USR propune scaderea contributiilor sociale si de sanatate pentru angajatii part-time

Duminica, 09 Iunie 2019, ora 10:27
4207 citiri
USR propune scaderea contributiilor sociale si de sanatate pentru angajatii part-time

Senatorii USR George Dirca si Florina Presada au depus, la Senat, un proiect care prevede ca salariatii cu norma partiala sa achite contributii de asigurari sociale si de sanatate la nivelul unui salariu minim brut pe tara, aplicabil la contractul part-time, nu la norma intreaga cum este in prezent.

Initiativa propune abrogarea articolul care face referire la contributia asigurarilor sociale datorate de catre persoanele fizice "care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, calculata potrivit alin. (5), nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotei prevazute la art. 138 lit. a) asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ".

In expunerea de motive, senatorii arata ca una dintre problemele cu care se confrunta sistemul fiscal din Romania ramane lipsa de predictibilitate, adaugand si lipsa de fundamentare a multiplelor masuri adoptate. Totodata, sunt invocate actele normative adoptate fara consultare prealabila si lipsa urmaririi de catre institutie sau autoritate publica a efectelor acestora "pe teren".

"O astfel de propunere a fost si Ordonanta de Guvern nr. 4/2017, prin care a fost inclusa obligatia platii contributiilor de asigurari sociale si de asigurari sociale de sanatate (CAS si CASS) la nivelul unui salariu minim brut pe tara pentru contractele individuale de munca cu norma partiala. Alte acte normative adoptate dupa acel moment, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.79/2017, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 3/2018, au produs o adevarata revolutie fiscala. Una dintre cele mai contestate modificari aduse de "revolutia fiscala", atat de catre angajati cat si de catre angajatori, ramane cresterea contributiilor de asigurari sociale si de sanatate pentru contractele cu norma partiala la nivelul unui salariu minim brut pe tara aplicabil unui contract cu norma intraga de lucru", se arata in proiectul depus la Senat.

Prin urmare, va fi abrogat si articolul care face referire la utilizarea, in aceeasi perioada, "a mai multor valori ale salariului minim brut pe tara, diferentiat in functie de studii, de vechime sau alte criterii prevazute de lege, se va lua in calcul valoarea salariului minim brut pe tara prevazuta pentru categoria de persoane pentru care se datoreaza contributia".

Articolul 146, alineatul (8) se va modifica si va avea urmatorul cuprins: "Calculul contributiei de asigurari sociale datorate de persoanele prevazute la alin. (2) se realizeaza de catre acestea conform prevederilor alin. (5) si (7), dupa caz. Contributia se plateste pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile".

Proiectul a fost inregistrat la Senat, prim for sesizat, decizionala fiind Camera Deputatilor.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#USR propunere contributii part time , #contributii
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
propunere onesta dar unde e programul economic usr de guvernare?????