul ANAF.

b) persoana fizica achita contributia la sanatate doar in cazul utilizarii serviciilor de sanatate publica, cum ar fi spitalizarea pentru cazuri ce nu sunt urgente sau analize si investigatii pentru care legea nu acorda gratuitate.

In acest caz, persoana fizica plateste contributia de sanatate la o baza de calcul de 7 x salariul minim pe economie, valabil in luna in care se utilizeaza aceste servicii medicale. Presupunand ca exemplu ca o persoana fizica in sfera celor din prezentul articol utilizeaza serviciile medicale in luna aprilie 2016, contributia la sanatate este in cuantum de 5,5% din 7 x 1.050 lei, respectiv suma de 404 lei.

Cum rezulta scutirea la plata?

Scutirea la plata rezulta in situatia in care persoana fizica nu apeleaza la sistemul public de sanatate. Aceasta situatie a fost reglementata de altfel si in Codul Fiscal din anul trecut si poate reprezenta in opinia unora chiar o masura corecta.

Persoanele ce nu au venituri nu contribuie la sistemul de sanatate cand nu folosesc serviciile publice, dar daca ajung in situatia sa beneficieze de acestea, achita o parte din aceste servicii. Trebuie sa recunoastem ca suma nu este totusi foarte mare.

Desigur, un lucru iarasi neplacut este pastrarea si in acest ultim caz a obligatiei persoanei fizice sa depuna declaratie pentru plata contributiei la sanatate - formular 604, ce ar trebui sa fie actualizat in cazul modificarii Codului Fiscal, conform acestui proiect.

Practic, mai intai treci pe la ANAF, iti indeplinesti obligatiile fiscale si apoi te poti prezenta la spital. Poate ar fi fost mai usor pentru persoana fizica sa achite contributia de sanatate direct la casieria spitalului.

Modificarile au fost facute prea tarziu

Totusi, modificarea Codului Fiscal in acest sens este tardiva. In data de 25 martie 2016, devine certa, lichida si exigibila contributia la sanatate pentru persoanele fizice descrise mai sus, din primul trimestru. Presupunand ca s-ar fi incasat la buget in mod corect si pragmatic numai 20% din suma estimata anterior, in acest moment acordarea postfactum a unei scutiri la plata cum precizeaza proiectul de act normativ este un exemplu de aplicare retroactiva a legii.

Procedura corecta nu este de modificare cu efect retroactiv a Codului Fiscal, pentru ca in acest caz toate persoanele ce datoreaza impozite neaaceptate la plata ar putea solicita o astfel de procedura si ar fi cazul persoanelor fizice ce desfasoara activitati independente cu contributii la pensii aparute peste noapte in Codul Fiscal, ci este corecta adoptarea unei reglementari normative de amnistie a obligatiei fiscale.

N-ar fi ceva nou, anul trecut au mai fost cateva astfel de proceduri.

In loc de incheiere

Ar trebui sa raspundem si la intrebarea din titlul articolului: Cati bani s-au incasat in urma acestui experiment? Din pacate, nu cunoastem raspunsul, insa apreciem ca foarte putini! Acest lucru naste o alta intrebare: Ce ne-am face noi, contribuabilii, daca n-am avem o fiscalitate atat de agitata? Cum ar fi daca nu se modifica de 5 ori Codul Fiscal chiar inainte de intrarea in vigoare? Ne-am plictisi teribil, nu-i asa?!

Consultant fiscal,

Auditor financiar,

Adrian Benta

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noi aprecieri contradictorii în cotația leului față de euro și dolar. Gramul de aur, în scădere
Noi aprecieri contradictorii în cotația leului față de euro și dolar. Gramul de aur, în scădere
Moneda naţională s-a depreciat marţi, 22 aprilie, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere cu 0,04 bani (+0,01%) faţă de...
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
#plata contributii sanatate, #contributii sanatate persoane fara venituri , #contributii